• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    Asi nejznámější indický tanec Bharatanátjam vznikl v Tamilském městě Thandžavúr. Jeho názvev je vlastně složeninou slov BHAva (výraz), RAga (hudba), TAla (rytmus) a NATJAM (dramatické umění). Je založený na pět tisíc let starém spisu - Nátja šástře.Tanec je založen na šedesáti čtyřech základních krocích (adavu), polohách rukou (hasthamudra) a výrazech obličeje (bhávabhinaja). Má tři složky - nritta neboli samotný tanec, kdy se opakují rytmické prvky, nátja neboli abhinaja, což je dramatické umění, plné gest a výrazů obličeje. Nritja je pak kombinací obou předchozích.
    vsechno zajimave na nastence,postupne pridavame
    "Srandičky,srandičky...A co takhle nějaké adavu?"
    rozbalit záhlaví
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SHAHLAH: právě... chjo, to mě zase COT naštvalo... takhle narychlo mění situaci...
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: To chápu, to by se mi taky nelíbilo, ale zkusit by se to mohlo, koukám, že tenhle pátek je první hodina, ale nemá u toho, jak je to s pokročilostmi...
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    TRAMIN: Stejě se mi to nezamlouvá...

OLEJOVKA: A co Rasabihari? Nevím, jak to má s novými kurzy, ale učí v Praze
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SHAHLAH: když u ní nevím, jestli to nebude moc nábožensky zaměřené, přeci jen jsem přízemní nevěřící :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TRAMIN: takže začátečník tam bude exot? tam nejdu, ať se na mně Michal nezlobí, je to vina COTu, že tam mají bordel...
    zítra jim zavolám a ať se opováží mi nevrátit peníze... takhle mi hýbat žlučí...

nevíte o nějakém jiném kurzu BN, kde jsou od začátků? co třeba nějaké soukromé hodiny? nevíte, kdo dělá?
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SHAHLAH: spoji se dva soubezne kurzy a mozna k nam prijde nejaky zacatecnik. Je samozrejme naplanovany doucovaci seminar.

OLEJOVKA: ja si o COT myslim svoje
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TRAMIN: ale uznej, že to je dosti pochybná praktika, prostě vás přisypat do začátečníků... teoreticky by se v nich mělo jít od začátku, což se zřejmě dít nebude...
    to mi nepřijde fér, vůči vám, ani vůči nám...
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    TRAMIN: Já myslela, že se spojí úplní začátečníci s těmi, co chodili o prázdninách a s těmi, co už chodí delší dobu, pochopila jsem to špatně?
    To s tím vyučujícím bylo myšleno obecně, a to ve smyslu, jak to většinou vypadá, když se spojí 2 různé pokročilosti...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SHAHLAH: vyucujici se nesnazi o nic. COT proste ve zmatku vypsalo kurz a ted mu nevypsalo pokracovani, zato vypsalo zacatecniky. Proto se vsichni co chodili o prazdninach musi nahlasit na zacatecniky (nebot oficialne zadny kurz v ramci cot neprobihal)
    Takze kdyz budeme vsichni v zacatecnicich, co jineho by s nama udelali nez, ze proste pojedeme dal? Michal je skvely na vysvetlovani a v podstate se dela porad to stejne. Teja-teja-teja-tej :)

Zadni jini zacatecnici nebudou. A pomale a polopaticke tempo delame porad :) mame tam i jednu starsi pani, ktera odmita pripustit myslenku, ze ji to proste nejde a asi ani nikdy nepujde.
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Já tomu taky moc nefandím, přijde mi, že je to buď nefér nováčkům, protože nestíhají a připadají si jako polena nebo k těm, co už něco umí, protože jsou zdržování nováčky a nemohou se tím pádem učit tak rychle, jak by mohli. Nebo je to nefér k oběma, když se to vyučující snaží skombinovat
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TRAMIN: hm, čím dál víc se přikláním k možnosti, že počkám na "skutečné" začátečníky... hlavně ze začátku potřebuju opravdu pomalé a polopatické tempo, jednotřídky mi u nových věci nevyhovují...
    ale je zajímavé, že z COTu se ještě neozvali, docela by měli, první hodina se blíží
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    MOLLY: u toho prvniho me nadchla kombinace se spanelkama
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    PERTAKOIN: ja prave tancim v punjabi a minule jsem si misto originalnich kalhot vzala teplaky. Ale po tech jsem si porad slapala.
    Spis se ptam, protoze v nasem kurzu jsou takove, co nosi cipate sukne a trasnove satky a tilka s penizkama,,,, no
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Mě přidou úžasná obě, jen škoda, že to první je tak špatně natočené :(
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    TRAMIN: No, v takových černých saténových tureckých kalhotách na břišní tance, vykasaných tou gumou co je dole až pod kolena, abych si je nepřišlapávala a v nějakém tílku nebo tričku. Vhodnější by možná byly nějaký legíny (který ale od dětství nenávidím) nebo nějaké sportovní teplákovité tříčtvrťáky... Akorát jsem pořád líná vypravit se prolézat nějaký sport.
    A naprosto ideální by mělo být nějaké vhodné pandžábí (volné nebo s rozparky), ale toho mi přijde škoda.
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    TRAMIN: No tak já jsem začínala tak, že jsem začla chodit až na desátou hodinu začátečníků. Měla jsem tedy za sebou dvouhodinový seminář, takže jsem doháněla v podstatě jen 7 hodin, ale stejně jsem si docela mákla. Chce to vzít to s pokorou, aspoň jednou dvakrát za týden si to doma projít a trochu natrénovat, ptát se spolužaček a ideálně se s někým jednou dvakrát někde sejít na nějaké dovysvětlení nejasného, ale jinak mi to přišlo celkem vpohodě :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    otazka dne. V cem tancite?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    achjo, ja se mam ucit a mezi tim koukam na youtube na videa. Ale našla jsem dvě videa, ktery mě zaujaly - kdybyste to nekdo nasel v lepsi kvalite, tak budu rada.
    (tohle je fakt špatný, skoro to nejde sledovat, ale je tam ma oblineba IndiaLucia - tj. hudba, a vypada to na peknou choreografii.... http://www.youtube.com/watch?v=HOwmQrn2TOM&feature=related)
    a toto je trochu lepsi kvalita, ale taky blby... bn,odissi a kathak dohromady
    http://www.youtube.com/watch?v=czUVAt6vKjo
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    OLEJOVKA: tak jsem vychválila dne před večerem... když chci DVD pustit v počítači, hlásí to poškození... co teď? asi se to pokusím reklamovat... a to jsem se tak těšila...
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    abysme tu pořád neprotěžovaly ženský BN:
    http://www.youtube.com/watch?v=_3hm8pTxV5E&feature=related
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    tak mě ta debata zaujala, našla jsem tohle :)
    http://www.youtube.com/watch?v=csFfZT6pJTE&feature=related
    pro nedočkavé koukněte od druhé minuty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam