• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    jsem druhým rokem na vyšší škole - zdravotnickém záchranářovi - a ráda bych udělala osvětu co se první pomoci týká, protože mě to baví a zároveň naplňuje a v neposlední řadě je to téme velice ožehavé... A samozřejmě mě zajímají i Vaše postřehy, názory a zkušenosti. Snad se uchytneme:) tak 155 DOKTOR JE TU HNED! :D
    rozbalit záhlaví
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BALAENA: no uka ty háčky co to je....jako desinfekci mám Jodisol klasickej (mám nák pocit, že když to pálí tak to desinfikuje:-) a na ruce handsanitizer ve spreji...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WOJTYLA: podle me jsou ty hacky lepsi, ale to uz zalezi na vkusu kazdeho soudruha. Rozhodne neco na klistata a betadinu nebo jinou dezinfekci
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BALAENA: háčky?...mám takový kleštičky co fungujou na principu verzatilky, takže je stiskem rozevreš a pustíš a vono to na klípákovi drží samo a jen zatočíš a je venku
    Kleště na klíšťata plast Kruuse,Karlie od 14 Kč - Heureka.cz
    http://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/kleste-na-klistata-plast-kruuse-karlie/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WOJTYLA: háčky na klíšťata - za sebe doporučuju o’tom
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    přátelé, co byste doporučili mít ve First aid kitu takovym univerzálnějšim, jak do města, tak na vejlet, tak na písek s dítětem, tak na chalupu a tak?

    co by tam rozhodně nemělo chybět?
    DRACE
    DRACE --- ---
    KEMAL: není zač, jsem ráda, že to dobře dopadlo :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    DRACE: díky moc, byla to ta rychloviróza, už jsem do něj našťouchal pití i jídlo. A fakt jsem rád že jsem ho nikam nevláčel.
    Dost dobře mi do pošty poradil lékař přes dotaz v klubu MEDICINA :-)
    DRACE
    DRACE --- ---
    KEMAL: jsem jen laický zdravotník a s takhle malými dětmi nemám moc zkušeností, ale řekla bych, že potřebuješ radu rychle:
    Nevím jak moc zvracel, ale nejvíc bych se bála dehydratace. Nám takhle dospělej klučina skolaboval.
    Takže bych se do něj, když se probudí, pokusila po troškách dostat vodu (zkoušel si někdy cucat kostky ledu?). Jinak bych hlídala jestli dýchá, pokud by měl tendenci omdlívat nebála bych se volat záchranku.
    To že od rána spí a včera mu nic nebylo zní jako nějaká náhlá viróza, co by mohla brzy přejít. takže budu moc držet palce, ať to dobře dopadne, snad ti rady pomůžou.

    pokud se tu ozve někdo kvalifikovanější, opravte mě :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    zdravím,

    prosím přítomné lékaře o konzultaci - pacientem je 3,5 letý kluk, symptomy: zvracení, horečka (cca 39, dle nekvalitního digitálního teploměru), únava ... prakticky celý den od rána spí, vybudí se max. na to aby se vyblil a zase usne. Potravu nepřijímá, akorát mu dáváme cucat coca-coly (ale to fakt jen cucnout a konec). Trochu má rýmu, malinko popotahuje, ale nic mimořádného. Popdsaný projev nemoci trvá od dnešního rána, včera šel spát sice utahanej ale celkově zdravej.

    Zdráhám se tahat ho někam na pohotovost, protože dost předpokládám, že to dopadne jako vždycky radou "nechat v klidu, podat dětský paralen, volat pohotovost pokud horečka překročí 40" a kvůli tomu ho fakt nemusím tejrat a někam ho trmácet, kór v tom stavu. Ale nerad bych cokoliv podcenil.

    Prosím, co myslíte?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kamarádka za sebe hledá náhradu na zdrsem Horal


    ZDRSEM - nabídka přenechání účasti - SLEVA - last minut 7.9.-11.9. (od středy večera do neděle) více zde - http://www.zdrsem.cz/kurzy/horal.aspx

    Nabízím přenechání účasti se slevou :)
    Současná cena je: 4900,- Kč já své místo přenechám za 3000,- Kč. Bohužel nemůžu jet, nějak jsem přecenila své časové možnosti.

    Jestli máš zájem, hurá, dej vědět na mail: helca.seblova@centrum.cz, domluvíme "předání".
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    šlacha a čau, dlaha minimálně na 14 dní, plus dren krz ruku.. rána na pohled přitom žádná drasťárna. Kočička vpohodě tohle zvládne :)
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    kdepak, šlo o čtyři na pohled jemné kousance
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    nejak si neumim představit, že vydensifikuju hlubokou ránu od řezáků. Viděla jsem pár rukou pokousaných od domácích mazlíčků - 14 dní dreny a boj o záchranu ruky
    PSYCHODUCK
    PSYCHODUCK --- ---
    pri pokousani zviretem vzdy k lekari, hrozi akutni infekce diky bakteriim, co ma v tlame
    DIMS
    DIMS --- ---
    381007: Díky, dostal už jsem obdobné informace ....
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    Já bych si chtěla ověřit, jestli jsou správné tyto moje informace, prosím :) :

    Uštknutí zmijí:
    - místo dezinfikovat, převázat, klid a do 2 hodin lékař (nezaškrcujeme ani nevysáváme jed) - údajně to vůbec není až tak akutní stav (zmije v 50% pouze kousne, ale neuštkne..a v té zbylé polovině je smrtelná zase jen další polovina případů, prý by to měl zdravý člověk zvládat..ale kamarádka mi zas říkala, že u nich normálně zmije likvidujou ovce ve velkém, takže to určitě zas taková sranda není, když se jedná třeba o malé dítě apod.)

    Klíště:
    - vytáhneme speciální pinzetou (kolmo vzhůru), vydezinfikujeme, ničím ho nepotíráme

    Pes:
    - vypláchnout ránu, sterilní krytí. odchyt psa atd. - toto si v praxi u toulavého psa neumím vůbec domyslet, dává se v tom případě info na hygienickou stanici a co dělají s člověkem, kterého kousne cizí pes a uteče?

    381007
    381007 --- ---
    DRACE: ty "instantní ledy" jsou užitečná věc, i jejich opak tzv. "hicpytlíky" obojoe je k sehnání v lékárnách (kamenných i internetových) a v armyshopech (http://army-shop.cz/produkty/zdravotni-potreby/instantni-pytlik-s-ledem-cold-pack/1747.html).

    Co se týče té chladivé gázy, tak nevím. Ale Waterjel používám gel v lahvičce s dávkovačem. Ten je na popáleniny (I. a II. st.) výborný, je tvořen z velké části gelem z dužiny Aloe vera a obsahuje také jisté procento lidocainu, pro znecitlivění.

    Na II. a III. st. popálenin máme ve vybavení použitelnou alternativu Celox trauma gauze. Je to gáza napuštěná hemostatickým materiálem a je to primárně určeno pro nastrkání do rány například při průstřelu. Ale když to navlhčíš fýzákem, nebo vodou, vytvoří to koloidní nepřilnavou vrstvu, celé to dáš na popáleninu a sterilně přikryješ (pochopitelně předáš raněného vyššímu zdravotnímu stupni).

    DIMS: K tomu Ashermanovi, máme je ve vybavení, ale má spoustu nevýhod. Po ošetření touto chlopní (chest sealem) vychází ventilkem nahoře vzduch, ale i sekret z rány, krev dokáže v dost krátkém časovém úseku ten ventilek ucpat. Alternativou k ashermanovi je ještě Bolin chest seal, který má jinak řešen ten polopropustný ventilek (problém s ucpáváním je podobný). Každopádně je obojí dávno překonané a u zdravotníků a Combat life saverů v AČR se postupně chlopně nahrazují okluzivními obvazy HALO, které perfektně drží i na zakrvácené, nebo "chlupaté hrudi". V globálu Ti polovina lidí, kteří ošetřovali PNO doporučí spíš ten igelit oblepený ze třch stran tejpou, než Ashermana/bolina. HALO je dobrá věc, a dá se sehnat i levněji než ty dvě zmiňované chlopně.
    BLAF
    BLAF --- ---
    CORNELA: Oki, diky
    BLAF
    BLAF --- ---
    CORNELA: Ja jsem zdravovedy neznaly - co kdyz nemam po ruce nic sterilniho (napr na cundru uprostred lesa, kde se nekdo napichne na vetev :), je vetsim rizikem infekce nebo zhroucena plice?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DIMS: Jednostranně propustný obvaz používaný na ošetření pneumotoraxu. Celkem užitečná věcička, nemusíš improvizovat s náplastí a igeliťákem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam