• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    QA: Quality Analysts / Quality Assurance / Quality Engineers

Developeři nás milují! ;) A my je také. :)
    Každý ví, kdo je programátor, ale kdo ví, co je QA? :'(

Děláte to? Provozujete QA?
    Testujete? Píšete si test scripty?
    Máte snad automatizované smoke testy? (pozor, neplést s unit testy, ty nechme developerům, ať si ty své chaosy debugují sami... ;)
    Už ať jste tu!

Hlášky:
    * náš šéf QA oddělení: "I am just a junior tester..."
    * náš šéf QA oddělení: "I dokumentace je předmětem testování!" ...bohužel se o tom přesvědčuji až příliš často, ty FuncŠpeky bývají dost odbyté...

Témata:
    Procesní organizace - http://en.wikipedia.org/wiki/Process_management
    RUP - http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Rational_Unified_Process
    Total Quality Management - http://en.wikipedia.org/wiki/TQM
    Critical Chain Project Management
    Test Driven Development
    rozbalit záhlaví
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    URPUTNIK: Tak typickej příklad je prostě web. Nevím, třeba web typu aukro, chceš udělat testy na login/logout, vytvoření nový nabídky apod. Takový ty často se opakující scénáře. Psáno v JS nebo teď ten Ember, jak jsem psala níž.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ADIKEITE: a co ze to testujes?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    KID_MCHUTT: Selenium u nás není průchozí, viz příspěvek, co jsem psala ID VYGIDOR.
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    VYGIDOR: Vidíš, mně ta cesta právě přijde docela těžká, možná ale právě proto, že jsem na začátku. Jsem taky vlastně jediný tester ve firmě. A na automatizaci je málo času. Scénář testování hoří > testuju manuálně > chci automatizaci > mám nejasnosti > vývojář nemá čas poradit > testování hoří... S tím, že to není o ochotě nebo neochotě, spíš o tom, že mi přijde, že je do té automatizace třeba na začátku vložit hodně času.
    Jaké kurzy jsi dělal? Já si dělám teď různé kurzy na codeschool, abych se dostala do logiky věci. Jsem schopná pasivně rozumět kódu, číst ho, ale to je jiné než ho psát, tak se snažím cílit na to, abych byla schopná ho psát. Ale pak vlastně nejvíc bojuju s tím, že mám hrozně omezený scope zkušeností a když mi mnou napsaný test vyhodí chybu, tak zkusím pár možností a dál nevím a googlit ty problémy dost často nefunguje, protože jsou hodně specifické. Takže nezbývá, než se ptát vývojáře. Vždycky si pak nechám vysvětlit ten daný problém, tak se postupně něco učím, ale jde to pomalu.
    Jsem možná v dost specifickém prostředí, nejedeme velké věci typu Selenium, na které se dá najít spousta info. Ve výběru nástrojů jsem taky hodně odkázaná na vývojáře, protože jak s tím sama začínám a zároveň jsem sama, tak nemám moc nikoho, kdo by mi s výběrem třeba pomohl. Takže beru to, co doporučí vývojář a hlavně v čem se on sám nejvíc vyzná.
    ADAMBERNAU
    ADAMBERNAU --- ---
    Ahoj, třeba to některé z vás zaujme a zbytek snad neurazí.

Tester

Na případné dotazy mohu odpovědět v poště.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ADIKEITE: vseobecne existuju 2(3) zakladne pristupy:
    1. ucelene klikacie nastroje s minimom potreby mat znalost developmentu (najkrajsim prikladom je Tricentis Tosca a Ranorex) - naucis sa zaklady ovladania nastroja a hotovo (konkretne spomenuta Tosca ma free kurz na Udemy)
    2. nastroje, ktore vyzaduju development znalosti na roznych urovniach:
    a) skriptovacie jazyky (napr. HP UFT pouziva VBS, ale jednoduche weby sa s tym daju iba "vyklikat")
    b) skriptovacie/OOP jazyky (rozsireny balik Selenium a jeho derivaty (Webium) rieseni, ktory ma pre mnohe programovacie jazyky (Java, C#, Python...) svoje bindingy, pre Ruby napr. Watir, Cucumber, dalej SOATest [Java, JS, Python]), bash scripting, JS, VBS etc.
    V tejto druhej skupine je potrebne ovladat zaklady skriptovacich/OOP jazykov (volne dostupne kurzy na Udemy, Coursera etc.) + zakladne znalosti stavby testovacieho frameworku (napr. pri Pythone pouzivam unit testingove moduly nose a unittest) + kazdy z tych OOP jazykov ma but nejaky modul alebo testovaci framework
    3. kombinacia tych dvoch predchadzajucich s potrebnou znalostou fungovania test environmentu (testovanie webservice-ov, OS...)

Ja som zacal s balikom od HP (QuickTest Pro/UFT, Loadrunner), postupne presiel cez Selenium (Java, C#, Python), SoapUI, bash scripting, AngularJS karmu, Jmeter od Apachu, ... Aktualne pouzivam na webovky prioritne Tricentis Tosca (aj kvoli velkemu mnozstvu junior testerov bez dev znalosti) a vlastne vsetko, co mam k dispozicii a viem to pouzit (ak nie som nejako obmedzeny).
    Vzdy velmi zalezi od toho, v com je ta ktora appka nakodena a ako.

Cesta od bezneho testera ku QA developerovi imho nie je az taka tazka, vacsinu veci som sa ucil sam pomocou webovych kurzov, youtube videi, obcas nejake platene stranky (Pluralsight), resp. platene kurzy na Udemy. Najtazsie su zaciatky, vybrat si, co vlastne clovek chce vediet a postupne to skladat, rozsirovat skilly. Do testingu potom clovek zapaja kadejake ine znalosti od transformacie dat, data mining (vyhladavanie, vytvaranie testovacich dat, cleaning poisoned dat etc.) az po penetracne techniky (pri specifickom testovani komponentov na backende sa clovek musi niekde napichnut, nie vzdy ma clovek plny support sysadminov, etc.), takze je co sa ucit stale :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ADIKEITE: jako úplný základ pro web se podívej na Selenium - základní práce je klikačka, taky je to psané v javascriptu, dají se z toho potom generovat JUnit nebo NUnit testy a pracovat s tím dál (IDE je základ, ale vyzkoušíš si na tom zrady, na které můžeš narazit a vidíš tam nejen v kódu, co se tam děje). Od toho bych se pak odpíchl dál.

Jak casper, tak ember jsou hezké věci, ale proč to potom rovnou neautomatizovat třeba v Javě...?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    VYGIDOR: No vlastně celkem cokoli, ale hlavně weby, aplikace desktop. Zkoušela jsem se prát s casperjs, teď něco děláme v embercli, ale je to vždycky o tom, že už je na to potřeba hrozně velká vývojářská znalost, nebo mi to tak aspoň přijde.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    VYGIDOR: ...výrobní linky, střelné zbraně...
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ADIKEITE: aku automatizaciu mas na mysli? webove aplikacie, aplikacie desktop/mobilne, operacne systemy, specificke podnikove systemy (napr. SAP), webservisy, DWH, cloudy, HW...
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    Ahoj, víte o nějakých kurzech nebo akcích, kde se na/přiučit automatizaci? Jak jste se to naučili vy? Byli jste někde, kde se prostě už používal nějaký nástroj?
    MUXX
    MUXX --- ---
    nevite o nejake zajimave akci letos kam by stalo za to vyrazit? czechtest letos asi vynecham.
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Ze života :)
    Vahy on Twitter: "kazdy developer by mel mit svoje QAcko. nebo kazde QA by melo mit sveho developera? :) https://t.co/r3O01eScHy"
    https://twitter.com/SnurakBill/status/693607079165214721
    KAJO
    KAJO --- ---
    FONTAIN: Odporucam urobit si ISTQB certifikat (na zacatek staci level 1 - Foundation). Tam ziskas zakladni znalosti a terminy ohledem testovani.

Oficialni materialy na nete nevim zatim sehnat, ale je mnozstvo vypracovanych testu. Nebo skus aplikaci Memrise a stahni si tam ucivo na ISTQB. (Je to moc dobra appka - ja ji pouzivam na uceni finstiny :D )
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Ahoj, koukala jsem na nástěnku a zatím letmo projížděla vaše příspěvky.

Začala jsem pracovat pro firmu, která s testováním začíná a já jako jeden prvních úkolu, dostala za úkol vytvořit manuál. Firma mě "sebrala z ulice", jsem IT minimálně políbená. Už mám něco otestované, používám backlog.

Je tu někdo kdo by mě nějak navedl, kde nejlépe získat další informace, ideál v čj nebo sám poradil?

Moc děkuji za odpověď
    ROGUE
    ROGUE --- ---
    VYGIDOR: jake si kdo vyjedna :) zalezi na praxi a taky na tom, zdali chce clovek byt QA ci spis QA developer v coffeeku
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ROGUE: platove podmienky?
    ROGUE
    ROGUE --- ---
    Ahoj,

pokud by nekdo schanel praci a chtelo se mu automatizovat (v coffeeku), tak mame volno v Socialbakers. Ofiko popis pozice niz, ale v podstate hledame nekoho se zkusenosti s QA a schopnosti premyslet :) A nejspis uplatnime i nekoho, kdo automatizovat nechce, stridave hledame, tak se kdyztak ozvete a ja to proberu s teamem a HR a uvidime.

https://cdn.socialbakers.com/www/storage/www/career/Test_Automation_Engineer_2015_Prague_Pilsen.pdf

dik
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    Ahoj, testujete někdo s CasperJS?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    poprosim o overeni jedne veci. pro testovani inapp purchasu na androidu pouzivam klasicky ucet ktery ma nastaven appka jako testovaci aby se mi nestrhavaly platby. mam nastavene u nakupu ze nevyzaduje heslo. pri nakupu to ale chce cvv kod jednou za cas, coz predpokladam je normalni overeni ze mi kartu nikdo neslohl

ted sranda co je minimalne na mem testovacim devicu 3Q, android 4.1.1 a potreboval bych od nekoho overeni, ze se to deje i jinde

kdyz testuju inapp purchasy, zadam NESPRAVNE CVV kdyz me o nej play pozada. takhle to opakuju nekolikrat (pise to ze CVV nemuze byt overeno a vrati me to zpet na obrazovku s napsanou cenou a vyberem kreditky kterou to ma pouzit). Pak obrazovku pro nakup zavru a znovu se pokusim provest nakup, ktery obcas rovnou projde jako schvaleny, nekdy to zase vyhodi okno na CVV a zase zadavam spatne. Takhle to opakuju tolikrat dokud to neprojde.

Pointa je, krom toho ze nakoupim na neplatne CVV testovaci nakup, ze mi to takhle proslo i na normalnim play - koupil sem hru za 10kacek - kdyz sem predtim vyse popsanym postupem "overil" kreditku. Muze to byt chyba androidu, ale spis to vidim na pruser u googlu. Kdyby mel nekdo cas a chut to vyzkouset s nejakym jinym androidem, budu rad :)

Diky
    LEIN
    LEIN --- ---
    tedy mate vyreseno....pak bych si svuj zpusob radeji nechal pro sebe ;) je to prilis mocna myslenka ;DD beztak bych chtel prachy ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam