SRNKAA: o 12-stupňové škále jsem nikdy neslyšela, standardně se to rozděluje CIN1-CIN3, kdy CIN3 je předstádium rakoviny. Je-li to podchycené, není důvod se děsit (i když samozřejmě chápu, že se děsíš, a sama jsem to neměla jinak).
HPV a dysplazie čípku spolu souvisí, ale jen v tom, že určitý druh HPV může vést (u geneticky predisponovaných jedinců) ke vzniku té dysplazie. Jestli jsi byla HPV vystavená (což je pravděpodobné, pokud je ti víc než 25 a měla jsi víc než 3 sexuální partnery), tak už je stejně na jakoukoli prevenci pozdě. Někteří doktoři doporučují očkování proti HPV i po konizaci čípku, můj gynekolog si vede statistiku (protože některé jeho pacientky to očkování samy požadují) a recidiva je stejných 10% jako u neočkovaných pacientek.
Takže není žádný důvod, aby na nějaké testy chodil tvůj partner, a ani tobě s největší pravděpodobností nebudou dělat testy na HPV, ale histologické rozbory odebraných buněk.
Pokud tvůj nález bude CIN3, bude ti pravděpodobně doporučena konizace děložního čípku - krátká operace, v plné narkóze, kdy ti odříznou tu část tkáně z čípku, která je postižená dysplastickými změnami. V nemocnici si tě nechají přes noc, někde to dělají i ambulantně, takže se jen prospíš na dospávacím pokoji a jdeš domů. Hojení je záležitostí asi 4-6 týdnů, kdy musíš dodržovat režim šestinedělí (žádný sex a žádné koupání), s tím, že prvních asi 7-10 dní by ses měla vyhýbat fyzické zátěži, a nejlíp zůstat dva tři dny doma v posteli.
Konizace může mít komplikace - jako jakákoli jiná operace, můžeš déle krvácet, může mít vliv na pozdější otěhotnění i těhotenství. Ale je to pořád lepší, než ji zbytečně odkládat, protože čím dřív se udělá, tím menší část tkáně se musí odebrat. A čím méně tkáně se odebere, tím míň komplikací.
Po konizaci budeš nějakou dobu pod zvýšeným dohledem - nové předpisy sice říkají, že i po konizaci stačí cytologie jen jednou za 12 měsíců, můj doktor, ač relativně mladý a velmi pečlivě sledující poslední trendy v oboru, říká, že v tomhle radši bude konzervativní a pět let po operaci vyžaduje cytolku jednou za 6 měsíců.
Jinak u mě to probíhalo tak, že z čistého nálezu jsem skončila s CIN3 během 18 měsíců, takže relativně rychle - po finálním rozboru odebrané tkáně závěr laboratoře byl, že ano, tohle by na 90% skončilo rakovinou - ale tak za 5 let. První kontrolní odběr byl čistý, teď mám za sebou druhý, ještě jsem si nevolala pro výsledky, ale kdyby bylo něco špatně, tak už by mi asi volali. Jo a bezproblémově jsem otěhotněla v druhém cyklu po té konizaci :-)