• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    rozbalit záhlaví
    DOTY
    DOTY --- ---
    MAIKOR: Aby nedoslo k omylu. My nemame ohare, ale AK ( http://www.brakemon.cz ). Vetsiho psa si zatim nemuzeme dovolit. Dva kokri staci. :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAIKOR: Proto mám hruboststého :) je to srst i pro každé počasí, dlouhosrstým je v létě vedro a přinesou na sobě půlku lesa domů, krátkosrstí se v zimě klepou zimou, navíc hrubá srst je nenáročná na údržbu
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    MAIKOR: s tou srstí si vždycky řikám - zlatý vyčesávání. Bylo super nemít jí zabodanou ve všech věcech :)))
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    DOTY: má to výhody i nevýhody. Krátká se zapichuje do koberců a dlouhá se musí vyčesávat. Ani jedno není ideální :)
    DOTY
    DOTY --- ---
    MAIKOR: Jasne, kratka srst je vyhodou. Nebudete muset vycesavat bo@dely po kazde prochazce lesem. My vycesavame a vycesavame a ...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAIKOR: můžeš na jakoukoli výstavu, ale na těch klubových bývá přihlášených psů zdaleka nejvíc, nemá cenu jet na výstavu kde se bude vystavovat pět psů, ale seznam přihlášených psů je vždycky na internetu na jednotlivých stránkách výstav ... dost pejsků bývá i na výstavě speciální, mezinárodní
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    DOTY: je moc hezká, ale upřednostňujeme krátkou srst. Výběr plemene jsme už dost dlouho s mužem diskutovali a vizsla je definitivní rozhodnutí :-) Vyhovuje nám ve všech směrech. Povaha, vzhled, velikost, akčnost. Je to přesně pes pro nás :)
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    výstavu určitě navštívím a poptám se. Jenom škoda, že těch klubových moc není.
    DOTY
    DOTY --- ---
    MAIKOR: Co takhle stene jineho ohare? Nechcete treba VOD? http://www.haryetonyx.cz/
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Jinak je pravda, že štěňata, která se narodí už s vylučující vadou z chovu není tolik (vady jako např. chybějící zub se objeví až později), ale můžeš si vybrat třeba štěně, které má např. bílé tlapky nebo bílý odznak větší než 5cm apod. (ale aby ti to pak nebylo v budoucnu líto kdyby sis to s tím chovem rozmyslela). Pak je taky dobré se s chovatelem domluvit, jestli se bude kupírovat ocas (někdo to dělá, někdo ne), pokud budeš mít zamluvené štěně už při jeho narození.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAIKOR: o těch alergiích nejsem úplně obeznámená, resp. jsem o tom neslyšela, ale zkusila bych se poptat na nějaké výstavě zkušeného chovatele, někoho kdo tam bude vystavovat víc pejsků atd., nebo kontaktovat poradce chovu (taky na tom webu) - ten by určitě doporučil i konkrétní chovatelské stanice ... Na ohar.cz bývalo i diskuzní forum, ale bohužel ho zrušili. To video je moc pěkný :)) můj fousek je podobný, ačkoli fouscí bývají jinak klidnější ...
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    PTACOPYSK: jj, už jsem to objevila :-)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAIKOR: http://www.ohar.cz - nejvíc info asi zde, ale není to jen pro MOK, ale i další plemena, mají společný chovatelský klub
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    klubové akce jsem už našla
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    tím mazlíkem jsem samozřejmě myslela nechovného jedince, nikoliv gaučáka. O jeho akčnosti jsem seznámena a udělám vše pro to, abych psa dostatečně zabavila i bez lovu. Jeslti se mu bude líbit agility, nebo jiný psí sport, určitě mu ho neodepřeme. Dlouhé vycházky jsou samozřejmostí a o víkendech celodenní výlety.
    Díky za informace o displasii. Už jsem o tom něco četla a určitě si na to dám pozor i u prarodičů. Ještě jsem četla, že vizsly trpívají na kožní alergie. Jak to máte? Nebo to není taková hrůza? Jiné dědičné vady kromě DKK nemá smysl řešit?
    Kde zjistím jaké klubové výstavy a zkoušky se pořádají? To je asi nejlepší cesta k výběru psa. Osobní kontakt s chovatelem je nenahraditelný a má velikou vypovídající hodnotu.
    Díky za tipy.
    o akčnosti vizsly: http://www.youtube.com/watch?v=ZSm5-e7uga4 :-)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAIKOR: maďarského ohaře si můžeš pořídit i jako mazlíka, ale samozřejmě ne vyloženě na gauč, potřebuje hodně pohybu, ideálně denně 3 hodiny venku, není to pes pro lidi, co jsou 12 hodin denně v práci. Samozřejmě každý chovatel je rád, když budoucí majitel plánuje nějakou tu výstavu, ideálně i zkoušky, ale prioritou by měl být důvěryhodný budoucí majitel, u kterého se pes bude mít dobře. Pokud budeš mít doma kočku už při pořízení štěněte, neměl by v tom být žádný problém. Lovu se s maďarem věnovat nemusíš, ale je dobré ho zaměstnat nějakým jiným způsobem (já dělám s ohařem kromě lovu třeba ještě agility). Co se týče zdraví, je potřeba se zaměřit u rodičů hlavně na dysplazii kyčelních kloubů (DKK), což je vyšetření, který každý chovný pes (i fena) musí před uchovněním absolvovat. U maďarů se je podmínkou chovnosti DKK nejhůře 3/3, ale po takovém psovi bych si štěně nevzala. Ideální je samozřejmě, když jsou oba rodiče 0/0, nebo alespoň max. 1/1, po rodičích s vyšším stupněm už je to horší, i když třeba 2/1 u jednoho z rodičů taky není žádná katastrofa, pokud má druhý z rodičů nuly (není na školu si zjistit DKK i u prarodičů štěněte). U psa bez PP žádnou takovou kontrolu nemáš. Chovní psi taky musí mít splněný určitý exteriérový standard na výstavě (alespoň velmi dobrý) - některé exteriérové vady mohou také souviset se zdravím, a mít loveckou zkoušku. Konkrétní CHS asi neporadím. Nemuselo by být špatné zajet např. na nějakou klubovou výstavu nebo klubové zkoušky a různě se poptat, lidé o maďárků bývají vstřícní a komunikativní. Prohlédnout si pejsky z různých CHS, podívat se na jejich práci na zkouškách, povahu a temperament a pozeptat se na plánované vrhy.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    MAIKOR: Taky mám viszlu a lovu ani chovu se nevěnuju, je nesmysl tvrdit, že ho nemůžeš mít bez toho. Jenom se připrav, že se mu budeš muset hodně věnovat co se pohybu týče, takže pokud chceš mít "mazlíka" - působí to spíš jako nějakej plyšovej medvídek, což je maďar v momentě, kdy spokojeně usíná na pelechu po proběhanym dnu. Nejsem chovatel, můj pes nemá ani papíry, takže jsem se o testy jeho rodičů ani nezajímala. Na co zatim trpí jsou záněty uší, ale to je třeba v porovnání s kloubním onemocněním celkem zanedbatelné. Přeju ti šťastnou ruku :)
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    Ahoj, chtěli bychom si s mužem pořídit štěně vizsly v časovém horiznotu příští nebo přespříští rok. Jaké zdravotní testy mají mít rodiče splněny, na jaké onemocnění maďaři trpívají? Jde mi o štěně na mazlíka, nehodlám se věnovat chovu ani lovu, ale bylo mi sděleno, že na mazlíka se neprodávají, protože nestandardní se téměř nerodí. Co je na tom pravdy? Potřebuju jenom, aby štěně bylo odmala zvyklé na kočku. Poradíte mi, jak přistupovat k výběru chs, nebo mi nějakou doporučit? Může být kdekoliv v čr, vzdálenost není překážkou.
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    FUTURAMA: nikdy jsme psy neházeli do vody....vždy jsme se je snažili do vody donést a potom pustit jako lodičku z kůry...samozřejmě po dlouhodobém úsudku, že to prostě nebudou koupací psi.))
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    BOYLER: náš první pejsek taky vodu nesnášel, pak jsme zjistili, že ho tam jednou chovatel hodil a od té doby se bál.
    A náš současný pejsek nás nenechá ani vykoupat v bazénu, pořád na nás skáče, chce pro něco plavat, potápí si hlavu a kouká pod vodou.:-)
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    FUTURAMA: já neměl za celej svůj život žádnýho koupacího psa..jinak moje vizsla do vody leda tak po hrudní koš...jakmile se ho začne dotýkat voda tak vylézáme.)))
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    BOYLER: nemáš?.)
    Existuje ohař, co nerad vodu? Ta moje vižle už za mnou skákala do jezera na 2 a půl měsících:)
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    FUTURAMA: já chci taky konečně koupacího psa:-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam