• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    (tim netvrdim ze v AB je to stejne !)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Aj, ja delal v rytmu mesicnich releasu a byl to voser. Developeri nam nedali kod tak prvnich 14 dnu, pak to behem tejdne vsechno prislo a my meli tak tyden, deset dni to otestovat, nahlasit bugy, retestovat a jit do produkce. Nevzpominam na to rad, kazdej release byl pruser, jenom se resilo jestli malej nebo velkej a jak dlouho trvala oprava produkcnich bugu.
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    Čus, jestli hledáte práci, tak Air Bank zrovna nabírá testery do Prahy. Jeden na HPP druhý na IČO. Jde o manuál testování NF, jede se v menších týmech. Release každý měsíc. Bugy a ostatní tickety se evidují v JIRA. TC se píšou do Spira. Plusem jsou nějaké základní znalosti psaní TC, SQL(oracle) a umět si provolat webovou službu přes SOAP. Kdo neumí ten se to případně naučí ;-)

Za sebe můžu práci doporučit. Je tu dobrý kolektiv. Celkem dost věcí jsem se tu naučil. Navíc air bank ještě nemá tak hrozné korporátní manýry jako jiné starší velké společnosti.

Já jsem tady na IČO, takže nevím jaké benefity mají na HPP. Ale řekl bych, že to je klasika jako všude jinde. Jestli máte zájem tak mi napište a dám nějaké podrobnosti.

link na ofiko inzerát (když se přihlásíte přes ten link a přežijete zkušebku, tak dostanu nějaký bonus k faktuře)
    Tester/ka bankovních aplikací (Praha) - Air Bank a. s. | Jobote.com
    https://www.jobote.com/cs/job/apyv7rx?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    VYGIDOR: Díky moc, na Githubu mě, ani nevím proč, nenapadlo hledat. Ten přehled je perfektní.
    Ty kurzy jedu a snažím se právě držet linii toho, v čem jedou developeři, takže teď javascript :) A první testy pomalu píšu, tak snad to vydrží. To selenium je tak nějak braný negativně, špatná zkušenost, a pro mě to má to negativum, že mi s tím moc nikdo asi neporadí, protože prostě to nikdo nechce řešit.
    A to co píšeš - že rovnou debuguješ, to je právě to, kam bych se ráda někdy dostala :)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ADIKEITE: vidim, ze to mas dost tazke.
    Skusim odpovedat aspon na tu otazku ohladom kurzov.

zakladom pre automation je tento prehlad:
    GitHub - atinfo/awesome-test-automation: A curated list of awesome test automation frameworks, tools, libraries, and software for different programming languages
    https://github.com/atinfo/awesome-test-automation

Ako som pisal, pouzivam volne dostupne aj platene MOOC kurzy - Udemy, Coursera, EdX, Pluralsight, Codeacademy, CodeSchool, TreeHouse.
    Pri platenych vyuzivam tie iste zdroje ako developeri u nas, niektore si platim sam.
    Velmi tazko nalinkovat, ze co si mas urobit za kurzy bez nejakej hlbsej znalosti, v com sa vlastne pohybujes.
    Vseobecne pre webove appky odporucam zacat Seleniom, trosku si v tom poklikat, nieco si o tom nastudovat a ked to akotak budes mat preklikane a nastudovane, tak sa vrhnut na Selenium Webdriver a vybrat si nejaky jazyk (vseobecne teraz frci Java a Python a najdes pre tieto dva aj mnozstvo kurzov, napovedy a navodov) a zacat si v tom skusat, rozvijat sa. Zakladne kurzy na tieto dva programovacie jazyky su snad vsade. Ale ako som pisal, zalezi na tom, v com kodia vasi developeri. Ja som bezne prechadzal z jazyka na jazyk podla projektu a firmy.

hint: pre kazdy jazyk existuje celkom napomozne vyvojove prostredie, casto s podporou, ktoru tester velmi oceni (ja uplne bez hanby pouzivam tie iste IDE ako developeri, co ulahcuje aj komunikaciu a dotahuje tu robotu na level, ze im tie bugy aj debugujem rovno a pisem navrhy na riesenie, povacsine je to nejake JetBrains IDE, resp. Visual Studio), s tym potom suvisi aj nejake to CMS/Git skolenie pre vyvoj testov.

Ono najdolezitejsie je naozaj si urcit, ako vlastne chces testovat. Ak je ucelom testovat funkcnost appky (simulacia manualneho testovania) v nejakom browseri, tak testuj spravanie sa appky v browseri. Podla ucelu si vyberas nastroj.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ADIKEITE: a proc ze neni pruchozi to selenium? embercli a jasperjs neznam, ale dle googleni mi to prijde jako o uroven 'niz' nez je to selenium .. takze jestli se s tim moc peres, nejdriv to naklikej v seleniu ..
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    URPUTNIK: Tak typickej příklad je prostě web. Nevím, třeba web typu aukro, chceš udělat testy na login/logout, vytvoření nový nabídky apod. Takový ty často se opakující scénáře. Psáno v JS nebo teď ten Ember, jak jsem psala níž.
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    Teda teď doufám, že mám odpověď dává smysl. Myslím, že se nacházím v tom stavu, než ze člověk nějak trochu ukotví a už ví. A právě nevím, jak se z toho stavu dostat :) Jak jsem to zažila v jiných firmách, bylo tam víc lidí a znalosti se šířily cestou předávání od nejznalejšího/nejzkušenějšího, tady víc lidí není, znalosti čerpám sama.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ADIKEITE: a co ze to testujes?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    KID_MCHUTT: Selenium u nás není průchozí, viz příspěvek, co jsem psala ID VYGIDOR.
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    VYGIDOR: Vidíš, mně ta cesta právě přijde docela těžká, možná ale právě proto, že jsem na začátku. Jsem taky vlastně jediný tester ve firmě. A na automatizaci je málo času. Scénář testování hoří > testuju manuálně > chci automatizaci > mám nejasnosti > vývojář nemá čas poradit > testování hoří... S tím, že to není o ochotě nebo neochotě, spíš o tom, že mi přijde, že je do té automatizace třeba na začátku vložit hodně času.
    Jaké kurzy jsi dělal? Já si dělám teď různé kurzy na codeschool, abych se dostala do logiky věci. Jsem schopná pasivně rozumět kódu, číst ho, ale to je jiné než ho psát, tak se snažím cílit na to, abych byla schopná ho psát. Ale pak vlastně nejvíc bojuju s tím, že mám hrozně omezený scope zkušeností a když mi mnou napsaný test vyhodí chybu, tak zkusím pár možností a dál nevím a googlit ty problémy dost často nefunguje, protože jsou hodně specifické. Takže nezbývá, než se ptát vývojáře. Vždycky si pak nechám vysvětlit ten daný problém, tak se postupně něco učím, ale jde to pomalu.
    Jsem možná v dost specifickém prostředí, nejedeme velké věci typu Selenium, na které se dá najít spousta info. Ve výběru nástrojů jsem taky hodně odkázaná na vývojáře, protože jak s tím sama začínám a zároveň jsem sama, tak nemám moc nikoho, kdo by mi s výběrem třeba pomohl. Takže beru to, co doporučí vývojář a hlavně v čem se on sám nejvíc vyzná.
    ADAMBERNAU
    ADAMBERNAU --- ---
    Ahoj, třeba to některé z vás zaujme a zbytek snad neurazí.

Tester

Na případné dotazy mohu odpovědět v poště.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ADIKEITE: vseobecne existuju 2(3) zakladne pristupy:
    1. ucelene klikacie nastroje s minimom potreby mat znalost developmentu (najkrajsim prikladom je Tricentis Tosca a Ranorex) - naucis sa zaklady ovladania nastroja a hotovo (konkretne spomenuta Tosca ma free kurz na Udemy)
    2. nastroje, ktore vyzaduju development znalosti na roznych urovniach:
    a) skriptovacie jazyky (napr. HP UFT pouziva VBS, ale jednoduche weby sa s tym daju iba "vyklikat")
    b) skriptovacie/OOP jazyky (rozsireny balik Selenium a jeho derivaty (Webium) rieseni, ktory ma pre mnohe programovacie jazyky (Java, C#, Python...) svoje bindingy, pre Ruby napr. Watir, Cucumber, dalej SOATest [Java, JS, Python]), bash scripting, JS, VBS etc.
    V tejto druhej skupine je potrebne ovladat zaklady skriptovacich/OOP jazykov (volne dostupne kurzy na Udemy, Coursera etc.) + zakladne znalosti stavby testovacieho frameworku (napr. pri Pythone pouzivam unit testingove moduly nose a unittest) + kazdy z tych OOP jazykov ma but nejaky modul alebo testovaci framework
    3. kombinacia tych dvoch predchadzajucich s potrebnou znalostou fungovania test environmentu (testovanie webservice-ov, OS...)

Ja som zacal s balikom od HP (QuickTest Pro/UFT, Loadrunner), postupne presiel cez Selenium (Java, C#, Python), SoapUI, bash scripting, AngularJS karmu, Jmeter od Apachu, ... Aktualne pouzivam na webovky prioritne Tricentis Tosca (aj kvoli velkemu mnozstvu junior testerov bez dev znalosti) a vlastne vsetko, co mam k dispozicii a viem to pouzit (ak nie som nejako obmedzeny).
    Vzdy velmi zalezi od toho, v com je ta ktora appka nakodena a ako.

Cesta od bezneho testera ku QA developerovi imho nie je az taka tazka, vacsinu veci som sa ucil sam pomocou webovych kurzov, youtube videi, obcas nejake platene stranky (Pluralsight), resp. platene kurzy na Udemy. Najtazsie su zaciatky, vybrat si, co vlastne clovek chce vediet a postupne to skladat, rozsirovat skilly. Do testingu potom clovek zapaja kadejake ine znalosti od transformacie dat, data mining (vyhladavanie, vytvaranie testovacich dat, cleaning poisoned dat etc.) az po penetracne techniky (pri specifickom testovani komponentov na backende sa clovek musi niekde napichnut, nie vzdy ma clovek plny support sysadminov, etc.), takze je co sa ucit stale :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ADIKEITE: jako úplný základ pro web se podívej na Selenium - základní práce je klikačka, taky je to psané v javascriptu, dají se z toho potom generovat JUnit nebo NUnit testy a pracovat s tím dál (IDE je základ, ale vyzkoušíš si na tom zrady, na které můžeš narazit a vidíš tam nejen v kódu, co se tam děje). Od toho bych se pak odpíchl dál.

Jak casper, tak ember jsou hezké věci, ale proč to potom rovnou neautomatizovat třeba v Javě...?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    VYGIDOR: No vlastně celkem cokoli, ale hlavně weby, aplikace desktop. Zkoušela jsem se prát s casperjs, teď něco děláme v embercli, ale je to vždycky o tom, že už je na to potřeba hrozně velká vývojářská znalost, nebo mi to tak aspoň přijde.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    VYGIDOR: ...výrobní linky, střelné zbraně...
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    ADIKEITE: aku automatizaciu mas na mysli? webove aplikacie, aplikacie desktop/mobilne, operacne systemy, specificke podnikove systemy (napr. SAP), webservisy, DWH, cloudy, HW...
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    Ahoj, víte o nějakých kurzech nebo akcích, kde se na/přiučit automatizaci? Jak jste se to naučili vy? Byli jste někde, kde se prostě už používal nějaký nástroj?
    MUXX
    MUXX --- ---
    nevite o nejake zajimave akci letos kam by stalo za to vyrazit? czechtest letos asi vynecham.
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Ze života :)
    Vahy on Twitter: "kazdy developer by mel mit svoje QAcko. nebo kazde QA by melo mit sveho developera? :) https://t.co/r3O01eScHy"
    https://twitter.com/SnurakBill/status/693607079165214721
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam