• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FABIANStartupy - prezentujte vas startup, nebo dejte link na nejaky zajimavy
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    MIKULAS: Mne hlavně překvapuje, že to (se) lidi berou tak vážně. Já obviňuju PR akcelerátorů/inkubátorů a novináře. Obvyklý vývoje je takový, že z deseti nových společností usilujících o investici ji získá jedna. Z deseti zainvestovaných firem jich sedm umře po prvním roce. A z deseti, co přežijí první rok se tak dvěma povede nějaký významější úspěch v podobě M&A nebo ojediněle IPO.

    A protože u nás se mluví a píše o každé blbosti, co usiluje o investici (přeci jen jsme malý rybník), tak to vrhá špatné světlo na celou scénu. K tomu se přidá pár brouků pytlíků a už to u nás děláme ‚po Česku‘, pomlouváme lidi, co vlastně ani neznáme, každý je idiot, jeho projekt smrdí, dělá to špatně, já bych to udělal líp atd.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ZABITULKA: D(ky ... něco na webu přeci jen je (dole maličký O Autorech) ... http://qool.cz/o-autorech/ ale máš pravdu, že hlouběji to rozpracované zatím neáme, ale určitě časem doplníme. Brzy plánujeme větší Seznamáckou kampaň, takže se o nás doufám lidi dozvědí - nicméně bychom chtěli, aby za nás mluvil spíše produkt než my sami.

    CORCHEN: 5tonehenge? Aha dyť vim :) Jasně, všecky pozdravuj...

    Joa taky bych rád přispěl svým názorem na startupy. Upřímně řečeno, celkem mě ten humbuk okolo dost irituje. Prošel jsem pár startupovými soutěžemi (více-méně úspěšně), setkal se se startupisty a už bych byl moc rád, abych svůj projekt za startup považovat nemusel, protože je to podle mého velmi umělý termín - třeba jak tady zazněla "rychlokvaška".

    Moje zkušenost je taková, že mnozí startupisté se tváří jak jsou strašně IN, přičemž jedak objevili kolo a navíc ho ještě ani neprodali. Všecko se zveličuje, ve vzduchu létají milióny, ale převážná část investic nakonec skončí kdesi v luftě. To je podle mého není šťastný systém.
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    VYHULENY_UFO: Jak souvisi spekulanti/gen-lead Barta, Kubik s timhle druhem startupu?

    To ze se kolem motaj spekulanti nic o trhu nenaznacuje, nebo ty by sis snad nikdy nekoupil dum, byt na pozemku ktery pred vystavbou nemovitosti vlastnil spekulant(s pozemky)?
    Nikdy by si nejel po silnici ktera vedla pres pole, ktery stat musel draze odkoupit od spekulantu?
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    VYHULENY_UFO: Inkubátory a akcelerátory ponechme stranou, je to jiné, složitější téma a veřejně se k němu vyjadřovat nechci.

    Zase bych se rád ujistil, že tě chápu správně — říkáš, že je potřeba čas na to, aby se vybudovala společnost/produkt, který někomu přináší hodnotu (inovací, počtem uživatelů, …) nebo generuje peníze?

    Já s tebou souhlasím, nicméně si dovolím tvrdit, že zhruba jedné desetině společností, které přežijí první rok, se něco takového za 3—5 let podaří. Jsou odvětví, kde na něco podobného potřebuješ 20 let a tisíce lidí a odvětví, kde je to o řád méně.

    Pořád ale nevidím, kde je problém ‚rychlokvašek‘ a lidí, kteří to zkrátka zkouší. Špatní podnikatelé/produkty/společnosti zkrachují a stejně tak s nimi špatní investoři, co se nechají ukecat do hloupostí. Podle mne je to ideální stav, dokud investorem není stát a ty peníze se vplatí na výlatách zaměstnanců.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja kdyz vidim ty napady co nekteri zkouseji nacpat do tech inkubaturu. posledni nad cim zustaval rozum stat bylo nejaky jdemenajidlo.cz ci co. Autor si predstavoval, ze bude uzitecnejsi si objednat jidlo defakto mejlem nez normalne zvednout telefon a objednat si telefon.
    kolikrat si rikam OLOL
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORCHEN: ne nejsou spatne, ale jsou to podle me hrozne rychlokvasky.
    kdyz uz argumentujes tema firmama typu ibm, google, intel ci apple, tak tyhle firmy se ke sve slave musely radne propracovavat v podstate desitky let.
    Z dnesnich startupu mam silny pocit, ze chteji tyto roky prace smrsknout do 2-3let, aby po uplynuti teto doby byly slavne jako treba facebook a vydelavaly stejne tak mocne :)
    uspech si clovek musi zaslouzit je to jen o trpelivosti a praci (mnohdy letite).
    no a co se tyce barty a kubika, tam kde se motaji spekulanti je vzdycky jenom vekslackej trh. to se na me nezlob.

    no, ale faktem je, ze jsem uz starej a ty vase mlady trendy nestiham. Ale za tech 20let (kecam, jen 18let) co delam s internetem jsem uz videl ledasco :)

    Firma, ve ktery delam je uz na ceskym trhu dvacet let, tak si myslim, ze zhruba tusim co to je dobrat se nejakeho uspechu.
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    VYHULENY_UFO: Nějak jsem se ztratil ve tvé logice. Startupy jsou špatné, protože se kolem nich motá Bárta či Kubík (ať je to kdokoli). — Takže podnikání je špatné, protože se kolem toho motá Janoušek či Bakala?

    Lupa.cz možná není nejkvalitnější médium (ty ho ale evidentně čteš), nicméně nechápu, jak by to vylučovalo, že se tam nemůže objevit platný argument?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORCHEN: no jasne, i Nirvana zacinala v garazi :)

    typickej startapovej argument jak vystrizenej z lupa.cz :)
    dyk je snad logicky, ze kazda firma nejak zacinala a kazda zacinajici firma hnedka nemela sidlo na narodni, silicon valley....

    navic, kdyz si uvedomis, ze se u tohodle byznysu motaji jmena jako barta ci kubik.... :0)
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    VYHULENY_UFO: Rozumím, že v Česku má tenhle způsob podnikání poměrně špatnou reputaci — ať už kvůli slovu ‚podnikání‘ nebo přebujení právě té podpůrné části ekosystému, nicméně s externím kapitálem začínal Intel, Apple, Google apod., takže bych v tom neviděl úplně slepou cestu. A fakt, že je dneska levnější začít s novou firmou a stalo se to svým způsobem trendem, znamená jen to, že je šance aby se podařilo víc projektů.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORCHEN: kerva, co to je win win? jako dvojnasobne vitezstvi ci co? :) to kricite v tech startap lihnich kazde rano po prichodu do prace? :))
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    MIKULAS: zajimave popsane a drzim pesti... co kdybyste "neco o nas" nebo "neco o projektu" popsali taky na webu? marne sjem to tam hledala, cim jste vlastne tak unikatni... ;-)
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    VYHULENY_UFO: Hele, ale to co jsi popsal vypadá jako win win pro všechny včetně toho investora, ze kterýho jsi vycucal peníze. ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORCHEN: aha, ja blbec myslel, ze starup je hlavne o tom, jak nejrychleji vycucnout z investora penize a pak co nejrychleji projekt nekomu prodat, nez investorovi dojde, ze je to jen dalsi konina na internetech :0)
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    MIKULAS: Startup je hlavně o testování ‚business modelu‘. To ostatní je společné téměř pro jakékoli podnikání.

    Stačí říct ‚5tone‘ a on bude vědět. Mám pozdravovat Elišku? ;)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    LUBANCZ: na designu chci ještě pracovat, dost věcí tam chybí, ale z wordpresem to má naštěstí společné pouze fakt, že to má také hlavíčku, tělo a patičku :) ... ale ono nemá smysl v tomhle vynalézat kolo. WP šablony mají takový layout, který nejlépe vyhovuje webům informativní povahy a to na Qool přesně sedí
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    FABIAN: Náš přehled pro mobily jsem spustil před rokem touhle dobou (jako Qool, ale tehdy pod hlavičkou Co, kdy v Praze), vlastně dávno před CityBee. Tedy první přehled co měl časák, web i mobil bylo "Cokdy". Vzhledem k tomu, že jsem pro ně dělal asi 7 let, tak můžu namátkou uvést pár věcí, které chci dělat jinak. Např. tištěné médium dnes ztrácí smysl každým dnem, existuje pouze jediný rozumný projekt a ten může fungovat jen proto, že je státní.

    1. nechceme mít pouze placené informace (jak to dělá většina přehledů), jde nám o to mít co nejširší záběr a maximum zajímavostí, alternativy, free akce atd. Mainstream je samozřejmostí, to ostatní už bývá často přehlíženo. Naše databáze nabízí cca 10.000 nových událostí za měsíc na 1.500 místech nejen v Praze a okolí, což je pouze začátek. Který ze zmíněných kulturních přehledů tímhle disponuje? Pokud toto někdo má, pak rozhodně není mobilní ani mobile-friendly.

    2. vycházíme z vlastních zdrojů informací - to je stěžejní! Mnoho přehledů drtivou většinu dat odněkud přebírá a to je špatně.

    3. chceme nabídnout nástroj, který využívá mobilní platformu se všemi jejími výhodami (práce s gps, aplikace, offline data, notifikace, widgety, socializace...)

    4. máme plně elektronický systém vstupného (prodej, distribuce, odbavení!) - v tomto jsme například na trhu jedineční...

    5. rozhraní máme ve 4 jazycích ... přiznávám že překlady ještě nejsou optimální, ale pro základní orientaci to stačí - a opět opakuji, ve spojení s takovouto databází jde opět o unikát

    6. ... máme spoustu es v rukávě, které budeme postupně tahat. Přece to tu všecko nevyžvaním :)

    Ad design - děkuju za kompliment :) Černoty jak bota se nebojím, jako designér k tmavším designům tíhnu, protože tam lze daleko lépe pracovat s typografií, obrázky a paradoxně právě s těmi barvičkami - je to kontrastní, tmavá šetří oči atd. A navíc jsme moderní, chcem vystoupit z uniformity a také mobilní OS mají v průměru spíše tmavá pozadí (tedy krom iOS) ...

    Název Qool je zkratka Qoolture (Cool-ture), takže odtud ta zmrzlina. Lidi jí mají většinou rádi hehe :) No a Q protože je to zajímavější písmenko než C :)

    Právě že "m.qool.cz" je náš hlavní produkt (vývojově starší, propracovanější, promovanější) a proto to přesměrování. Desktopová verze je tu sotva týden a jde spíše o doplněk - jsme sami zvědaví, zda bude konkurovat zaběhlým přehledům.

    Každopádně díky! ... a sorry za slovní průjem.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    CORCHEN: Odpověděl bych do pošty, ale možná že je to zajímavé i pro ostatní - jsme startupem víc, než to vypadá :) - přecejen se musíme nějak prezentovat potencionálním klientům. Ale hlavní znaky neseme - podnikatelské riziko a nízké počáteční náklady, protože projekt provozujeme zcela z vlastních zdrojů.
    ... pozdravovat budu rád, ale nevim od koho :)
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    MIKULAS: je to pekny, ale design a rozmisteni modulu na strance ve me evokuje nejakou wordpress sablonu... :)
    FABIAN
    FABIAN --- ---
    CORCHEN: je tam v logu BETA, to je zaruka startupu, ne? </joke>

    MIKULAS: nedavno nas nekdo oslovil s tim, ze ma napad na super vec: kulturni prehled! Rikal jsem fine, ale cim chce bejt jinej a lepsi, nez zavedeny Houser, FanOnline a ted novejsi CityBee (kteri maji online, appku, tistenej casopis, ..). Nakonec z projektu seslo. Co super planujete vy?
    Jinak jestli muzu k webu: jednou jsem pro svuj tehdejsi informacni web udelal podobny cerny design a kdosi mi rekl, ze je to cerny jak bota. Dneska mi to vyskocilo z pameti, kdyz jsem se kouknul na qool.cz;). Mate pekny logo s tim nanukem (i kdyz party a koncerty bejvaj vetsinou horky, tak jak vas napadl nanuk?:), ktery je barevny, tak proc ty barvy trochu vic nepouzivat i ve webu?
    Pri pristupu z mobilu me to nepresmeruje na m.qool.cz, coz je myslim dost skoda, kdyz uz ji mate.

    Konec kritiky, drzim palce!:)
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    MIKULAS: Hele, všechno okay a super. :) Jak je ale tohle startup sakra? :D

    P. S.: Pozdravuj Matěje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam