• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SHMAIDA: hele a kde beres internet? sis vzala do nemocnice pocitac jo? ,)

me to ceka za tyden v utery a rekli mi, at radsi pocitam, ze tam budu do konce tydne, tak nevim tyjo...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    Zdravim z motola ;) neska me prijali,zitra jdu pod nuz. Jsem poprve v nemocnici a je to fakt zazitek :o)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Tak já jsem se nešetřila a výsledek ? kaluž krve... takže na to holky bacha... Aspoň týden, dva se setřit, doma asi být nemusíte, ale neschopenku vám nabídnou (tak na týden nebo 10 dní)...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    PSYCHEE: no, tak to je jasný... počítám s tím, že budu doma... a dost se na to těším :))) takže že se nebudu šetřit mi nehrozí, naopak... budu se šetřit velmi intenzivně :)))
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SHMAIDA: no kamaradka se nesetrila, nelezela aspon ten tyden, jak ji rekli, a probudila se jednou v kaluzi krve a zachranka atd...takze asi kazdopadne velmi opatrne
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: ahaaa, tak to je fajne... to sem si myslela, že to bude horší, ale asi je to individuální :) tak uvidíme, co mi řeknou v MOtole...
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    SHMAIDA: My jsme tech 6 tejdnu vzali jako idealni dobu k procvicovani jinejch technik:-)
    Ja jsem po zakroku nebyla vubec doma...jen jsem se tak nejak snazila "setrit"(tozn zadnej sport mejdan apod.) cca tejden.Ale je to individualni, rekli mi, ze mi daj neschopenku, kdyz budu chtit.

PSYCHEE: Jo rozhodne lepsi nez dostat raka...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    PSYCHEE: ty dva měsíce mě taky děsej... ale naštěstí to nejsou dva měsíce ale 6 tejdnů, což zní už rozumněji :)))

zákrok podle mě bude naprosto v pohodě, spíš mě štve ten vopruz v tý nemocnici a pak bejt doma, jo vlastně jak dlouho ste po zákroku museli bejt doma?
    nemám ráda, když sem nemocná, s čímkoliv a natož ještě ve špitále...
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SINEAD: ok, no tak to je fajn, ja nechci vysazovat na tu operaci bo pak se to cele rozhodi a je to pry vetsi zaber na organismus...

zakroku se opravdu nebojim, uz mam za sebou zavaznejsi operaci, takze tohle me nerozhodi, spis pak ten dvoumesicni pust me netesi, ale kdyz to pak bude v poradku, urcite to za to stoji ,)
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PSYCHEE: Neni to nic hroznyho, ten zakrok je fakt brnkacka, podle me zubar je stokrat horsi:-))
    Co se toho doktora v Motole tyce, tak me vysetrovala medicka, to bylo neco, byla dost vyplasena a celkem to bolelo, ale rikala jsem si ze trpim pro vedu:-)
    A ohledne HA: me nikdo nerekl, ze bych mela vysazovat, lekarka na centru onkogynekologicke prevence mi rekla, ze se nevi, jestli to ma nejaky vliv, ale ze spis zeny, jez neberou HA, jsou sexualne zodpovednejsi(nestridaji partnery, pouzivaji kondom) a to je jedna z pricin, proc se doporucuje vysazovat. Jinak ja 3/4 roku po konizaci vse oka(vysetreni minuly tyden), HA beru.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SHMAIDA: jeee, tak to me mrzi, kdyz uz se clovek na to psychicky pripravil, tak to je fakt nefeeer .(
    ale ty si umis najit i nejaka pozitiva, to je fajn ,)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    mi z toho hrábne operace posunutá na příští tejden :-/
    mno, aspoň v práci stihnu všechno dodělat a vyprat :)))
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    PSYCHEE: Tak to jsme na tom stejně, já mám polycystické vaječníky a MS mi taky vůbec nechodí.. přesto mi gynekologové i imunolog doporučili, že kvůli čípku HA brát nemám, tak jí prostě neberu (i když jsem ji dobře snášela a brala jsem ji 9 let). Já proti ní nic nemám, ale prostě už nikdy nechci riskovat, že mi HPV viry, které mi pořád na čípku přetrvávají, začnou škodit.. Četla jsem o progesteronových krémech, wild yamu atd., které by snad neměly tělu tolik "škodit" jako klasické progesterony (Duphaston atd.), takže to zkusím + bylinky atd. A první menstruace mi přišla přirozeně, tak snad to zabere...
    Jinak si myslím, že záleží na nemocnici, kdo tu HA řeší a kdo ne. Mně třeba řekli, ať vysadím, jinde to neříkají. Když nevysadíš, tak se podle mě nemůže nic stát.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    VERRINKA: no mne to tak jasne nepripada....ze pri kazde takove operaci je lepsi HA vysadit....nevidim k tomu zadny duvod....a hlavne mi k tomu nikdo kompetentni (ted myslim lekare) nic nerekl.....ze bych mela vysadit, proste se jen zeptali, zda beru HA a to bylo vse, nic vic mi nerekli...

ja jsem taky uz HA nechtela brat, jenze mne bez ni nechodi MS (uz od puberty to tak mam - velmi nepravidelne), navic bez HA se mi tvori na vajecnikach cysty, takze kdyz si zvazim klady a zapory HA, pro me mi ted porad vychazi lepsi ji brat, i kdyz k hormonum nemam nijak kladny vztah a radsi bych byla bez ni...ale tak zase nikdy jsem nemela zadne vedlejsi ucinky (migreny, tloustnuti a ja nevim co vsechno - snasim ji velmi dobre), coz je taky dulezity....
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    PSYCHEE: Já jsem HA předtím vysadila, radši... jak už jsem tu psala, tak mi stejně bylo řečeno, že HA podporuje HPV, takže já už s ní nechci mít nic společnýho... Kamarádce před operací řekli, aby vysadila, ale ona to neudělala a nic se jí nestalo. Jiné kamarádce ani nic neříkali, prostě brala HA dál.. Je jasné, že při každé takové operaci je asi lepší vysadit, ale je to každého rozhodnutí..
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    jeste me napada jedna otazka: kdyz beru HA, tak to brani nebudu muset kvuli te operaci prerusit?
    pac kvuli navsteve na gyn. jsem si musela posunout cyklus(tj neudelala jsem pauzu, ale beru dalsi platicko hned), takze ted mi vychazi dalsi menses presne na dobu operace - takze budu muset dat dalsi platicko rovnou, bez pauzy.....nic mi ohledne toho nerekli, jen se zeptali, zda beru HA, tak doufam, ze to takhle bude v poradku...

SHMAIDA: aha....no taky drzim palce ,)

VERRINKA: diky,v klubu o medicine to taky tak rozlustili, to p.c. je skutecne kyretaz hrdla a delohy - ziskani tkane na histologii

VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    PSYCHEE: loop konizace je pokud vim konizace el.kličkou - takže klasika současné doby - i já jsem na ní byla. PC hrdla jsem měla taky, já jsem to pochopila jako "výškrab" nebo tak něco... protože většinou vezmou ještě kousek tkáně navíc, aby se přesvědčili, že nebyl zasažený... po operaci pak na zákl. toho řeknou, jestli se podařilo odstranit všechny změny a jestli zbytek čípku už je v pořádku..
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    PSYCHEE: máš zřejmě to samý, co já... akorát mám středně těžkou displazii... a jdu do Motola v úterý :o)
    ten můj doktor byl dost v pohodě... :) tak uvidíme každopádně držím palce
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    Laesio je proste leze:)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    PSYCHEE: loop bohuzel nevim. p.c. hrdla ouplne taky ne, to "p" muze byt periferie, tudiz to co je hodne na strane (ale tim si vubec nejsem jista) a to "c" nejspis bude cervicalniho. S tim, ze cervix = cipek.

leasio tez nevim :I
    cerv = cervikalni, cervix = cipek
    uteri = uterus = deloha

Mozna ti to nekdo dokaze rozlustit cele tu [ MEDICINA ]
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    PSYCHEE: ad kanyla, presne tak:) Infuze, leky, bere se z toho i krev:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam