• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    SARGO
    SARGO --- ---
    WRYKOLAKAS: Vousatý - starý; košilatý - nemravný. :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    vousatej rovná se jakože mu narostly fousy, jak je starej. ne dlouhej. košilatej je něco jinýho. to musíš zajít na záchod a podívat se, jestlis spláchl poslední dvě hovna. jestli jo, vrať se sem a my ti poradíme, kam dál
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    WRYKOLAKAS: "vousatej" vtip bych ještě pochopil, jakože je strašně dlouhej...
    ale "košilatej"?
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    GREATDRAKE: diky za přátelskou radu, ty píčo
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ARAON: no když si zidaneho humory vyfiltruješ, zjistíš, že většina z nich je asi převzatá z dikobrazu. v lepším případě z osmdesátých let, v tom horším nelze vypátrat
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    WRYKOLAKAS: z toho si nic nedělej... jsi jen hloupý.
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    Co to znamená, když nějakej vtip, anekdota, cokoliv, když je to "vousatý"? Chápu že to je zastaralej způsob vyjádření, ale prostě to nechápu... nebo taky se často řiká že nějaká anekdota je "košilatá"... tak o co jde?
    ARAON
    ARAON --- ---
    CEAR: Jo Aha. Ja prehlidl kdo daval ten posledni vtip. Asi by mi to doslo, kdyby ten Praashkuv byl vlozeny jako odpoved. Diky za osvetleni. Jo porad premejslel, co ma ten cutalista spolecneho s Dikobrazem...
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ARAON: PRAASHEK shledal ZIDANEho vtip vousatým tak že to poukazuje na metuzalémské stáří a toužil to vyjádřit vtipným způsobem, tedy vymyšlenou storkou o tom jak Zidane přijde ke stánku, objedná si 10 let neexistující časopis a po oznámení, že tento již 10 let neexistuje se diví, z čeho teda v tom případě on čerpá svůj vlastní obsah (tj. očividně z 10 a více let starých čísel onoho časopisu)

    Proč Dikobraz netušim, asi nějakej socialistickej magazín?
    CEAR
    CEAR --- ---
    ARAON: Praashek si dělá srandu z předchozího vtipu od Zidana. Jemně se mu snaží naznačit, že jím vložený vtip je starý a nevalné úrovně...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Oprava: Miles Edward "Chief" O'Brien má ve jméně apostrof, nikoli středník :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: TL;DR: Což by se dít *nemělo* - ale občas se to děje, když tu aplikaci napíše nemyslící hovado.

    Má to skutečně smazat _celou_ databázi, ta úvodní registračka by tam ani být nemusela; je to útok zvaný SQL Injection.
    Příklad hovadného kódu v PHP (protože to je pověstné vysokým obsahem nemyslících hovad ve vývojářské populaci):

    $sql = "INSERT INTO `tablice` SET `spz`='" . $prectena_spz . "'"; // obsah promenne $prectena_spz dostaneme odnekud zvenku
    // v $sql je ted neco na zpusob "INSERT INTO `tablice` SET `spz`='DW 350GS'" neboli jeden SQL prikaz
    mysql_query($sql); // vlozime ji do databaze, hotovo!

    Nezvýrazněná část je natvrdo v kódu, zvýrazněná přišla "od uživatele."
    Zatím dobrý - ale počítá s tím, že v proměnné $prectena_spz budou jenom znaky, které se v SPZ vyskytují - a-z,0-9, možná pomlčka nebo mezera. Ale co když nám někdo pošle neočekávaná data? Třeba to "ZU 066'; DROP DATABASE tablice; -- lol pwned"? Program to vezme a bez dalšího to nacpe do toho stringu nahoře, jako obvykle.

    // v promenne $sql je ted neco na zpusob "INSERT INTO `tablice` SET `spz`='ZU 066'; DROP DATABASE tablice; -- lol pwned';"

    Co se tu stalo: vstupní data obsahovala řídící znaky - jmenovitě apostrof, ukončující string, a středník, ukončující příkaz. Místo jednoho příkazu tu teď máme *tři*, oddělené středníky: zmanipulovaný INSERT, za ním příkaz ke smazání databáze "tablice", a na konci komentář ( "--" v SQL znamená "ignoruj všechno až do konce řádky", a je tam, aby ten konec příkazu, který do aplikace napsal autor, nevyhodil chybu).

    No a následující mysql_query() vykoná ty příkazy všechny tři (fskužečnosti je to komplikovanější, ale vůči pointě irelevantní), čili napřed vloží nějaká data, pak smaže tabulku, a nakonec udělá nic (to je ta --poznámka).

    (Pochopitelně ten bug lze vyvolat i neúmyslně - v jedné firmě se tomu říkalo "Chief O'Brien is not amused," neboť takový středník ten SQL příkaz úplně rozbil, což většinou vyvolalo kaskádu dalších veselých efektů.)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TYRKYS2: Nz. Jo a jen doplnim, že to asi má smazat jen údaje o registračce ZU 0666, ne celou databázi.
    PISKVOR: Teoreticky možný v tom smyslu, že by to šlo provést, pokud by se přečtený údaje prováděly jako příkazy, což se ale neděje, protože pro to neni důvod a tak se jen ukládaj?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Teoreticky to možný je. Jinak ten vtip je inspirovaný tímhle XKCD: https://xkcd.com/327/
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    SALVATOR: Dík.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TYRKYS2: Drop database tablice je příkaz, kterej by měl smazat datábazi registračních značek aut. Asi taková trošku pomsta za všudypřítomný kamery. Jestli ale je reálně možný provedení příkazu zadanýho touhle cestou, to bude muset říct někdo jinej.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    MICHAELS007: you dont say?!

    BURAN
    BURAN --- ---
    TOMMY69: tak ber to moje vysvetleni a nenech si to kazit ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam