SALVATOR: já jsem k žádné Vědě s Velkým "V" nepřičuchl (vživotě jsem žádnou přírodní / exaktní vědu nestudoval), ale ten dojem je mnohdy oprávněnej...
...viděl jsem z první ruky u dlouholetých přátel a přítelkyň, co za "náročnost studia" obsahují různé specifické obory, zejména různé umělecké a humanitní (má vždy milovaná politologie, taky historie, FHS, lingvistika, dokonce egyptologie...) a v protikladu k tomu i to co obnáší skutečně těžké obory (medicína, fyzika, stavební inženýrství, strojní inženýrství...)
A narovinu - ty různé technické inženýřiny a fyziky jsou násobně těžší, komplexnější a časově namáhavější. Když jsem (ne tak dávno zpátky)poprvé uviděl, co skutečně znamená (rozsahem, náročností) studium medicíny, docela mi spadla huba.
Ten vtip o tom jak dva inženýři odejdou z promoce a jeden říká druhému "tyvole, když si vezmu, jakej já sem inženýr, tak se bojim jít k doktorovi"? Tak ten je totálně mimo.
Jako fajn, klidně si můžeš nalhávat o tom jak je titul z lingvistiky nebo historie nebo co já vim... ekonomie naprosto rovnocený titulu z fyziky, medicíny, práva nebo elektrotechniky - ale neni. Deal with it.
(jeden člověk to kdysi glosoval poměrně trefně: "když vezmu studenta exaktního oboru a pošlu ho studovat humanitní, tak ho vždycky dokončí. Bude při tom prskat, že ho to nebaví, a že to je opruz a že nechápe co to má za význam, ale dokončí to. Když vezmu studenta humanitního oboru a pošlu ho studovat exaktní obor, tak obvykle velmi rychle selže")