• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MERTLASKomentar k zavodum a F1
    Live komentář závodů (a) formule 1 pro ty, kdo nemohou koukat na televizi

    | NYX F1LIGA | f1fanatic | formula1 livetiming | espnf1 | Formula 1 Live Streams
    |8.4.AUS|24.4.ITA|8.5.USA|22.5.ESP|29.5.MON|12.6.AZE|19.6.CAN|3.7.GBR|10.7.AUT|24.7.FR|31.7.HUN|28.8.BEL|4.9.NED|
    |11.9.ITA|2.10.SGP|9.10.JPN|23.10.USA|30.10.MEX|13.11.BRA|20.11.UAE|
    rozbalit záhlaví
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    Bottas + 2022 = Alfa Romeo

    FORMULA 1® on Instagram: “BREAKING: @valtteribottas will join Alfa Romeo next season on a multi-year deal from Mercedes #F1 #Formula1”
    https://www.instagram.com/p/CTeoWQWo8SX/?utm_medium=copy_link
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    JOHNEYSVK: kazdopadne me prekvapilo ze tymova dvojka nesmi zajet nejrychlejsi kolo :D ale chapu ze kazdej bod dobrej
    JOHNEYSVK
    JOHNEYSVK --- ---
    ANDR3E: lujz by ho dal asi tak ci tak, ale bottas to pustil v poslednom sektore.
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    VYWERN: Osobne si myslim, ze pravda bude nekde na pul cesty. Max je v RB uz X let tak je s tim autem szity a jeho feedback dlouhodobe ovlivnuje vyvoj, ale ten feedback jezdcu byl udajne vzdy vice mene totozny - loni probehlo na Race video o tom, ze kdyby to byla pravda a auto by bylo stavene Maxovi na miru tak by si sotva vyzadal auto co je pomalejsi nez Merc a nachylne na pretaceni. Osobne si myslim, ze problem presunu jezdcu do novych aut neni zdaleka jedinecny Red Bullu, viz. letos jediny kdo se zda se bez vetsich problemu adaptoval na novy vuz je Sainz. Spis si myslim, ze ty auta jsou natolik komplexni a maji natolik rozdilne chovani v extermnich situacich blizko jejich limitu, ze zvyknout si na nove charakteristiky holt nejakou dobu trva a ukazuje se tim ktery z jezdcu se dokaze lepe a rychleji adaptovat. Mimochodem co se Pereze a jeho poslednich vykonu tyce tak jsem kdesi cetl, ze naopak prave po letni pauze prestal pouzivat Maxuv setup auta, ale zacal pouzivat svuj vlastni, ktery zjevne nema jeste uplne vychytany.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ZDENDAK: RB musi menit motor u Maxe, takze si mysli, ze to do toho dost zasahne. Max musi dohanet body za neco, za co nemuze a to vlastne 2x. A vzhledem k tomu, jak je to tesne...

    Vzpominata,jak tu nedavno probehla diskuze, ze monoposty v ramci staje nejsou vyvijeny pro jednoho jezdce, ale vyvijeny tak, aby byly rychle? :) No tak uz vsichni obratili a shoduji se, ze min u RB je monopost jasne sity na miru Maxovi, proto vsichni ostatni jezdci s nim maji takovy problem ho uridit :)
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Jinak teda lajvko jsem stihnul tak akorát s návratem domů po turnusu na kamionu a byl jsem rád, že to dám naživo. No dal jsem start a tři kola, pak jsem usnul. K závěru jsem zlehka procitnul a ač jsem nedokázal otevřít oči, tak z komentáře jsem přesně chápal jak to dopadlo. Napůl se mi to sice mísilo se sny, ale všechno mi bylo úplně jasné. Že v tom přirozeně hrál nezastupitelnou roli i kvalifikační fotbal, lak na vlasy, uřvaný mimozemšťan a James Hunt, mi nebylo vůbec nijak divné a naopak to dával dokonalý smysl, který mi dovysvětlil mluvící plyšák, kterého jsem nikdy před tím sice neviděl, ale odjakživa jsem ho znal. Znáte takové ty chvíle před probuzením, kdy se snění prolíná s realitou? :)

    Inu, když jsem si pak dal sprchu, všechno se začalo jevit v jiném světle :) Dorazila pozvaná návštěva s flaškou panamského rumu a původním plánem kouknout na záznam. Mimozemšťané nikde, fotbal se sice děl, ale očividně na nic z předchozího neměl vliv, což mě vedlo k postupnému zjištění, že můj napůl snový závěr se plně neshodoval s opravdovým děním. Ač už jsem z těchto mých vratkých poznatků měl pevně utvořený názor na výsledek, tak jsem následně prožil úplně jiný závod :D


    Tak tedy – o kolik předjetí jsem se ve svém původním tipu ZDENDAK zmýlil? :D Vlastě zatím nevím – režie přenosu se většinu času věnovala sólo jízdě domácího favorita. Závod jsem tedy neviděl :D Vy ano? :D

    Podle timingu se v poli i celkem závodilo – nebo aspoň celkem těsně stíhalo. V posledních kolech se pořadí ve středu pole ještě vyvíjelo. Škoda, že pro televizní přenos není závod důležitý; chápu ale co si publikum žádá, a taky že je mnoho důvodů pro sledování samostatně kroužícího a nikým neohrožovaného Maxe :D A že souboje Sainz–Alonso–Peréz–Ocon–Norris, natož Stroll–Vettel nebo snad Latifi–Kubica zkrátka nejsou podstatné. Proč taky, koho by zajímaly souboje napříč polem, kdy nikým nevolení piloti překážejících týmů srdnatě bojují na nevhodném okruhu, v překvapivě a neočekávaně těsných akcích :)

    Tak teď si to dám znovu z F1TV a prostuduju co se dělo ve skutečnosti.

    Taktickou bitvu Mergl–RB jsem ale postřehl a ocenil. Mergl nastoupil s určitou výhodou, kdy jejich dva vozy nemusely řešit Maxova wingmana. Že ten nebyl tam kde měl být je na jiné a delší pojednání, které ještě čeká na svou pointu. Merglu nevyšel důležitý undercut, kdy ho možná bylo lepší zkusit o kolo později, Ludva by pak třeba nevyšel do provozu a možná... by... ale nejspíš ne, Max by vyjel z pitlane těsně před ním a ve třetí zatáčce by ho stejně urval. Zkusit to ale museli, jinak by riskovali že RB přezuje dřív a Mergl by svoji příležitost ztratil ještě dřív, než by něco podnikl. Špuntující Battery se sice nechal obtéct bez náznaku odporu, ale bratra v triku v jednom z možných rozhodujících okamžiků zdržel znamenitě. Dyk v zatáčce byl dřív, no ne? :D

    Původně jsem trochu nechápal ten moment "přezujeme Batteryho, a zakážeme mu jet rychle". Pak mi ale došlo, že ho jen potřebovali předem uklidit za Ludvu a trochu se báli, aby mu ten ušmudlanej bod nevzal. Zároveň ale věděli, že i když si ho takhle posunou, tak to na ten fastest lap sice stejně zkusí, ale Ham pak bude mít svůj prostor a urve si ho zpátky. A že je to celá čtvrtina rozdílu, když jde o tři nebo čtyři body ztráty v šampionátu. (A tohle ale žeru – když čtvrtina rozdílu mezi prvním a druhým v šampionátu není v měřítku dvou vítězství, ale jeden fastest lap! Před kolika lety to v této fázi ročníku bylo naposledy?)

    Max na domácím okruhu očividně znal svoje zkratky a neměl konkurenci. Závidím všem místním fanouškům následující dýzu, přeju jim skvělej mejdan a doufám, že zítra nemusí do práce, že se vyhnou příliš závažným dojezdům a kocovinám, a že nejpozději ve středu půjdou i spát :D Musí se jim nechat, že rozjet to umí! :D

    Taky se těším na další vývoj sezóny. Tři body rozdíl!
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Co myslíte, která z variant by více přála soubojům na trati? ;)




    F1, Zandvoort 1978 (FP) Patrick Tambay OnBoard
    https://www.youtube.com/watch?v=KoPwwFKFPxc&ab_channel=StefMeister2011


    F1, Zandvoort 1983 (FP) Alain Prost OnBoard
    https://www.youtube.com/watch?v=ezHPS348Eng&ab_channel=StefMeister2011


    Zandvoort 2021 FP2 | Leclerc P1 Lap Onboard With Telemetry
    https://www.youtube.com/watch?v=fYLEBwd5omY&ab_channel=Juzh123



    Btw; jeden z nejdojemnějších záběrů z historie F1.
    Dutch GP 1973, tragická nehoda Rogera Williamsona a zoufalá snaha Davida Purleyho. U tohoto záznamu budeš pokaždé brečet. Jestli jsi to ještě neviděl, zvaž předem své psychické rozpoložení.
    Budeš brečet.
    (Nemusíš se za to stydět)

    The Fatal Crash of Roger Williamson (Higher Quality)
    https://www.youtube.com/watch?v=K1F28gUTnig&ab_channel=EpicBoomieGator
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    ANDR3E: Ja myslim, ze zavod to byl dobry - boj o prvenstvi byl tentokrat vice strategicky, ale nebylo to o nic mene napinave - az v podstate poslednich 5 kol zaclo byt zrejme, ze uz to Hamilton nedotahne, nicmene stale se mohla stat nejaka necekana udalost nebo safety car - to ze za cely zavod byl jen jeden yellow flag je docela zazrak. Nejake souboje na trati nakonec taky byly, Perez se vyskrabal z posledniho mista na P8 coz mohlo byt jeste o neco lepsi kdyby to v prvnich par kolech nezkonil a nemusel jit hned do pitu. Alonso taky ukazal ze stale umi jezdit. Za me dobre.

    ANDR3E: To kazdopadne, Hamilton poslednich par mesicu neustale daval najevo, ze Russela v tymu nechce ovsem jeho situace uz asi byla neudrzitelna a to misto mu dat museli pac asi riskovali, ze by jim ho vyfouknul nekdo jiny - pred letni prestavkou v jakemsi rozhovoru Russel vtipne prohlasil, kdyz se ho zeptali jestli by sel do Red Bullu kdyby necostal misto v Mercu, ze by se tomu urcite nebranil. :-)
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    LANMANCZ: ja jsem cetl ze Russella si stahnul k sobe Toto aniz by Lewis mohl cokoliv ovlivnit a ze mu to uplne nevoni, pro nas jako pro divaky bude ale Lewis a Russell v Merglu pekna podivana :)
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    JOHN_LENON: takze s klidnym svedomim muzu jit spat a byt rad ze jsem travil nedeli na kole a u jezera a vystacil si se sestrihem F1 :D
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    S tim Bottasovym nejrychlejsim kolem to byl dobrej vojeb, skoda ze to Lewis jeste dal
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    Max super.
    Ham se slusne drzel.
    Perez to trochu vyzehlil.
    Bottas skvele, jen Maxe mohl pustit driv.
    Zbyla desitka taky fajn, hezky se to poskladalo.
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    tak co vím po tomhle závodu:

    Bottas jde z mercedesu.

    příští rok vč Holandska nejspíš vynechám.
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    bottasova vzpoura
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    Bottas lol :-)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    buď to zkusi ham ted, nebo je po vsem
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    Jestli to někdo nepošle do štěrku, tak to vypadá na pěknou nudu...
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    tak asi dobrou, ne?
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    ANDR3E: Vtipne by bylo kdyby tam posadili Bottase az se potvrdi ze ho vykopnou z Mercu :-)
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    LANMANCZ: tam mel jit misto Pereze Alonso:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam