• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARDAVSKYVýchova dětí výjimečnými lidmi
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALEXIS: ja myslim, ze se v podstate shodujeme ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KATIA: ja som to nechcela vytahovat ako nieco, co je abnormalne, len som reagovala na Kawalskeho synka a chcela som tym povedat len to, ze i deti, ktore nezapadaju do beznych skatuliek a su "ohrozene" moznostou psychickej poruchy mozu vyrast v spokojnych dospelych... a z toho sa to nejak zvrhlo... u nas doma to nebolo povazovane za extrem, ani babickou (len matka prikazala otcovi, aby ten obrneny transporter premaloval z maskacovej na oranzovu, aby nas susedia neohovarali... ;) proste sa deticky dvoch prudko inteligentnych informatikov podali na rodicov spravne krizom = dcera na otca a syn na matku... :)

dramatizovat to zacali az ucitelky - u brata v skolke a u mna na zakladnej skole, ale matka ich velmi rychlo postavila do late... problemy vo vztahu k vrstovnikom mam ja dodnes, brat vlastni potrebnu empatiu na to, aby bol schopny vychadzat s ludmi, ja som netolerantna a mam komplex superiority... :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALEXIS: hezky, ale stejne casto nejvetsi problemy zpusobi, ze si myslim, ze neco co je malo obvykle, taky neni v poradku... a zacneme to resit jako problem... nekdy samozrejme je to na miste, samozrejme je popsana rada veci, ktery se vysoce inteligentnim detem dejou, jako napriklad problemy se vztahy k vrstevnikum... ale spousta veci se zbytecne dramatizuje, kazdej jsme jinej, a to ze clovek nezapada do uhledne skatulky prumeru fakt nemusi nic znamenat........ ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KATIA: videla si niekedy uplne normalne 4 rocne dieta planova komletnu vojensku strategiu jednotky na zaklade knihy, ktoru naslo v kniznici u otca? a ine 5 rocne dieta, ktore kompletne rozkreslilo novu modnu kolekciu babikovskeho oblecenia pre panov i damy vratane strihovych priloh a farebnych uhlovych pohladov? tam nejde o to, ze ja som militantna a moj brat je umelec, ale o ten malicky detail kam az to bolo dotiahnute... :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALEXIS: uplne normalni deti, ktery narazily na genderovy stereotypy...??? ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KAWALSKI: na to je hromada literatury, jak poupravit svoje navyky... a niektore veci z toho i funguju... co sa pametam, tak som mala nezmyselne priania odmalicka... a matka to len trochu korigovala... a po jednej velke vojne, ktora zacala ked som mala 14 a skoncila po dvoch rokoch velkym vybuchom, sa teraz dokazeme i chapat... :)

podla vzoru mojich rodicov: clovek sa casom naucit zit s tym, ze dieta zenskeho pohlavia vyzaduje v predskolskom veku obrneny transporter, maskacove oblecenie na barbinu a planuje vojenske strategie a dieta muzkeho pohlavia oproti tomu vyzaduje Kena, aby mohlo navrhovat nove modne trendy v obliekani babik kompletne rozkreslene i so strihovou prilohou... ;)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ALEXIS: jj, veirm, ze vychovat se da, jinak uz bych to davno vzdal ;-) jeho otec ma prave nelecenou maniodepresivni psychozu, z moji strany snad nic, ja mam vsechny psychicke problemy zpusobene pouze vychovou a spatnou zkusenosti.... vidim na nem ale i ted, ze je proste jiny, nez ostatni deit, ze ma nesmyslna prani a nesmyslne navyky, ktere ja jako bordelar nez potreby rezimu nehcapu, mozna nejaka poradna rezimu dbajici matka a autoritativni otec by z nej udelali prizpuzsobivejsiho clvoeka, moje vlemi volna vychova s minimem mantinelu a s volnym rezimem mu nesedi....zmen ale neco, co je tvou prirozenosti ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KAWALSKI: btw. dokazem si zivo predstavit ako dospelakov depta, ked 9 rocne dieta vie naspamet kompletne nazvoslovie a naveznosti kosti a svalov v tele... vratane latinskych pomenovani... ale pochopila som to az ked som bola dospela, ako dieta som tie otravene ksichty nechapala... ;)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KAWALSKI: i take dieta sa da vychovat tak, aby z neho bol dospely clovek bez zasadnych psychickych poruch... len mu musis dat dostatok podnetov a ustrazit ho v puberte... :)

nie je lahke, poznam to dobre... taki sme s bratom boli obaja... ja som k tomu este bola hyperaktivna s lahkym syndromom poruchy pozornosti, takze podnetov to chcelo podstatne viac... no, som dospela, k psychiatrovi nechodim, IQ spadlo z oblasti 140+ na 130+, mam len 4 osobnosti a hyperaktivita sa ma drzi dodnes... brat chodi k psychiatrovi pravidelne a ma maniodepresivnu psychozu... vychovu sme dostali rovnaku, len ja som starsia, takze na mna bolik ladene ine naroky na zodpovednost...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    DESEO_MORTAL: no jak pro koho, moje nej kamoska ma 10ti leta dvojcata-kluky a 2leteho syna.... umi vsechna pismena abecedy, bavi se s tebou v celych, gramaticky spravnych, vetach, ukazes mu obrazek cehokoli a napodruhe ti to bezchybne pojmenuje, umi nekolik desitek rikanek a zvladne logicke ukoly pro teti okolo 6ti let :-O kamoska je z toho docela zhrzena a jedinne, co si preje, je mit uplne normalni dite ;-)

muj syn ma zase eidetickou pamet, takze is pamatuje vse od narozeni, mozna i pred, to radsi nezjistuji :( po poslechu pisnicky ci skladby ti ji zazpiva ci alespon pomoci la la la prezpiva presne tu melodii ;-) precte kousek jednoduche knizky pro deti, myslim tim jednotliva slova, umi scitat a odcitat do dvaceti, jak je jednou na nejakem miste, splehlive tam najde znova cestu a podle IQ testu je nekde v pasmu 140 .... a ja bych ze vseho nejradeji chtel naprosto psychicky normlani a spokojene dite misto inteligneta se spatnou minulosti a sklonama k prychickym porucham :(
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    GARDAVSKY: to je teda fakt stigro, vychovavat budouciho matfyzaka:-D
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI: :-D tak to je supeeer.. at sleduje ty blbiny treba v italstine,nebo nemcine..at je to aspon k necemu..

Dneska jsem videl ve vytahu zazracne dite..mohly mu bejt maximalne 3 roky, byl pekne zivej..jeho mama mela co delat..furt chtel mackat nejaky cisla pater a presne vyjmenoval jaky kdo zmackl cislo..jsem pekne cumel..
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    KAWALSKI: sleduje je na kompu v cestine ;-) a jelikoz ja na nej mluvil prvni dva roky jen anglicky a jeho otec jinak nez anglicky neumi, ma maly docela dobrou prupravu do zivota ;-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI: :-D to mi pripomina, ze kdyz jsem byl malej, na kabelovce jeste zezacatku byl zdarma cartoon network - americke animovane hovadiny..v podstate jsem na tom vyrostl..vydrzel jsem na to tlemit cele dny.. rodicum jsem se vymlouval,ze se ucim anglicky:-) to zabiralo vzdycky..ale fakt je,ze diky tomu jsem pak na zakladce vyhraval souteze v anglictine.. dnes mluvim a pisu anglicky jako rodilej amik :-D tak jestli je sleduje v anglictine,je to take plodna zalezitost
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GARDAVSKY: spolecne cteni pohadek z knizek nezakazuju, jen bezduche koukani na monitor pri sledovani americkych animovanych filmu si muze odpustit, kdyz zlobi ;-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI: :-D tise ti zavidim..tolik bych chtel malyho raubire..je to dobre,ze je zivej.Aspon se v zivote nestrati...pohadky bych asi nezakazoval..ale to je na tobe.. telky neni treba..beztak je k hovnu..tak ho pozdravuj a mej pevne nervy!
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GARDAVSKY: telku zakazovat nemuzu....zadnou nemame ;-) ale muzu zatrhnout pocitacove hry a pohadky, to jest pravda ;-) ven sam nesmi a do sesti nebude oct, takze to ted neresim....on je veliky raubiz, skoro si rikam, kde se to v nem bere, ja byl hodne ctive dite ;-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI:
    To jde ruku v ruce..ale dulezite je stale trvat na vyslednem stavu..a pocitu z nej..Ja se treba prevliknu za elfa (naposled jsem byl shotek) a jdem hrat bojovku do lesa..v kostymech....bajecna hra..a kdyz se tomu clovek trochu poda,bejva to nekdy dost opravdovy..

At se malej brzy uzdravi, rek bych ze antibiotika jsou k hovnu ale zaberou.. nejspis je bral ne? zapal plic uz urcite mit znova nebude.. u deti celkem bezna vec,ne? Se nedivim ze chce ven..ja treba nikdy nemel zaracha..mama by to nikdy neudelala..za to jsem mel casto zatrhlou telku..nekdy me to sralo,ale nesmet ven by bylo proste hrozny,takze vim jak mu je... Ja byl peknej raubir.. a jsem porad..

KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GARDAVSKY: je to Ot, ale malej ma zapal plic, jsem s nim doma, uz nam z toho hrabe obema, pac nema teploty, nic ho neboli, chce ven :(

trochu bych oponoval, ono sice sneni je krasne, ale.... uz minimalne 15 let nsim o dracich a elfech.....a kde je mam?:lol: clovek musi i trochu bojovat, aktivne, neustale, ne jen jednorazove akce, ale trvaly a intenzivni boj, pokud neceho chce dosahnout....treba ne pro sebe, treba az pro sve deti, vnuky....chapej dalsi generace ;-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI:

Ciao Chlapiku;) Jak se vede? Malej nezlobi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam