• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    BLAF
    BLAF --- ---
    CORNELA: Ja jsem zdravovedy neznaly - co kdyz nemam po ruce nic sterilniho (napr na cundru uprostred lesa, kde se nekdo napichne na vetev :), je vetsim rizikem infekce nebo zhroucena plice?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DIMS: Jednostranně propustný obvaz používaný na ošetření pneumotoraxu. Celkem užitečná věcička, nemusíš improvizovat s náplastí a igeliťákem...
    DIMS
    DIMS --- ---
    Zdr, docela by mě zajímalo jak se používá tohle - Ashermannova chlopeň - a jestli to je vůbec k něčemu dobrý. díky za info.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    Drace: podle mě to bude něco podobného jako chladivý Waterjel, co se vozí v sanitce. Alespoň ten chladící balíček určitě :) Ten ledový obvaz je dobrá vychytávka, vidím to tu prvně, takže s tím ti neporadím :) Ale ten chladící balíček zkus hledat po názvem Waterjel, to by mělo být v prodeji i u nás ;) Má různé velikosti a tvary, třeba přímo na obličej, dětský, dospělácký a tak.
    DRACE
    DRACE --- ---
    jeeee, co jsem to objevila :-) rovnou vam vpadnu doprostred diskuze a to tim, ze vyrazne doporucuju Zdrsem, zvlast v porovnani s cervenym krizem, uplne neco jineho.

    Nicmene hlavne bych se chtela zeptat, jestli nekdo nema zkusenosti s timhle (ci podobnejma vyrobkama) a pripadne nevi kde to sehnat v cechach a nejak zarucene.

    instantni chladici balicek
    ledový obvaz
    CAHOUN
    CAHOUN --- ---
    http://www.skolaprvnipomoci.cz/default.asp

    výborná zkušenost, můžu jen doporučit!
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    No... Za měsíc a kousek ze mě bude regulérní záchranář, držte mi palec, ať závěrečný zkoušky úspěšně zvládnu :)
    AGATAV
    AGATAV --- ---
    KEMAL: Díky za typ, to vypadá zajímavě a prakticky;-)
    AGATAV
    AGATAV --- ---
    Zdravím, plánuji se zúčastnit kurzu zdravotníka zotavovacích akcí, asi u Červeného kříže. Prosím o reference, případně doporučení nějaké další organizace. Díky moc;-)
    DIMS
    DIMS --- ---
    thx :)
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    DIMS: Neznám. Co se týče homeostatik, těžko lze odpovědět "na dálku". Homeostáza organismu je ošemetná věc, každý z nás vykazuje trošku jiné hodnoty (ačkoliv se blíží všeobecnému úzu normality). Zkus se optat v sekci medicína.
    Nasnadě je ale otázka - jak snášíš bylinnou léčbu - nějaké alergie, ledvinové problémy atd.?
    DIMS
    DIMS --- ---
    Zdravím :) , chtěl bych se zeptat jestli nemáte zkušenosti s tímto: CELOX - hemostatické granule. jestli s tím nejsou třeba nějaké negativní zkušenosti.. Děkuji
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    OK, dejme hlavy dohromady a pojdme to posunout nekam dal. V ZADNEM PRIPADE JSEM NECHTELA SVYMI KOMENTARI BROJIT PROTI TETO STRANCE.
    Hezké svatky vynšuju
    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    PSYCHODUCK: plně souhlasim :-) Laikum se přeci ani nedoporučuje pulz hmatat a kontrolovat.
    Zahajují laickjou KPR jestliže postižený je v bezvědomí (bez reakce) a "spatně dýchá". Tak jako laik špatně zhodnotí pulzace na karotidách, uplně stejně se nevyzná v agonálních deších! Čím jednodušší návod tím víc si myslim bude prováděna laická KPR - o což nám samozřejmě jde, že :-)
    V žádném případě včak nenapadám tuto stránku, naopak se mi moc zamlouvá a ten kdo to psal udělal kus dobré práce a od toho to fórum je abychom si to doplnili :-)
    Krásné svátky přeju ..........

    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    To mi spatně rozumíš. Spíš bych tlačila do lidí, že klíčová pro KPR je zástava dechu. Nezatěžovala bych je hledáním tepu, pač to bude trvat příliš dlouho na to, aby se KPCR pokaždé začínala od začátku. Navíc, kdo z těch lidí pozná, co je to běžná tepová frekvence? NAvíc se můžou objevit sem tam nějaké ty systoly jako důsledek dobře provedené masáže. Dech je rozhodující. Co totiž odumírá dříve? Jde nám přece o udržení mozku v "chodu".
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    OK, utopenci jsou jiná kategorie. Každopádně měření tepu je pro laika dost obtížná činnost (viz Dr. Franěk), v téměř 50% případů je tepová frekvence špatně diagnostikovaná. Často zaměňovaná za vlatní tep zachránce...
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    Tak si pročítám nástěnku. Kdo z vás psal návod u akutní zástavy krevního oběhu? Jaký smysl má kontrolovat po 1 min KPCR tep na karotidě? POkud nejde o malé děti, jde v zásadě o důsledek selhání myokardu - buď jako reakce na zanešení koronárních cév, poúrazový stav nebo následek hypoxie. Nezdá se mi pravděpodobné, že by pacient obnovil svoje vitální funkce "jen tak".
    NASA
    NASA --- ---
    PSYCHODUCK: zeptam se
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    NASA: OK. V kuloárech se proslýchá, že umožňují krátkodobé stáže pro poloprofíky. Nevíš o tom něco?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam