• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: jednoduse: nemame primy dukaz.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: zvlastni, ze ani muj pritel virolog nevi, co se snazis rict.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: neda! Jestlize jsi exaktni vedec, budes se zajimat o vztah a -> c ...

To je jako tvrdit, ze opice jsou nasimi predky, coz je naprosta hovadina, docilena mylnym zjednodusovanim! Jako lidstvo mame spolecne predky s opicemi... proste jako kdyby jsi bratranci rikala "dedo". Proste prilisne zjednodusovani je casto zcestne.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: mozna jsem natvrdla, ale i podle toho, co pises, A ovlivnuje C a tudiz se da rict, ze vakcinace snizuje vyskyt nadoru cipku...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: jj, to je ono
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: co to je? :)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Holky, zkoušely jste někdy Indonal? Já už jsem tak zoufalá, že si ho snad objednám...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: když projdeš diskusi, tak se to tady řešilo. Vysvětlovala Mocardio :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    VERRINKA: urcite nejake naruseni kuze, fotky jsem ale nevidela, a proste jdes za kozarem, ten ti udela stery/biopsii a v laborce ti najdou HPV a mas vyhrano ;(

Jinak co se tyce planu, tak bych rekla, ze ted jsem ve fazi, kdy "cekame co to da".
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    GRETKA: z genitální do orální? no to je radost, jak se to má projevovat?
    Nemáš nějaké informace o očkování proti dalším typům HPV - není něco takového v plánu? Je škoda, že to očkování nepůsobí na víc typů... Moje gynekoložka mluvila o 100 typech a to je dost...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: :) protoze to neni primy vztah akce-reakce, aspon neni dodnes dokazany. Je to posloupnost a -> b -> c, kdy a = vakcinace na vliv na b = infekci, o tom neni pochyb. A kdy b infekce ovlivnuje c = nador cipku. Ale vztah a -> c neni jisty, spis se domnivame ze je, takovy jaky jej ocekavame.

VERRINKA: nebude chranena proti vsem ostatnim druhum HPV. Ale podle toho co jsem pochopila z mych prednasek Virologie, prece jen bude mit vyhodu i proti tem dalsim druhum viru HPV (nase prof mluvila o vztekline, ze existuje jen jedna vakcina co prave nekryje proti vsem druhum, ale ze poskytuje castecnou ochranu i proti tem nespecifikovanym).
    Co se tyce vytypovani tech hlavnich druhu, verim tomu, ze je to overena informace. Ale uprimne nikdo toto prede mnou nezpochybnoval. Tech druhu je dnes snad 80 nalezenych... dost tezko se ockuje proti takove skale.
    Ted jsem na stazi na Dermatologii (kozar) a ti povidali o tom, ze videli pacientky co si prenesly infekci z genitalni oblasti do oralni oblasti...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    GRETKA: nebo jinak - když se slečna nechá očkovat před zahájením sexuálního života proti HPV (4 typy nebo 2 typy - jak je to v současnosti k dispozici) - bude snad chráněná proti všem ostatním typům viru? Já mám třeba úplně jiné typy a očkování mě nezachránilo... Bojím se, aby si pak ty slečny nemyslely, že se jim nemůže nic stát a nemusí se chránit apod. a přitom můžou chytit úplně jiný typ HPV, než 16 nebo 18. Skutečně je prokázané, že to jsou ty dva typy, které způsobují většinu (!!) dysplazií nebo je to jen reklamní tah? O těch ostatních typech se totiž až tak moc nemluví...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ok, slovo dedicny bylo v puvodni otazce pouzity blbe
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: kdyz se muze z matky na dite prenyst HIV, tak proc ne HPV? z myho laickyho pohledu je to virus jako virus.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: no moment. kdyz snizis vyskyt viru, kterej zpusobuje konkretni druh rakovinovyho bujeni, tak proc by se nemohlo mluvit o snizovani vyskytu nadoru cipku? nevidim v tom problem.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: Je to infekce, ta se nededi, dedi se geny. Infekce se predava, v pripade HPV: nekdo kdo je ma virus ti ho preda.

Vakcinace slouzi k tomu, aby tvuj imunitni system vedet "ze todle je cizi" a snadno ten virus rozpoznal a zneskodnil. Kdyz uz jsi infikovana, je celkem blbost "vycvicovat" imunitni system, pac uz sam vi.

Jsem se pred nedavnem behem hodin onkologie dozvedela, ze vakcinace ma prokazatelnou ucinnost co se tyce infekce HPV = jednou vakcinovana slecna (pred zacatkem jejiho sexualniho zivota) ma mensi sanci "chytnout" infekci HPV, protoze jeji imunitni system virus zneskodni, ale ze nikde neni dokazano, ze tadle vakcinace snizi procento nadoru v populaci, i kdyz se to da ocekavat... ale ze to proste, aspon zatim, neni dokazane, ale presto uz nekteri mluvi o tom, ze vakcinace snizuje vyskyt nadoru cipku, ale zadne smerodatne data v tomto smeru nemame.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VERRINKA: supr, diky
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    jeste se zeptam - je to dedicny?
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    POZITRON: nech si udělat test na HPV viry a jejich typologii a když je mít nebudeš, rozhodně se můžeš nechat očkovat, já jsem se nechávala očkovat v 25ti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    a za predpokladu, ze uz nehodlam menit partnera, ztraci ockovani vyznam? protoze jestli uz to v tele trebas mam, tak to mam a kdyz ne, tak ani nebudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam