• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    To je právě ono... je asi lepší, když pes, kterej bude podstupovat loveckej výcvik, či nějakej jinej, třeba důležitej k uchovnění (profi chovatelé prominou moje vyjadřování :)) je zvyklej poslouchat za pochvalu... moc si neumim představit, že by nějakej lovečák dělal x povelů a pokaždý si běžel k páníčkovi pro piškot, to by se jednak asi docela prodražilo a neni to ani technicky možný.... ale my, co máme psa bez papírů si fakt nemusíme dávat tak velkej pozor...

Ptala jsem se v jiné diskuzi, zeptám se i tady (nekamenujte mě hned s filtrování :)): máte někdo zkušenost s leteckou přepravou psů?
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    JELLY: ale jo v pohodě.. já taky neříkám, že jsem o vizslách četla a četla. Právě naopak :)) Prostě jsem dala především na zkušenosti lidí, který s tím plemenem pracujou několik let. S tím výcvikem to samozřejmě beru stejně, každej pes a každej páníček je jinej. Proto jsem taky psala, že na někoho platí pamlsek, na jinýho nemusí. Hlavně asi taky záleží na tom, jakej výcvik s tím psem chceš podstoupit. Já mám zálusk právě na ten loveckej, takže musím víc dávat pozor.
    JELLY
    JELLY --- ---
    TEZZ_CZ: nicmene nechci ti tady znevazovat tvoje metody vycviku, je mi jasny ze kazdej vychovavame svoje ratolesti jinak a bude supr kdyz se ti to bude darit,. jen si proste uvedomuju jak moc propastnej rozdil je mezi ctivem a realem..i pres to ze tu svoji mysku bezmezne miluju, mam docela radost ze uz nejni stene.))
    JELLY
    JELLY --- ---
    chtela jsem ho odmala takze ani nevim proc,.. podle povahy, jsem rohodovat nemohla, pac jsem zadnou vizslu jako dite neznala, takze asi povrchne podle exterieru..
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    JELLY: Neřekla jsem, že vychvalovala svoje psy. Jen jsem tím chtěla říct, že paní asi ví, o čem mluví. A podle čeho ty sis vybrala teda tohle plemeno?
    JELLY
    JELLY --- ---
    TEZZ_CZ: nechci nic rikat, ale chovatelky z chovnejch stanic ti budou vzdycky svoje psy vychvalovat az do nebes...
    JELLY
    JELLY --- ---
    PYTHIA: presne tak, zadramo ani kure nehrabe...:)..a je to tak, pes musi mit motivaci, micek, neco na zub, hra, cokoli,...jasne ten pes ti to udela i bez toho, ale ta radost z vycviku je pak uplne jina.... nerikam davat jim to celej zivot, ale na zacatku si myslim ze je to skoro nutny..
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    PYTHIA: není to hloupý říkat, od toho je to diskuze :) Dočetla nebo dozvěděla bylo dost nepřesný, prostě jsem viděla, jak člověk pracuje s tím psem, a je to člověk, co chová 4 vizsly doma, nejstarší pes má 9 let, její psi i feny a potomci po nich jsou cenění všude možně já nevim kde.. takže interpretuju to, co ona řekla mně. A podle mě to má docela váhu.
    A zase - neřekla jsem "jen z radosti" .. ale když to toho psa nebaví, tak to dělat nebude. Já teda rozhodně nechci docílit toho, aby můj pes něco splnil jen proto, že za to dostane něco dobrýho. Chci, aby ho to bavilo. A to, že vizslu baví vodní práce, lesní práce, atd atd atd, to je standard plemene přece.
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    TEZZ_CZ: Mno já nevím, je asi hloupé tady říkat neustále svůj názor, ale zas ho řeknu...to, že ses někde dočetla či dozvěděla od někoho, že má pes pracovat jen z radosti je podle mého dost zastaralý názor, který podporoval můj děd a na ohaře používal ještě ostnáč při výcviku. Ty snad pracuješ zadarmo a z radosti, že má radost šéf? (nadnesene ale srovnatelné).

JELLY: Souhlasím s tebou, ohař je lehce cvičitelné plemeno v tom, že pochopí hned o co ti jde. Nemusíš mu třeba u agility desetkrát říkat hop jako jinému psu, kterému se prostě přes překážku nechce. V našem případě jsem ukázala asi dvakrát a pochopil o co jde. A jak říkáš, je to pes od psa...každý je individualita. Já mám u Montyho třeba menší problém s dominancí vůči psům...prostě je to pes, který v momentě kdy mu nesedne druhý po něm vyjede...ano, snažíme se to potlačovat, ale dominance v něm bude pořád, je to osobnost a tím pádem to můžu potlačovat nikoliv to z něho dostat úplně.
    JELLY
    JELLY --- ---
    TEZZ_CZ: jen sem tim chtela rict, ze uvidis sama az ji budes mit doma...kazda vizsla kterou znam je uplne jina, proto si myslim ze kdyz pises ze maj v povaze to a to je proste prezitek..jasne jsou lehce cvicitelny, ale podle me treba v tom smyslu, ze pochopej povel ihned, proste hned vi ze sedni znamena sedni, ale jak moc velkou bude pak mit motivaci delat je vec druha..
    JELLY
    JELLY --- ---
    boze muj..ja si to vzdycky pletla a plist budu a je mi to fuk, pro me je dulezity ze mi tu spokojene chrupka u nohou..
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    JELLY: proto "obecná" charakteristika. To je jasný, že jsou výjimky. Jinak není to viszla ale vizsla ;)
    PTACOPYSK: jojo.. no tak já uvidím. Jsem zvědavá, jak se s tím bude pracovat :)
    JELLY
    JELLY --- ---
    TEZZ_CZ: obecna charakteristika je podle me kor u vizel uplne nesmyslna vec... znam fenu madara ktera napadla moji cubu (taky madar) kdyz byla jeste stene, myslim si ze od ty doby je moje fena trochu bazlivejsi..tahle cuba dokonce napadla svoji vlastni panicku tak, ze musi jit na plastiku spodniho rtu...paradoxni k tomu je ze sestra one vyzly je uplne klidna cuba bez sebemensiho problemu...vychovu mely podobnou pac si je braly holky ktere jsou kamaradky..proste nejde aplikovat to ze je v jejich povaze delat tohle a tohle..mas viszly ktere milujou vodu a mas viszly ktere ji nemuseji..proste jedinec od jedince
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TEZZ_CZ: já ho občas používám, ale nedělám takový ten pouze pozitivní clicker trénink, spíš klikám pro lepší vystihnutí času pochvaly. Ale na lovecký výcvik ne, spíš na poslušnost, triky, agility atd.
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    Možná to je i o povaze psa. Stejně jako u lidí :) S někým to jde po dobrým, s někým po něčem na zub :)) Ale co jsem se tak dočetla / dozvěděla, pes má pracovat právě hlavně pro radost svýho pána. Splní úkol, udělá ti radost, ty ji dáš najevo a pochválíš ho, pohladíš. A u vizsly je to specifikum i v charakteristice povahy - má potěšení z plnění povelů.
    Btw používá někdo z vás při výcviku ty clickery? Prý je to hodně dobrá věc, já už jsem si teda jedno tohle mačkátko do dlaně pořídila :))
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    tak já znám hodně myslivců, co cvičí úspěšně úplně bez pamlsků, ale i hodně těch, co cvičí úspěšně s pamlsky (v rozumé míře) a tam spadám i já - takže určitě k cíli vede více cest :-)
    JELLY
    JELLY --- ---
    PYTHIA: -//- :)
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    TEZZ_CZ: No já nevím, mě zas připadne pochvala sakra málo. To že psa slovně pochválím mu asi moc nedá. Když přiběhne a dám mu míček nebo malý kousek sýru či piškotu tak ví, že mu z toho něco kápne a né, že to bude dělat za dobré slovo....tzv. ani pes nehrábne zadarmo. Nemyslím mu to dávat doživotně nebo tak, ale ze začátku při výcviku dávat pokaždé, pak každý druhý cvik, chválit a pak třeba jen občas...samo pokaždé sebou nemám pamlsek nebo tak, ale má zas podle mě zafixované, že pokaždé není mlska, ale fajn poplácání a radost pánečka. Otázka jak to je s výcvikem do lovectví, já ho necvičím na lov je bez PP a tak je asi metoda výchovy odlišná, no:-).
    TEZZ_CZ
    TEZZ_CZ --- ---
    ALIENABLE: tak to já vyloženě taky ne.. mívali jsme doma lovecký psy co pamatuju až doteď, tak jsem tak něco pochytila. Ale s vižlou zkušenosti nemám, to pijde za chvíli :))
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    TEZZ_CZ: je pravda, že jsem taky systém odměn používat přestala, ale ze začátku byl docela dobrou motivací :) ale já fakt nejsem profi chovatel ani nemám papírovýho psa, takže chovatelskejma radama se vážně pyšnit nemůžu :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam