• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MONICARDIO: kožní lékařka neléčí nikdy příčinu, ale pouze důsledek...
    spíš jsem měla na mysli ne přímé působení HPV, ale právě nějakej hormonální stav, kterej je tou infekcí způsobenej, mi neřikej, že ten zánět nechává všechno ostatní v klidu, nějaká hormonální nerovnováha tam přece musí bejt... kamarádce takhle na to v zásadě přišli... ve 28 letech se osypala jako puberťačka... tak proto se ptám....

ZMYZULKA: jinak teda gratuluju!! :)
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    tak jsem právě odbržela výbornou zprávu, výsledky mám negativní, takže ty předchozí byly ovlivněny pravděpodobně tím zánětem. jupí :)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MONI, může se onemocnění projevit i zvýšeným výskytem akné na obličeji, i třeba v dekoltu nebo na zádech?
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MONICARDIO: díky moc za odpovědi....o))))
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MONICARDIO: imunitu podporuji pravidelnou návštěvou sauny .o))) Že by se to projevilo na mandlích tak to ne... - jedině, kde se to projevilo, jsou právě hlasivky. Displazii na děložním čípku gynekolog sleduje a zatím je to OK.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MONICARDIO: jojo jsem nekuřák, ovšem, taky je pravda, že se nevyhýbám kuřáckému prostředí...
    Jako s tím odstraněním vím, jsem na to zvyklá, a to, že se to objevilo až po 2,5 letech je dobrý výsledek. Do 18 let, kdy jsem prošla léčbu interferonem alfa, tak jsem to měla 2x do roka...
    Co by mě ještě zajímalo, zda to můžou zdědit případně i mé děti? Můžu já to na někoho přenést při pohlavním styku, při orálu nebo při polibku?
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    tohle je zajímavý článek: http://zdravi.centrum.cz/zivotni-styl/2007/6/1/clanky/pohlavni-choroby-iv-jak-zit-bez-sexu/

A pak jsem narazila ještě na to, že by mohl být prospěšný Wobenzym - http://www.wobenzym.cz/cdweb/orl-oper.htm

A já přemýšlím, zda se u mě vyplatí očkování proti HPV nebo ne... sexuálním životem už žiju a v březnu mi bude 28...
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Tak jsem bez recidivy vydržela 2,5 roku... 1. 10. jdu zase do špitálu na odstranění nálezu na hlasivkách...
    XEDGEX
    XEDGEX --- ---
    tak jsem zmenila doktorku, ta mi delala znovu testy a vsechno vyslo negativni...jako v predchozich dvou
    takze jestli nejaka uzivatelka nyxu hodla jit k dr krhounkove v moste vyhnete se ji obloukem!
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    MONICARDIO: já mám pocit jako bych teď byla v oslabení furt :( neustále jsem unavená a každý den cestou domů v autobuse spím (fakt na tvrdo), tak si říkám jestli to není i tím, třeba s tou potvorou zmizí i únava :) co s přítelem se určitě zeptám, díky :)
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    SHMAIDA: že jo? :D potvory! né že zlobí jen naše těla, ale taky lámou jazyky :))))
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ZMYZULKA: tyjo, to jsou pekelný názvy :o)
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    tak jsem si volala na výsledky... prý mám pozitivní mykoplazmata či co :))) (jakési ureaplazma) a je prý potřeba to přeléčit, takže si dnes musím skočit pro atb. chlamydie negativní, o hpv nebyla řeč, tak nevím...
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    MONICARDIO: taky přeju aby to bylo ok... pochopila jsem to dobře, že u chlapa se to léčit nijak nedá?
    NAVRS
    NAVRS --- ---
    Pokud se nepletu tak se říká že muži jsou přenašeči.... Tak možná tím to bude ne?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    LOVETHIEF: to by mě taky zajímalo...
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    MONICARDIO: jakou roli v tom presne hraje novy pritel? Nakazil ji? Nebo stres a oslabeni a tim ty zmeny na cipku?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MONICARDIO: tak budu držet palce, ať je to v pohodě ...
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    MONICARDIO: díky, ta moje doktorka mě sice všechno krásně vysvětlila, ale člověk v tom má přesto hokej a zásadní otázky člověka napadají až doma. Moc díky!!!
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    MONICARDIO: díky za vysvětlení! jinak mě doktor kousek toho jakoby ufiknul a hodil to do zkumavky (a furt bědoval, že má malý kousek... byl to pořádný kus - tak rači ufikl tři :D )... doktorka brala jen jakoby ten stěr
    ZMYZULKA
    ZMYZULKA --- ---
    MONICARDIO: celé to tu pročítám a někde jsi tu psala, že je dobré mít šikovného doktora, který vzorky nezakrvácí.... jde to vždycky? mě totiž doktorka řekla, že mi to při kontaktu krvácí, takže všechny vzorky (brala mi asi 4 stěry na různá vyšetření) byly úplně rudé....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam