• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    Tvorba plastiky, jako autorského díla, designu či projektu, modely, trojrozměrné realizace. Odborná diskuse nad technickou stránkou tvorby, materiály, postupy, provedení, nástroje atd. Ukázky vlastních prací, případně tipy na zajímavé plastiky a realizace. Skici, návrhy i nehotové projekty.

Plastikou myslím jakýkoliv trojrozměrný výtvarný objekt, sochu, bustu, masku, abstraktní strukturu, cokoliv, co má působit v prostoru, nebo má nějaký účel - dekorativní, funkční atd. Diskuse by měla přinést prostor pro rozvoj vlastních realizací, jako výměna zkušeností z tvorby a pohledů na plastiku z různých úhlů.
    rozbalit záhlaví
    TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: Takže... abych to dobře pochopila... pokud budu mít gelcoat, mam použít laminovací pryskyřici, nebo můžu i licí? asi lepší ta laminovací, že?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Takhle - armování je tam hlavně díky tomu, že spojuje vrstvy, vyztužuje a zároveň snižuje množství dražší pryskyřice... Proto se vlastně žádná pryskyřice armovat nemusí, ale pro způsob, na co to chceš je to víc než žádoucí, protože maska není pak tak křehká. To, co posíláš je metoda vrstvení, lze tak pracovat i s tekutými pryskyřicemi, ale přijde mi to padlé na hlavu, zvlášť když existují gelcoaty. Používají polyuretan, což je hlavně licí pryskyřice, ne laminovací - jeho přednosti jsou jinde, než v laminaci. Gelcoat tvoří svrchní vrstvu masky, čili tu první, kterou člověk do formy položí - pohledovou. Je tixotropní a nestékavý, většinou díky přídavku křemičitého pudru, oxidu titaničitého atd... díky tomu drží tam, kam ho natřeš a přitom skvěle přilne k formě. Až za gelcoatem následuje obyčejná pryskyřice, a pak armatura, opět provlhčená pryskyřicí a nakonec pryskyřice jako závěr proti pronikání vlhkosti do armatury. Tímhle způsobem se pracuje podle mě lépe, než to kroužení a polévání, co tam předvádí. Stačí štětec a důsledné zatření gelcoatu po celé vnitřní ploše formy. Jeho přilnutí je dokonalé, kopíruje z formy i lehounké škrábance. Gelcoaty mohou být probarvené (jak jsem už psal, např. Oxid titaničitý), ale i čiré. Dělají se jak pro polyester (s tím pracuji já), tak i pro epoxid. Takže být tebou bych se poohlédnul po epoxidovém gelcoatu, kterým vytřeš vnitřek formy, a nesteče ti to dolů, protože to drží tam, kam to natřeš. Myslím, že Gelcoat pro polyuretan je také, ale u nás bude asi velmi těžko sehnatelný, jestli vůbec. Samotný polyuretan se spojuje sám se sebou, takže jej lze používat ve vrstvách, ale je to podle mě k zbláznění tam pořád lít další a další kelímky a pořád tím kroužit.
    TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: Pardon...epoxidovou pryskyřici. Ano... výztuž by bylo možné řešení. Nicméně na youtubu jsou nějaké pryskyřice, které se laminovat nemusí. (třeba tady http://www.youtube.com/watch?v=6tBksOPdDSg) Nemám žádný přehled o materiálech dostupných v čechách. Proto se ptám.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: tak jednak jsi neřekla, co to je za pryskyřici a druhak masky se většinou armují a laminují... a taky je dobré používat gelcoat případně to lze stříkat po vrstvách.
    TAILA
    TAILA --- ---
    Ráda bych se pozeptala, zda nevíte, jaký materiál by se hodil na masky? Na internetu jsem shledala vhodnou pryskyřici. Jenže je moc tekutá a schne moc pomalu na normální formu. Všechno mi steče do středu... Nevíte o něčem vhodnějším? Případně jestli to špatně míchám nebo je to jen blbá značka....
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: No fajn, aspoň si můžeme prohlídnout detaily :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Du se chlubit :) zase cca 4 cm velké .. sorry za tapetu.. material Sculpey Firm a Fimo

více zde: http://hellknight.rajce.idnes.cz/Frenki_F/

ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    SUN_VU_KUNG: Dík, asi vezmu Dremela nakonec, sice o pár stovek dražší, ale většina referencí kladných.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    ZRUUD: Tyhle dvě nemůžu porovnat, protože mám Dremela a předtím jsem měl jen obyčejnou ETU, ale s Dremelem jsem naprosto spokojený. Pokud tu brusku nepoužíváš nějak vysloveně často, tak si myslím, že ti bude sloužit asi skoro cokoliv, co vybereš. Dobré je přikoupit si bowdenový nástavec, abys nemusel držet brusku pořád v ruce...
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    Zdravím,
    chci si pořídit ruční brusku - spíš na příležitostné drobné dobrušování a začišťování, hlavně dřevo, případně kůže. Váhám mezi Dremelkou a Fermkou, máte s tím zkušenosti? Je ten kvalitativní rozdíl hodně znát? Dík.
    FACEO
    FACEO --- ---
    SUN_VU_KUNG: no ty sem nasel ale jsou celkem od ruky
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    třeba Chemex
    Úvod | CHEMEX - Stavební chemie, Průmyslové podlahy, Tmely, PU pěny, Izolace proti vlhkosti, Formy, Podlahářské produkty, Lepidla, Laky, Barvy, Řemeslnické potřeby
    http://www.chemex.cz/
    FACEO
    FACEO --- ---
    poradte prosim kde v praze se da koupit lukopren a polyester na odlevani resp. kde nakupujete a jinak nebylo by naskodu to dat do nastenky
    MOUSEK
    MOUSEK --- ---
    MACOMIX: ideš predávať ?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SUN_VU_KUNG: jo tak, takze i parafin jde takhle pouzit, dobre vedet.

no do silikonu neodlejes 700°C horkej hlinik, ale to pak neni potreba separator, pac sadrova forma se pak roztluce, ja to delal naposled pri liti sadry do kovove formy to s tim voskem, kdyz nejde o rozmer a je to kusovka tak je silikon fajn, jinak se docela prodrazi
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    *samozřejmě tam mělo být 5kg
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JVCNC: parafin má podobné vlastnosti jako vosk - je to jeho průmyslová alternativa. Rozpouští se v benzinu a používá se jako separátor. Aby ve formě byla ta vrstva tak silná, jak píšeš, je nutné se rozloučit s detaily. Nevím proč se tolik trápit se sádrou a parafinem, když dneska stojí kýbl silikonového monomeru 1500 Kč a vystačí na docela dlouho (tuším 5k, musel bych se podívat do komory :D). Sádra je fajn na některé aplikace (třeba slepá forma, lože pro kaučuky atd...) ale silikon ji mohutně překonává.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nepouziva se k te separaci nez parafin spis vosk? co si pamatuju tak se vosk rozpusti v benzinu jestli se nepletu, tekutina se pak natre, benzin odpari a zustane vrstvicka vosku a pri vyndavani z formy staci lehce nahrat aby vosk zacal tect a pak to vypadne samo
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Teraktruhlíkotová armáda :)

TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: Je mi jasné, že kdybych to chtěla používat více, tak přejdu k Lukoprenu. Nicméně v poslední době zkouším mnoho nových technik a tak mam v plánu na prvních pokusech ušetřit. Nepotřebuju řešit drobné detaily a s porézností se taky poperu. Každopádně moc díky =)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: Lokopren - silikon se používá při odlévání kvůli své prakticky nulové adhezi. Záleží na tom, jaké pryskyřice chceš používat, ale silikonová forma je to nejvhodnější, co může člověk mít, dělám už jen se silikonem a bez problémů mi slouží pro polyester, epoxid, polyuretan i samotnou sádru. Sádrovou formu lze použít, ale má to několik zásadních nevýhod, jejichž rešení ti zabere víc času a energie, než rovnou použití silikonu. Předně je to fakt, že suchá sádra je porézní - pokud do toho naliješ pryskyřici, tak ji z formy nevyndáš bez kladiva, čímž samozřejmě zničíš formu. Řešením je mohutná separace formy - jednak např. šelakem a v druhé řadě parafinem. Pokud jde o detailní model, můžeš se tak připravit o spoustu jemných detailů. Druhou nevýhodou sádry je její totální nepružnost a křehkost. Aby se dal odlít komplikovanější model, je nutné mít několikadílnou formu se zámky, aby se dala vůbec po odlití rozebrat. Čím víc dílů, tím více švů a nepřesností nutných k retušování, takže po odlití následuje tahle práce, na kterou je potřeba mít ruční frézu. Silikon má nejen skoro nulovou adhezi, ale navíc je pružný, takže není takový problém s podmodelovanými místy a jde použít méně dílnou formu, která se dá snadno rozebrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam