• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Bych měla dotaz, ikdyž si nejsem jistá jestli ho směřuji správně...
    Potřebuji sehnat nebo vyrobit něco co by vypadalo jako světelná reklama, co jsou např. na zastávkách nebo v metru. Zhruba ve stejných rozměrech.
    Nevíte, kde/kdo by mi mohl poradit nebo mi to vytvořit? Díky za jakoukoliv radu.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Embryo - skoro hotovo
    jeste par detailu, pak nechat odlit a vybarvit ;)

[ MaComiXStuffs ]
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HYLGERT: "Moderní materiály ve výtvarné praxi" je super kniha, na to, jak je stará, je v ní všechno, co je potřeba vědět.. bilble :) I když doporučuji i další knihy např. z amazonu - moldmaking and casting a další.

U epoxidu nemůžeš lít velká množství, protože vnitřní pnutí při síťování molekul a reakční teplo je tak velké, že ti to pravděpodobně vzpění. Dá se tomu pomoct chlazením, ale tak velký blok prostě neodliješ, podobně je to s polyesterem. Navíc je to obrovská spotřeba materiálu a následná váha.

Takhle velké věci se dělají nejlépe laminováním, kdy do půlených forem laminuješ gelcoat, vlastní pryskyřici a armaturu - tou bývá nejlépe jak píše STU skelná tkanina. Dajís e tak udělat velké skořepiny, které pak jednoduše splepíš k sobě a šev zatmelíš a začistíš. U tebe je trochu problém v tom, že chceš aby to bylo průsvitné, tam potom jakákoliv struktura uvnitř, nebo silnější místa, budou dělat jinou propustnost světla a rozhodně nedosáhneš konstantního průchodu v celém objemu sochy... Podle mě by bylo úplně nejlepší to vyfouknout - ale netuším, kde mají tak velký vakuový stroj, jeden je s jistotou na barrandově, ale myslím,ž e není tak velký, takže bys musel asi stejně jít po dílech a ty nějak slepovat/svařovat.

Prostě odlít srnu v životní velikosti z masivu pryskyřice bude hrozně náročné a určitě to nepůjde běžným způsobem z polyesteru nebo z epoxidu. Proto bych se být tebou ještě podíval na polyuretan, ten z něj se lijí velké bloky třeba do lisů v automobilkách, které pak bouchají třeba tvary plechů do dveří. Takže to je blok opravdu třeba o objemu té srny. Polyuretan má výhodu v tom,ž e má nižší reakční teplo a je houževnatý, ne křehký, takže nepotřebuje tak složité armatury... a hlavně - nádherně se lije, s lepší licí pryskyřicí jsem nikdy nedělal. Ale i tak si myslím,ž e bez chlazení to nepůjde.

Podle mě je prostě nejlepší cesta laminace, ale musíš počítat s tím, že přes to světlo prostě nepůjde konstantně jako z výlisku...
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    S těma světlama jsem počítal, že budou v konstrukci, ve které bude plastika zavěšená. Myslel jsem, že použiju nějaky led-světlo a využiju i ty struny nebo vlákna (světelná jsou šíleně drahá). Dovnitř světlo nebudu asi dávat. Chtěl bych. aby to bylo transparentní - průsvitný ne průhledný. Jsem na úplném začátku a moc zkušeností nemám, tak se mi hodí cokoliv. Něco málo jsem našel v Moderní materiály ve výtvarné praxi;M.SCHÄTZ. Co jsem se pta,l tak mi říkali, že když se to lije, tak je to horký. Řikali že je fajn, že je to jako lehkej a pevnej matroš. Ale mám trochu obavy, jestli to neni křehký - protože srna má dost subtilní nohy, kamoši co maj trochu víc zkušeností, tak říkali, že by to mohl být problém.
    STU
    STU --- ---
    HYLGERT: momentalne tvorim jeden takovej projekt a epoxid pri tom pouzvam taky. jako zaklad bych rekl ze bude zalezet jakou tkaninu pouzijes, ja si jedu na Laminátový materiál Presto objednaci cislo +600719. je dostatecne jemna a pri dvou vrstvach castecne pruhledna i pri normalnim dennim svetle. zalezi jakou zari bys asi chtel produkovat, od toho se bude urcite odvijet i vznik tepla ktery budes muset asi nejak odvadet.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Ahoj, chci dělat na klauzury srnu zavěšenou na strunách v nějaký konstrukci, potřebuju, aby to bylo dutý a chtěl bych to prosvítit. Ví prosím někdo něco o epoxidu, popřípadě jiném vhodném matroši? Beru všechno info a popřípadě i nějaké linky na návod. Díky
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    PLUMM: On to bude autor malby ještě přefocovat :) děkuju za pochvalu.

SUN_VU_KUNG: faldiky mohly být, jsem si toho vědom, ale jak se znám, kdbych do toho začal šahat, zbrousil bych ty záda a babičku bych nedodělal už vůbec nikdy :))
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: týjo, tak to vypadá skvěle, profi práce. Možná jen ta záda jsou až moc hladká, nějaký faldík by možná neškodil, ale jsou to záda. Hrozně se mi líbí ta lopata :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    HE11_KNIGHT: Výbornost:) Fakt supr. Palce hore.
    Jen ty fotky mi nepřijdou tak dobrý, jak dobrá je samotná babizna a vyfotil bych to asi znova a líp.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    tak tu mám první namalovanou babičku na "prospekt" :)

HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    tady něco z mé vlastní zahrádky kdyžtak..

a kdo by chtěl koupit tak tady (dyžtak to poštouvný je tam jenom provizorní)

Ogre Granny 40 mm | eBay
    http://www.ebay.co.uk/itm/Ogre-Granny-40-mm-/270820826383?pt=UK_Toys_Wargames_RL&hash=item3f0e2ddd0f
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: je fakt ze by to jit melo, ale clovek nikdy nevi :) kam to zatece a kam ne :)
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Zkusim zatim bez vyvevy, kdyz to nepujde, tak zainvestuju. Diky vam!
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: pokud vybere vhodný polyuretan od axsonu, tak ten se v pohodě odvzdušní sám, i v hodně komplikovaných tvarech. Má konzistenci odstředěného mléka, takže zateče všude. Jen v místech, která by mohla působit jako vzduchové kapsy je dobré udělat ve formě odvzdušňovací kanálky, aby tamtudy vzduch vyšel ven. Ale třeba skleněný zvon s vývěvou stojí pár korun a udělá dobrou službu při podtlaku, to je fakt :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    MACOMIX: No jeste bys mel vychytat jak to budes odlevat, protoze pokud pujde o slozitejsi tvary, tak budes muset asi pouzit bud pretlak, nebo vakuovou komoru. Budes muset proste z toho resinu dostat vzduch, abys v tom nemel moc bublin.. :)
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    SUN_VU_KUNG: jses zlatej, dik. Koupim axson :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    záleží co chceš... lít se dá z polyesteru, epoxidu, polyuretanu... záleží na velikosti. Na menší věci a komplikovanější tvary je ideální polyuretan (třeba axson). Budeš potřebovat taky separátor.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Poradi nekdo dobrej Resin, nejlip s linkem na shop? A budu krome lukoprenu jeste neco potrebovat na odlevani? Dik!
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: :)) akorát jsem měl rozepsaný text, že sem Chavant viděl poprvé u něj :)

Ten alcohol torch to jsem si taky řekl, že si vyrobim.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: Chtěl jsem tam letět už nějak teď o prázdninách, ale to počasí nad Evropou je hrůza široko daleko... tak třeba to ještě do konce prázdnin vyjde - vezmu tolik kostek, co se jich vejde do limitu zavazadel :D Takže klidně i nějakou pro tebe. Ona sama o sobě stála asi jen 120 Kč, ale protože to je těžké, tak to poštovné bylo víc jak jednou takové... takhle, když to vezeš na osobu, se to výrazně zlevní a ještě si člověk udělá výlet :D

Jinak Johna Browna určitě znáš, ten s chavantem natočil super gnomon edukační videa... před časem jsem sháněl Alcohol Torch, kterou tam používá a neuvěřitelný problém, když už jsem ji našel na netu, tak stála děsně moc, na to,ž e to je jen vlastně lihový kahan s dmuchavkou. Takže až to budu opravdu potřebovat, tak si ji prostě vyrobm sám z flašky, knotu a kusu měděné kanyly :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam