• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    QA: Quality Analysts / Quality Assurance / Quality Engineers

Developeři nás milují! ;) A my je také. :)
    Každý ví, kdo je programátor, ale kdo ví, co je QA? :'(

Děláte to? Provozujete QA?
    Testujete? Píšete si test scripty?
    Máte snad automatizované smoke testy? (pozor, neplést s unit testy, ty nechme developerům, ať si ty své chaosy debugují sami... ;)
    Už ať jste tu!

Hlášky:
    * náš šéf QA oddělení: "I am just a junior tester..."
    * náš šéf QA oddělení: "I dokumentace je předmětem testování!" ...bohužel se o tom přesvědčuji až příliš často, ty FuncŠpeky bývají dost odbyté...

Témata:
    Procesní organizace - http://en.wikipedia.org/wiki/Process_management
    RUP - http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Rational_Unified_Process
    Total Quality Management - http://en.wikipedia.org/wiki/TQM
    Critical Chain Project Management
    Test Driven Development
    rozbalit záhlaví
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    DAGOBYJ: Já se ještě držím, protože je rozjetej větší projekt... Ale kdo ví, co bude, až skončí..
    DAGOBYJ
    DAGOBYJ --- ---
    Je tu nekdo, koho to jeste nepotkalo? :-(
    TOWER
    TOWER --- ---
    mam podminecne vylouceni od 1.10., do ty doby nemuzu byt konkretni ...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TOWER: Ty bláho... Tak to je mi líto:o(
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    TOWER: Upřímnou soustrast. Odkud si to byl odejit?
    TOWER
    TOWER --- ---
    hlasim se do klubu, doslo i na mne....
    OASHI
    OASHI --- ---
    TOWER: nemaji cas, nebot si zajistuji mista.
    LOBOTECH: Jo, taky ted 5 mesicu.
    ...mame se asi na co tesit, nezametsnanost neustale roste! :(
    DAGOBYJ
    DAGOBYJ --- ---
    Tak me to potkalo prave ted... tak si snad uziju hezke dovolene v kvetnu, kterou mi nechteli dat... :-)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Ja sem stastne propusten 5 mesicu a z odstupneho se zije skvele! :) ale uz zas musim do roboty no, kazde odstupne jednou dojde :))
    TOWER
    TOWER --- ---
    tak co, uz vsechny QA propustili, nebo nemaji cas, nebot si zajistuji mista...?
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    THEDAYX: nemyslim si, ze by mensi firma na tom mela byt lepe nez velka. Velci giganti jak pises spolupracuji zase s dalsimi giganty. V nasi firme (celosvetove vice nez 10k zamestnancu) se spise stalo to, ze se omezily teambuildingove aktivity, necestuje se to ostatnich zemi kvuli kazde hlouposti a podobne. Urcite se nezrusily ani neomzily projekty.
    THEDAYX
    THEDAYX --- ---
    Žádnou poučku nelze brát jako pravidlo. Stejně jako nelze můj výrok brát jako základ toho, že žádná "malá firma" nezkrachuje.

Statisticky by z toho menší firmy měly vyváznout daleko lépe než vylcí giganti...

A samozřejmě pokud je na tom firma špatně už teď (nebo bylo na konci 2k8), tak za to IMO nemůže až tolik "krize" jako spíše firma jako taková ...
    THEDAYX
    THEDAYX --- ---
    Čest Lobáku, jak to jde?

BTW. stopnuté zakázky jsou vícemnéně předpovídatelné, hlavně u velkých firem které začínají mít problémy.
    Nicméně menší SW firmy by na tom měly být relativně lépe. Každá firma která dneka plánuje investici si rozmyslý jestli to hodí na nějakého giganta a zaplatí 30% víc než by zaplatila u měnší firmičky ...
    OASHI
    OASHI --- ---
    Tak jsem je tam byl navstivit, (zapoctak atp) teda ylo to tam nejake ridke...
    Kam se vsichni podeli?!?
    OASHI
    OASHI --- ---
    OASHI: Tak zmena: dokonce i z dev!
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    RUPIUS:
    OASHI:
    U nas tvrdili este na kvartalni porade ze se propoustet nebude :) a o 2 tydny pozdeji bum :) Stane se no :) Ale uz koukam po praci kolem a zatim se to tak spatne nejevi. Porad je o nas zajem. Tedka se hlasim do firmy, kde propoustej lidi z managementu, ale do vyvojoveho tymu naopak lidi potrebujou.
    OASHI
    OASHI --- ---
    Tak uz doslo i na to propousteni... Z Dev samozrejme ne...
    OASHI
    OASHI --- ---
    Ale ano, projekty jedou, zakazky take jsou (info potizich by fakt nepustili, ale zakaznici nektere upgrady skutecne stopli), praci mame nasmlouvanou minimalne na par mesicu dopredu...

Mel jsem spis na mysli, ze i pri drivejsim prinedostatku lidskych zdroju zavedli restriktivni opatreni: treba skoleni, bonusy, HR benefity, pravidelne pulrocni parties s rodinami padly...

Jen jestli se jim ta soucasna situce nehodi do kramu jakozto prima vymluva! Uz se desim, co si na nas vymysli pri nadchazejicich kazdorocnich jednanich o zvysovani platu... Vyhazovani se konat nebude, toho se nebojim, ale stale zustava spousta moznosti, jak nas nepotesit...
    RUPIUS
    RUPIUS --- ---
    U nas se maka, projekty jedou a vsichni manazeri se snazi stahnout naklady jako vzdy a jak je to mozne. Nerikam, ze na nas svetova krize nema vliv, ale nezda se mi to, alespon zatim, nijak dramaticky. Naopak, dalsi projekty se chystaji a planuji, na metodikach, nejen tech testovacich, se pracuje... :)
    Zkratka, nevsiml jsem si ani nezaslechl nic o tom, ze "by se neco stornovalo, zrusilo nebo ukoncilo kvuli svetove krizi".
    OASHI
    OASHI --- ---
    No nevim jak u vas, ale u nas snad uz ani dalsi bugy nema smysl hledat: Ze skaly 1-5 (5=critical) se ted pacuje na 4 a vyse, na nizsi nejak nejsou zdroje. Delevoperi jsou vecne pretizeni (nebo spis je vytizena kapacita, planovani funguje). A to mame ted stop stav...
    Koukam, ze jestli se honem rychle neponorim do dotNetu, ze asi budu ohrozeny druh. :(
    TOWER
    TOWER --- ---
    Mno ve velkych firmach to ted chodi tak, ze se zaviraji projekty, ktere nejsou zivotne dulezite. A protoze se takto setri, tak se stabilizuje to, na co nebyl pri vseobecnem spechu cas, coz paradoxne pritahuje zvysenou potrebu testeru/metodiku, ale musi si testeri zvyknout, ze nedostanou ani zlamanou gresli na takoveto velke testovani ... Takze kdo optimalizoval a ma metodicky pokryto, tak zvladne dotahnout v ramci testovani mnohe. Ostatni budou naopak vice odkryti HR sniperum a mohou mit smulu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam