• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CALTROPType Design — tvorba autorských písem
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BINARY_PARANOIC: Mac only preview. Damn. Nejdřív Glyphs, pak FontLab…
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---

    V jakém programu převážně vytváříte svá písma?

    31 hlasy od 31 respondentů

      CCHLAPEC
      CCHLAPEC --- ---
      V reakci na aktualitu BINARY_PARANOIC by mě zajímalo v čem tvoříte svá písma? Převažují zde uživatelé Glyphs, Fontlab? Používáte někdo Robofont? Nebyla tu už podobná anketa?
      BINARY_PARANOIC
      BINARY_PARANOIC --- ---
      FontLab VI Public Preview features & download
      http://www.fontlab.com/font-editor/fontlab-vi/
      PEPAK
      PEPAK --- ---
      Ahoj, měl bych otázku: Pro řeč golemů v knize Nohy z jílu bych rád použil font BN-Old Fashion. Pro anglickou verzi to je v pohodě, do české verze knihy ale narážím na nepříjemnou věc, že ten font nemá diakritiku, takže část písmenek je vynechaných úplně a část nahrazených jiným fontem. Dokázal by někdo za rozumné peníze "domalovat" diakritiku? Já jsem bohužel na veškerou grafiku totální střevo.

      Co znamená "za rozumné peníze" - chci to čistě pro svoje soukromé použití a více méně jen pro kompletnost, protože stejně překlad už asi nikdy číst nebudu a v angličtině ten problém nenastává. Takže kdyby mě to mělo stát hodně moc, tak se na to radši vykašlu. Ale na druhou stranu jsem dostatečně puntičkářský na to, aby mě chybějící písmenka iritovala, přestože na ně nejspíš nikdy nenarazím.
      BINARY_PARANOIC
      BINARY_PARANOIC --- ---
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      glyphs 2 venku, plus update webu! yay .]

      Glyphs | Create – Produce – Release | Font Editing for Everyone
      https://www.glyphsapp.com/
      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      Tady je jeste slibovany update a medium free:
      Behance
      https://www.behance.net/gallery/24427759/Globe-Grotesk-Display
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      CHARVYBURGER: pecka, bavi moc!
      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      Experiment se šířkou - je tam i BASIC FREE
      Behance
      https://www.behance.net/gallery/24426699/Velodroma


      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      BUBBLE: Vidim zastupy, nehlaste se dobrovolne. =) Jdu po kruckach, i tohle se musi clovek naucit, patri to k tomu.

      BUBBLE: Treba jedna kamaradka na tom udelala korporat protoze ji dobre vychazelo spojeni Wert, kde rt nebylo daleko od sebe. Ale to jsou nahody. Svuj puvodni ucel to melo, delal jsem to pro jednu gastro korporatni identitu, a ten to splnilo na 100%. Ten prodej je fakt bonus.
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      CHARVYBURGER: co se tyce argumentu proc by si mel to pismo nekdo koupit...Prijde mi ze tohle je tezky pro vetsinu lidi. Myslim ze casto ti ty argumenty spis reknou ostatni.
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      CHARVYBURGER: tak pak je tu moznost nekoho na tuhle spinavou praci delegovat .]
      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      BUBBLE: Je to tak, a ja vim, ze jsem na ten marketing slabej. To nemelo vyznet tak, ze bych si nejak stezoval, me je to v podstate jedno, neziju z toho.

      To, co pises je mozny a mozna by se neco prodalo, na druhou stranu, kdybych stal u obhajoby u komise a mel bych odpovedet na otazku proc by si to nekdo mel koupit, tak reknu ze nevim, ze zadnej duvod neni. Proste to tak je a je a z tohodle podhledu je to neobhajitelny. Je to jen digitalizace, tecka. Takovej pisem jsou stovky a spousty lepsich a proste neexistuje specialni duvod proc by si to nekdo mel koupit, proto se bojim ze ho pujde blbe vytvorit. Franta Storm rikal, ze ma nejaky specimeny a chci jeste trochu zapatrat po minulosti, protoze to mozna vubec neni ceskoslovensky, ale rakousky.

      Pro me je ten vysledek strasne nepodstatnej, pro me je dulezitej ten proces, proto to delam. Pro jsem asi ke kazdy postprodukcni fazi desne linej a nepristupnej. Lezi mi tu uz dva mesice katalog na nafoceni. Ale to je celkove moje filozofie a castecne i problem.
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      CHARVYBURGER: udelej tomu miniweb kde vyzdvihnes jak je to retro, dej tam fotky z grafotechny kde budou kovovy litery a pouzivej vyrazy jako "legendary", "forgotten gem" a "one of the greatest", to ted hodne frci .]
      BUBBLE
      BUBBLE --- ---
      CHARVYBURGER: to chce se vnutit na nejake weby o pismech apod. a promovat. V tom mnozstvi pisem na myfonts se to po tydnu ztrati a pokud se nedostanes do bestsellers tak jsi proste nekde v databazi mezi 1000 jinyma.
      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      BINARY_PARANOIC: Zeptat se můžeš, jdou blbě. je to v kusech. V poslední době v podstatě nic.

      Plánuju to oživit s vydáním dalšího písma, kde už jen čekám na to až to projde myfonts a ywft. U tohodle mám hotový 1. update, v zásadě jen opravy (i to, co jsi mi k tomu psal) a dám medium a medium italic zadarmo, uvidíme jestli to s tím něco udělá. Taky mám připravené projekty na behance, ale to vše až s tím novým vydáním.

      K tomu bych se vlastně mohl zeptat jestli potřebuju mít EULA v balíku s těma free fontama? Něco mi říká, že by to nebylo od věci (obzvláště na tom behance, kde to bude jen link na stažení). Ale taková vlastní EULA by mi zabrala několik desítek hodin a na to se fakt necejtim. Nevíš jak by se to dalo vyřešit elegatně. V podstatě to má být volný na jakékoliv použití, jen bych asi nebyl rád, kdyby na tom někdo něco dalšího stavěl a prodával to za své.
      BINARY_PARANOIC
      BINARY_PARANOIC --- ---
      CHARVYBURGER: mimochodem — pokud to není úplně tajné, mohu se zeptat, jak jdou prodeje? :)
      BINARY_PARANOIC
      BINARY_PARANOIC --- ---
      BUBBLE, CHARVYBURGER: http://www.glyphsapp.com/beta (a celkem funkční beta ;).
      CHARVYBURGER
      CHARVYBURGER --- ---
      BUBBLE: Uz jsou, videl jsem je, ale asi to neni oficial release, predpokladam, ze to bude betatesting, ale datum netusim.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam