• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    kdepak, šlo o čtyři na pohled jemné kousance
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    nejak si neumim představit, že vydensifikuju hlubokou ránu od řezáků. Viděla jsem pár rukou pokousaných od domácích mazlíčků - 14 dní dreny a boj o záchranu ruky
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    pri pokousani zviretem vzdy k lekari, hrozi akutni infekce diky bakteriim, co ma v tlame
    DIMS
    DIMS --- ---
    381007: Díky, dostal už jsem obdobné informace ....
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    Já bych si chtěla ověřit, jestli jsou správné tyto moje informace, prosím :) :

    Uštknutí zmijí:
    - místo dezinfikovat, převázat, klid a do 2 hodin lékař (nezaškrcujeme ani nevysáváme jed) - údajně to vůbec není až tak akutní stav (zmije v 50% pouze kousne, ale neuštkne..a v té zbylé polovině je smrtelná zase jen další polovina případů, prý by to měl zdravý člověk zvládat..ale kamarádka mi zas říkala, že u nich normálně zmije likvidujou ovce ve velkém, takže to určitě zas taková sranda není, když se jedná třeba o malé dítě apod.)

    Klíště:
    - vytáhneme speciální pinzetou (kolmo vzhůru), vydezinfikujeme, ničím ho nepotíráme

    Pes:
    - vypláchnout ránu, sterilní krytí. odchyt psa atd. - toto si v praxi u toulavého psa neumím vůbec domyslet, dává se v tom případě info na hygienickou stanici a co dělají s člověkem, kterého kousne cizí pes a uteče?

    381007
    381007 --- ---
    DRACE: ty "instantní ledy" jsou užitečná věc, i jejich opak tzv. "hicpytlíky" obojoe je k sehnání v lékárnách (kamenných i internetových) a v armyshopech (http://army-shop.cz/produkty/zdravotni-potreby/instantni-pytlik-s-ledem-cold-pack/1747.html).

    Co se týče té chladivé gázy, tak nevím. Ale Waterjel používám gel v lahvičce s dávkovačem. Ten je na popáleniny (I. a II. st.) výborný, je tvořen z velké části gelem z dužiny Aloe vera a obsahuje také jisté procento lidocainu, pro znecitlivění.

    Na II. a III. st. popálenin máme ve vybavení použitelnou alternativu Celox trauma gauze. Je to gáza napuštěná hemostatickým materiálem a je to primárně určeno pro nastrkání do rány například při průstřelu. Ale když to navlhčíš fýzákem, nebo vodou, vytvoří to koloidní nepřilnavou vrstvu, celé to dáš na popáleninu a sterilně přikryješ (pochopitelně předáš raněného vyššímu zdravotnímu stupni).

    DIMS: K tomu Ashermanovi, máme je ve vybavení, ale má spoustu nevýhod. Po ošetření touto chlopní (chest sealem) vychází ventilkem nahoře vzduch, ale i sekret z rány, krev dokáže v dost krátkém časovém úseku ten ventilek ucpat. Alternativou k ashermanovi je ještě Bolin chest seal, který má jinak řešen ten polopropustný ventilek (problém s ucpáváním je podobný). Každopádně je obojí dávno překonané a u zdravotníků a Combat life saverů v AČR se postupně chlopně nahrazují okluzivními obvazy HALO, které perfektně drží i na zakrvácené, nebo "chlupaté hrudi". V globálu Ti polovina lidí, kteří ošetřovali PNO doporučí spíš ten igelit oblepený ze třch stran tejpou, než Ashermana/bolina. HALO je dobrá věc, a dá se sehnat i levněji než ty dvě zmiňované chlopně.
    BLAF
    BLAF --- ---
    CORNELA: Oki, diky
    BLAF
    BLAF --- ---
    CORNELA: Ja jsem zdravovedy neznaly - co kdyz nemam po ruce nic sterilniho (napr na cundru uprostred lesa, kde se nekdo napichne na vetev :), je vetsim rizikem infekce nebo zhroucena plice?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DIMS: Jednostranně propustný obvaz používaný na ošetření pneumotoraxu. Celkem užitečná věcička, nemusíš improvizovat s náplastí a igeliťákem...
    DIMS
    DIMS --- ---
    Zdr, docela by mě zajímalo jak se používá tohle - Ashermannova chlopeň - a jestli to je vůbec k něčemu dobrý. díky za info.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    Drace: podle mě to bude něco podobného jako chladivý Waterjel, co se vozí v sanitce. Alespoň ten chladící balíček určitě :) Ten ledový obvaz je dobrá vychytávka, vidím to tu prvně, takže s tím ti neporadím :) Ale ten chladící balíček zkus hledat po názvem Waterjel, to by mělo být v prodeji i u nás ;) Má různé velikosti a tvary, třeba přímo na obličej, dětský, dospělácký a tak.
    DRACE
    DRACE --- ---
    jeeee, co jsem to objevila :-) rovnou vam vpadnu doprostred diskuze a to tim, ze vyrazne doporucuju Zdrsem, zvlast v porovnani s cervenym krizem, uplne neco jineho.

    Nicmene hlavne bych se chtela zeptat, jestli nekdo nema zkusenosti s timhle (ci podobnejma vyrobkama) a pripadne nevi kde to sehnat v cechach a nejak zarucene.

    instantni chladici balicek
    ledový obvaz
    CAHOUN
    CAHOUN --- ---
    http://www.skolaprvnipomoci.cz/default.asp

    výborná zkušenost, můžu jen doporučit!
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    No... Za měsíc a kousek ze mě bude regulérní záchranář, držte mi palec, ať závěrečný zkoušky úspěšně zvládnu :)
    AGATAV
    AGATAV --- ---
    KEMAL: Díky za typ, to vypadá zajímavě a prakticky;-)
    AGATAV
    AGATAV --- ---
    Zdravím, plánuji se zúčastnit kurzu zdravotníka zotavovacích akcí, asi u Červeného kříže. Prosím o reference, případně doporučení nějaké další organizace. Díky moc;-)
    DIMS
    DIMS --- ---
    thx :)
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    DIMS: Neznám. Co se týče homeostatik, těžko lze odpovědět "na dálku". Homeostáza organismu je ošemetná věc, každý z nás vykazuje trošku jiné hodnoty (ačkoliv se blíží všeobecnému úzu normality). Zkus se optat v sekci medicína.
    Nasnadě je ale otázka - jak snášíš bylinnou léčbu - nějaké alergie, ledvinové problémy atd.?
    DIMS
    DIMS --- ---
    Zdravím :) , chtěl bych se zeptat jestli nemáte zkušenosti s tímto: CELOX - hemostatické granule. jestli s tím nejsou třeba nějaké negativní zkušenosti.. Děkuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam