• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    QA: Quality Analysts / Quality Assurance / Quality Engineers

Developeři nás milují! ;) A my je také. :)
    Každý ví, kdo je programátor, ale kdo ví, co je QA? :'(

Děláte to? Provozujete QA?
    Testujete? Píšete si test scripty?
    Máte snad automatizované smoke testy? (pozor, neplést s unit testy, ty nechme developerům, ať si ty své chaosy debugují sami... ;)
    Už ať jste tu!

Hlášky:
    * náš šéf QA oddělení: "I am just a junior tester..."
    * náš šéf QA oddělení: "I dokumentace je předmětem testování!" ...bohužel se o tom přesvědčuji až příliš často, ty FuncŠpeky bývají dost odbyté...

Témata:
    Procesní organizace - http://en.wikipedia.org/wiki/Process_management
    RUP - http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Rational_Unified_Process
    Total Quality Management - http://en.wikipedia.org/wiki/TQM
    Critical Chain Project Management
    Test Driven Development
    rozbalit záhlaví
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    MRCEK: Jak rikam, prakticke testovani s mobilnima appkama nemam, ale muzu rict, ze pro web. applikace je UserCode pouzitu > 75 procent myslim.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MRCEK: a wait na schování klávesnice nejde? (neznám Ranorex)
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    FOLAS: Já jsem s tím před měsícem začal a čím víc tomu rozumím, tím je to horší... :-) Nakolik musíš používat UserCode? Já v podstatě u 75% test case, ale víceméně dost podobné kódy. Docela to umí dost věcí, ale u mých testů mám problémy se systémovou klávesnicí. Pokud někde něco Ranorex zadává jako text, tak vyskočí klávesnice a než se zase schová, tak mi někdy Ranorex neudělá touch na následující element. Prodleva je pokaždé jiná, takže je to na houby. Element je pořád viditelný a pořád valid (takže ani wait for mi nepomůže) ale Ranorex jej nějak nechce najít. Nesetkal jsi se s tím nebo něčím podobným?
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    MRCEK: Zatim ne, ale casem budem pokryvat mobilniho clienta pro Dynamics CRM.
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    FOLAS: Ahoj, můžu se zeptat, testujete v Ranorexu i mobilní appky?
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    TAUSINUS: Cau, my delame uz tak 2 roky v Ranorexu.
    TAUSINUS
    TAUSINUS --- ---
    Zdravím, je tu někdo kdo má zkušenosti s automatickými testy v Ranorexu? Sháníme levnější variantu TestCompletu - máme už zastaralou verzi, tak hledám info pro a proti, díky
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LEIN: diky :) development v tomhle pripade je cista nova instance pustena v docker kontejneru, nalejt dovnitr data pres unit testy (tam ty e2e testy mame, ale koukaj jenom na api/rest), pak pustit tu aplikaci a klikat do ni necim .. a ve stagingu/produkci si vystacime s tim jednoduchym scenarem, co jsem psal
    LEIN
    LEIN --- ---
    URPUTNIK: nezbyva nez poprat hodne stesti :D automatizovane testy jsou peklo, pokud neni radny development proces vcetne managementu ;)

testovat v development prostredi je sebevrazda :) doporucuji mit vyhrazene uzavrene QA prostredi, pripadne development behem testu "uzamknout".

REST je ted mega popularni koukam
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LEIN: jop, je to staticka webova aplikace napsana prevazne v Reactu a s backendem komunikuje pres REST .. vlastni tool si prave psat nechci, stejne tak nechci instalovat selenium :)

smoke testy jsou pro nas 'povinne' kvuli continuous deploymentu, to nikdo nebude neustale dokola testovat :)

pro smoke testy v produkci jsme se v tymu dohodli, ze bude stacit
    a) pokud overime ze je cely vysledek buildu spravne deploynuty (buildime to webpackem a pouzivame lazy-loading, takze je to balik js souboru), takze budu overovat, ze existuji konkretni url
    b) zakladni use case, kdy udelame request na rozhrani kde bezi aplikace .. ona si neco prochrousta a mela by nas presmerovat na login stranku (kvuli SSO v ramci korporace)
    c) dalsi UC se budou testovat uz v development/staging prostredi, pac na ne potrebujeme pripravit data, jejichz generovani je kapitola sam o sobe

a+b by se dalo napsat treba v shellu, ale kvuli c) bych rad vybral neco, z ceho se dalsi generace nezblazni :)
    LEIN
    LEIN --- ---
    URPUTNIK: "react aplikace" :)
    myslis teda webovou aplikaci, ktera vyuziva react knihovny pro javascript ?

Ja si na FE testy napsal vlastni tool v pythonu se seleniem...pisu si scenare jednoduse krok za krokem (prikaz, parametry).

Bohuzel se to moc v praxi nepouziva - "Smoke testy" nedelame., alebrz akceptacni, ve kterych je obsazen test funkcionalit a celeho prostredi, ty obvykle delame rucne. Na pojmy nejsem.

Automatem jen kontroluji dlouhodobejsi veci, u kterych se mi nechce sedet :D

Pokud bude vase aplikace staticka - prvku se nemeni, jen data - automat se hodi.
    Pokud budete "aplikaci" = stranky upravovat, pak budes (NEJSPIS) akorat porad predelavat automat.

Pokud to budou dotazy na urovni GET a kontrola parsovanim responsu...no tak...to se pro FE nehodi, ale na stressy ok:)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    URPUTNIK: ano, mas pravdu, potrebuje to Selenium Server ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VYGIDOR: chm, ale to potrebuje Selenium server, ne? ten nemame :)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    URPUTNIK: do it simple - nightwatch .)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, budu brzo psat smoke testy na nasazenou React aplikaci .. napada vas neco, co jde automatizovat a volat treba z jenkinse? asi idealne neco postaveny nad node.js, pac to budou udrzovat frontend vyvojari ..

karma+phantomjs? protractor? mocha? neco dalsiho, co stoji za zminku?
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    LOBOTECH: Já jsem kdysi mluvil s výrobcem. Mají to snad někde nasazený a testovali jsme to na projektu. V případě zájmu email.
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SUPCZ: Nevim jestli je to Valmez, pac se o tom neda skoro nic zjistit :)
    SIRLOON: Jj taky sem se toho bal, nikde zadny reference, video maj jedno bez zvuku, tak sem to zariz hned v zarodku. Jen sem se tu chtel potkat, abych zbytecne neodsoudil neco co muze pomoct.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    LOBOTECH: ja bych se toho bal, nemaj ani videa o tom jak se to pouziva na YT a o komunite neslysel ani strejda google :(
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    LOBOTECH: To je ten nástroj z valmezu?
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    Ahoj, kdyz se tu probira to automatizovane testovani, nema nekdo zkusenost s GUI Master? Prisla nam nabidka, ale nemuzu nikde dohledat nekoho kdo to prakticky pouziva.
    MESK
    MESK --- ---
    PROTEKTIK: Jsem s nim dělal. To příjmení sedí.
    LEIN
    LEIN --- ---
    MISTERIO: jj disneyaku byly tuny, ani je zdaleka neznam vsechny. ja tam byl jen ze zpocatku do chvile, nez prisel prvni yfooon :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam