• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    VERRINKA: hm, no takto gratuluju k dobre volbe nemocnice,)

SHMAIDA: tak super, at te tedy co nejdriv pusti domu!
    ale pripomnelas mi, ze si musim nekde sehnat zupan ,)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    To jsou stejně rozdíly... já jsem v Gyncentru šla na operaci ve svojí noční košilce a bačkorách, akorát jsem si pak košilku vyhrnula, punčochy žádný nedávali, jídlo bylo vynikající - to všechno na pojišťovnu... tak jsem ráda, že jsem byla tam :)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    MOIRAIN: komprese me napadla taky, ale kdyz padaj, tak pak asi jako komprese nefungujou....no jsem zvedava na svoje zazitky, nastupuju v pondeli ,o)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PSYCHEE: Aby tě mohli buzerovat? Oficiálně snad kvůli kompresi, aby se netvořily tromby...ale taky mi to moc jasný není.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    MOIRAIN: a k cemu vlastne jsou, kdyz padaj? ,)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PSYCHEE: ty punčochy jsou celkem vytananý a strašně rády padaj
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SHMAIDA: hele tak to docela koukam.....naposled jsem lezela tyden na urologii ve vinohradsky a tam nas bylo na pokoji tak 6 a nebyla tam ani televize, natoz, ze by mel nekdo notebook, ale docela jsi me tim nakopla a asi ho sbalim taky, snad se tam na me nebudou divat jako na blazna ,)
    a nejaky bolesti po operaci jsou? ale na narkozu se celkem tesim ,)

SINEAD: to je tak blbyho na nejakejch puncochach? kdyz je clovek v nemocnici, tak se snad nepredpoklada, ze bude oblecen podle posledni mody ne? ,o)))
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    MOIRAIN: Jo v nemocnicich dovedli UHO k dokonalosti, ma ruzne barvy(ne jen hneda):-)
    Nejstrasnejsi bylo, ze nas soupli na oddeleni rizikovych tehotenstvi(nebylo jinde misto), ty zensky nebohy tam travily treba 3 mesice na tyhle sileny strave...
    Nastesti v Motole jsou dole male potraviny, da se tam dojit v backorach, takze clovek neumira.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SINEAD: já byla na laserovaporizaci a večer po operaci jsem zoufale volala domů, ať mi přivezou něco k jídlu, neb večeře nebyla poživatelná :))) rozvařené tortelini s bílou omáčkou, z patnácti ženských to snědly snad dvě, naštěstí naši bydlí 7 minut busem od nemocnice (a byla jsem tam od čtvrtka dopoledne do soboty ráno)
    a ty punčochy jsou fakt šílený
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    SHMAIDA: No jo, vekavecka jsou peklo:-D A taky dostavate k obedu a veceri UHO?
    Ja mela tenkrat fakt stesti na spolulezici...
    Pro me nejvetsi trauma z celyho pobytu bylo, kdyz se za mnou prisel podivat pritel a ja mela na sobe andelicka a ty sileny puncochace...
    Jinak good luck
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    já tady mám dvě babči :) jedna je chudinka co čeká na operaci dělohy a po infarktu a druhá je důchodkyně s cukrovkou vco furt jí... v telce běhaj VKV a Kriminálky :o) sou v pohodě, je s nima sranda, ale všeho moc škodí... noťas tu mám naštěstí taky, jinak by mi hráblo :)
    jojo, ozvu se... to čekání je nejhorší, zákrok bude ppodle mě brnkačka :)))
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: to ti věřim, já jsem sice měla super "spolubydlící" na pokoji, telku, noťas atd., ale stejně jsem se těšila hrozně domů :) tak ti držím palce, ať všechno dobře dopadne a pak se ozvi, jak ti je ... já jsem zjistila, až když bylo po všem, že vůbec nemělo cenu se nějak stresovat, byla to pohoda :)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: práci rozhodně nemám v úmyslu, teda mám ale vleže se vzdáleným přístupem :))) a hýčkat se nechám s radostí... tak uvidím taky hlavně jak mi bude zejtra... ale kdyby se mi tady ten pobyt zkrátil o jednu noc, tak budu nadšená!!!
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: samozřejmě, že když mě pustili, tak jsem pak ještě týden ležela doma a nechávala se hýčkat :) takže jsem chodila jen za záchod a zpátky a dobrý... prostě jako v nemocnici... kdyby něco, byla jsem připravená hned jet na pohotovost. Oni si radši drží ženský v nemocnici asi hlavně proto, aby pak doma hned nezačaly pracovat atd.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: takhle by to pro mě bylo ideální... jenže sem v motole :)))
    ale ptala sem se na to sestry a ta mi řekla, že tam nikoho samozřejmě nedržej... ale že z deseti ženskejch se jim dycky jedna vrátí s krvácením... ale že jestli zejtra odpoledne nebudu krvácet, budu schopná normálně chodit a budu se celkově cejtit v pohodě, tak že mě pustěj... tak to zvažuju... mno...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Já jsem prostě nastoupila ráno a druhej den jsem šla domů a byla jsem ráda... taky se žádný drama nekonalo, říkali nám, že je zbytečný zůstávat třeba týden, pokud nejsou nějaký závažný komplikace, což většinou nejsou.. Ale já jsem byla v soukromym Gyncentru, tam to funguje jinak, než třeba v Motole..
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MIRHULE: s tím mně původně vyhrožovali, ale standardně to sou prej tři dny... 1. den příjem, kdy naprosto zdravej člověk stráví celej den v pyžamu a s ostatníma nemocnejma... 2. den operace, přes noc pozorování a 3. den ráno domu, když nekrvácíš a je to bez kompllikací
    MIRHULE
    MIRHULE --- ---
    SHMAIDA: já byla v nemocnici celej dlouhej tejden, nepustili mě ani o den dřív...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    PSYCHEE: jojo, vzala a mám 4G kartu pracovní, takže pohoda...
    bych se tady bez toho zbláznila :o) si myslím, že záleží na rozsahu toho zákroku a že si to spíš sichrujou než něco jinýho...
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    SHMAIDA: hele a kde beres internet? sis vzala do nemocnice pocitac jo? ,)

me to ceka za tyden v utery a rekli mi, at radsi pocitam, ze tam budu do konce tydne, tak nevim tyjo...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: tak já uvidím, v kolik mě vemou... a zkusim hodně škemrat :))) nějak to tady nedávám... :o) sem tu první den, pokoj si dělím se dvěma panima :) 60 a 80 a je to fakt legranda :o) a zejtra dopo mám jit po nůž ale nevim ještě přesně kdy :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam