• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SUN_VU_KUNG: nejen narocnou ale i velice nakladnou, uz jen frezovani na 4 osem stroji tehle velikosti nebude nic prijemneho pro bezneho smrtelnika a to je jen jedna z mnoha podobne velkych polozek.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    BLALABA: No, netýkají se jen menších sošek nebo masek - dělal jsem odlitky velké třeba 1x1 metr. Postup je pořád stejný, mění se jen měřítko. U tvé loutky je opravdu jediný rozumný postup po jednotlivých částech, už proto, že mají být pohyblivé... nejdřív je ale musíš mít fyzicky vyrobené, ze samotného polyuretanu je neuděláš (jedině z bloku frézováním a opracováním). Pokud to má být v životní velikosti, bude odlitek velmi těžký a taky velmi finančně nákladný, protože spotřebuje spoustu pryskyřice, která v případě polyuretanu není zrovna levná. U takhle velkých věcí se používá jiný postup, než lití, a to armování a laminování. Nejdřív musíš mít hotové jednotlivé díly loutky - ze dřeva, sádry, hlíny, modelíny, případně umělého dřeva nebo vosku... každou jednotlivou část potom musíš zaformovat, abys měla dvě části negativní formy (ideálně z kaučuku, s pláštěm, který drží tvar - může být ze sádry nebo z pryskyřice). Potom do každé poloviny té formy provedeš laminování - pryskyřici a skelnou tkaninu, případně pastu pryskyřice se skelnou drtí (praktičtější, ale dražší). Tím ti vznikne v půlce formy skořepina. Z obou polovin ji vyjmeš a slepíš ji pryskyřicí dohromady, ze dvou dílů. Vzniklý šev se zatmelí a vybrousí a začistí. Tím dostaneš kompletní jednu část loutky, která bude dutá, lehká a zároveň pevná. Tímto způsobem vyrobíš všechny ostatní podle toho, jak sis je navrhla.

Takhle se dělají skutečné filmové rekvizity, kostýmy, sochy atd. (i figuríny na oblečení do obchodů) - je to stále stejný ustálený postup. Jak ale vidíš, je to hromada práce a náklady na materiál a vyžaduje to zkušenosti s formováním a laminováním, což může být pro začátečníka velký problém, vzít si hned na začátek takhle náročnou věc...
    BLALABA
    BLALABA --- ---
    Ahoj, mohli byste mi poradit, jakým způsobem a jakým materiálem by se dala vyrobit loutka v životní velikosti (viz obrázek)? Přemýšlela jsem o polyuretanu, že bych odlila jednotlivé části... Nějaké tipy na nejvhodnější materiál/postup? Pročetla jsem vaše rozhovory, ale většinou se týkal menších sošek nebo masek, tak si nejsem jistá, jak pracovat v takovém měřítku... Díky

BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    mohlo by někoho zaujmout, jestli ne tak předem se omlouvám za spam

nabízím individuální kurzy keramiky (můžu klidně jen vypálit hotové věci), také naučím či pomůžu vyrobit šperk z exotických dřev podle vaší představy (klidně i tunely nebo plugy do uší, měc pro malé dítě.......), poradím či vyrobím loutky (od sádrových na krátkém vodítku po vyřezávané marionety do loutkového divadla, nebo i velké loutky na vedení celým člověkem, masky). můžu také naučit i základy tiffany vytráže............
    cena dohodou nebo nějakej barter dle domluvy
    praha 5
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    ROWAN: Neměl by. Je houževnatější a méně křehký než např polyester. Nejlepší je polyuretan, možná by šlo zkusit i polyakryláty jako je dentacryl.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    SUN_VU_KUNG: nebude se epoxid drolit?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    ROWAN: pryskyric je cela rada s ruznymi mechanickymi a chemickymi vlastnostmi. pro tenhle ucel je asi nejvhodnejsi epoxid nebo polyuretan.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit - scháním nějakou umělou pryskyřici? Prostě potřebuji něčím vylít plastovou trubičku aby se mi v ní udělal závit (vložím do ní šroub) - cílem je abych to mohla opakovaně zašroubovávat a rozšroubovávat a závit vydržel (ocelový šrou M10)
    TAILA
    TAILA --- ---
    Nemá tu někdo zkušenosti s tekutým neoprenem?
    (http://www.youtube.com/watch?v=70ztYb54jMs)
    HIAGILLAY
    HIAGILLAY --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit - sháním materiál na výrobu menších sošek, co by povrchově připomínaly buď vypálenou keramiku, či raději nějaký kámen, beton, hadec, barevný mramor, žulu, na barvě tolik nesejde - jde především o to, aby to nebyla ta klasická hlína na modelování, co se sežene ve výtvarných potřebách pro "tvořilky". ale něco, co bude působit realistickým, přírodním a hlavně masivnějším dojmem.. Budu vděčná za nějaké tipy. děkuju!
    TAURUS_II
    TAURUS_II --- ---
    Celej sud :D No to nevím...myslel jsem, že na 1-2 masky by mě postačil litr max 3 :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAURUS_II: takhle z hlavy nevím, protože jsem si ho kupoval celý sud a pak jsem ho roky kupovat nemusel... a taky záleží na tom, jestli chceš polyesterový GC nebo epoxidový GC. Ale tyhle věci nakupuji v Chemexu v Praze, měli by být schopní dovážet i Axson, a ten epoxidové GC dodává. Počítej ale s tím, že to bude asi taky sud ;)
    TAURUS_II
    TAURUS_II --- ---
    SUN_VU_KUNGu Chtěl bych se tě zeptat, kde ten gelcoat seženu, protože už jsem pár obchodů obešel a všichni na mě zírali, jak na ...... Moc děkuju za informaci.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: Ne, ta stéká stejně jako epoxid. Jedině opět použít její gelcoat. Navíc oproti epoxidu je zdraví nebezpečná a bez masky by se s ní nemělo dělat.
    TAILA
    TAILA --- ---
    Ještě se pozeptam... polyesterová pryskyřice by asi taky nebyla vhodná, že?
    TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: zkusím tu kombinaci. Zas chci aby mi to chvíli vydrželo. Ještě jednou moc děkuju =)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: plná pryskyřicová by byla chyba, zvlášť pokud používáš epoxid - ten při síťování vyvíjí tak vysoké teplo, že by se odlitek zničil, nemluvě o zbytečné spotřebě pryskyřice.

Na nošení by podle mě stačila skořepina jen z gelcoatu, bez armatury. Prostě natřeš jednu vrstvu gelcoatu, necháš ztvrdnout, natřeš druhou atd... asi by stačily v pohodě tři až čtyři normální vrstvy. Epoxid je poměrně houževnatý, narozdíl od polyesteru, takže i při pádu by to mohlo vydržet.
    TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: právě že nosit... na stěnu by mi teoreticky stačila i jen sádra nebo jen plná pryskyřicová
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tady jsem ti rychle ještě vytáhl pár fotek, jak to vypadá... pocházejí z výroby jedné mé plastiky, která je v podstatě maskou... dávám je na net poprvé ;) Taky je otázka, jestli potřebuješ, aby se masky daly nosit, nebo jestli jde jen o dekorace...

- takhle vypadá polyesterový gelcoat natřený ve formě. Je dobře vidět, že má tenkou vrstvu a perfektně drží, aniž by stékal. Po vytvrdnutí by se dala udělat i další vrstva a tak by vznikla skořepina bez armatury, relativně pevná, ale křehká. U polyesteru je akorát problém, že styren v monomeru ovlivňuje i tu první vrstvu gelcoatu, tak to vícevrstvení není až tak ideální.

- tohle je už ta druhá vrstva s obyčejným polyesterem, ale už se skelnou rohoží. Ten polyester pak stéká minimálně, protože zateče do té rohože.

- hotový kus z formy. Je dobře vidět, jak ten gelcoat vytvořiil tu svrchní bílou vrstvu a jak dobře to vypadá - v podstatě když je kvalitní forma, tak už nemusíš na gelcoat nijak sahat, brousit atd...
    TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: Díky moc. Věděla jsem, že mi tvé zkušenosti pomůžou =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam