• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FABIANStartupy - prezentujte vas startup, nebo dejte link na nejaky zajimavy
    startup (ukradeno na google images:) ) Klub zabyvajici se prezentaci startupu, ktere (spolu)vytvareji uzivatele NYXu. Take radi uvidime linky na zajimave startupy. Vsechno to budem davat na nastenku:).

    Co je to startup (Wikipedia, en)
    BuzzMag - Cesky web o startupech, webu 2.0 atd.
    Aktualne: WebExpo StartUp show 2010
    rozbalit záhlaví
    KING
    KING --- ---
    Ahoj, sbíráme feedback na novou verzi našeho toolu, který rozšiřuje Google Calendar o funkce, které věříme, že tam už dávno měly být. Aimful najdete na Chrome Store zde:
    Aimful - Internetový obchod Chrome
    https://chrome.google.com/webstore/detail/aimful/gafpeebfjnaoedhlbofkmgkacmdocnjh

    Feedback má cenu zlata, to v téhle skupině asi netřeba vysvětlovat, budu rád za jakékoliv postřehy tady nebo na webu .)
    How it works: https://aimful.io/features/
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    What’s Wrong With Startup Competitions | by Stephen Forte | Fusion by Fresco Capital | Medium
    https://medium.com/fusion-by-fresco-capital/whats-wrong-with-startup-competitions-71a371f347d9
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KING: tak to je bomba, takhle jsem to použití i myslel, jenze přece jenom, v neformalni situaci je všecko lehčí, máš trošku vice casu a nejsi stresovany publikem/technikou
    KING
    KING --- ---
    DJFRACTAL: Hele me se stava casto, ze se me nekdo v neformalni situaci zeptam, co ten muj startup vlastne dela. To je ten elevator pitch protoze z toho obcas neco vyplyne, uz jsme takhle ziskali nekolik investoru a jeste vic zakazniku.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    CERMINEK: podle mě je to dobrá dovednost, která má být ale vyvinuta za jasným účelem v rozumném čase. Pitchovat business ideu ve 3 minutách je prostě k ničemu. V reálu se ti to nepřihodí. Kdyby mi obchodní partner řekl, že mi dává tři minuty, tak s ním nebudu marnit čas, taky proto, že taky nějaký čas vezme vůbec cesta, agenda atd. Takže nepojedu někam pul hodiny abych mohl 3 minuty šaškovat.

    Jinak ale ten vlastní skill uvědomování si, co je ve sdělení důležité, v jakém pořadí a jak to nejefektivněji ze sebe vysolit se podle mě hodí do života.

    Co mě spíše zaráží, že nikdo nedělá retrospektivu jak se těm vítězům daří. Z moji zkušenosti 5 soutěží všichni absolutní propadák. Možná jen moje bublina, nevim.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    DJFRACTAL: Celá koncepce pitchovani je IMHO blbost. Viděl jsem se za posledních x měsíců s mnoha potenciálními investory a s jedním si plácl... Nikoho nezajímala pitch prezentace o sedmi slidech, která definuje problém a jak ho chceme řešit. Všichni chtěli znát tým lidí, zákazníky a finanční výkazy...
    Pitch a s tím i spojené soutěže jsou tak na mobilní appky s cílem rychlého cashe, proto ty firmy rychle končí...
    Další věc jsou pak zakladatelé. Nejeden startup padl, protože si hned po připsání peněz od investora běželi koupit Lamborghini nebo jinou káru...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Zajímalo by mě, jaký je váš názor na startup pitch soutěže. Proč mám pocit, že startupy, co je vyhrávají, většinou brzy končí. Taky se mi zdá, že vítězové jsou ti, co mají nejmenší šanci v reálu se svým produktem opravdu vydělat peníze. Dělají to porotci naschvál, že vybírají sci-fi?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    DJFRACTAL: ještě jsem zapomněl dodat: nejdůležitější move so far byl market research, protože když někdo pochybuje o nápadu, nebo o poptávce, tak mám tvrdá data co zákazníci a potencionální partneři chtějí a podle toho jsem taky přizpůsobil náš produkt
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    NE0N_DREAMZ: byla půlroční přestávka co se vývoje týče. Musel jsem najít nový tým devs, protože starý tým odešel za opravdovou prací :) Tým jsem našel, jenže horkotěžko by v projektu pokračovali, neb se specializují na C# a projekt byl v JS. Jedem to celé od znova. Je to super, člověk si dá pozor na hodně věcí, které napoprvé nevidí. Pokud je nějaká soutěž, která má smysl, tak zkouším štěstí tam. Celý projekt má spoždění jeden rok. Nejvíce energie vezme hledání schopných lidí a pak taky B2B zákazníků, vysvětlování, domlouvání pilotu. Pilot budeme dělat pravděpodobně v srpnu, takže více napíšu až tehdy.
    NE0N_DREAMZ
    NE0N_DREAMZ --- ---
    DJFRACTAL: tak uz je 2022 - ako to dopadlo? mozes nam neco z toho projektu ukazat?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MIKULAS: ano, neni to karlovka, ve smlouve je jasne dane, ze autorstvi je studenta (a ze se da dalsi smlouvou se studentem prepsat na firmu, ktera projekt vymyslela, coz sem nevedel)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DJFRACTAL: uni platí (studentům) prostřednictvím kreditů, časem konzultantů, poskytováním prostředků (učebny, studovny, kompy, internety, uklízečky) a kdo ví čím ještě - za to má buď plný nárok na autorství a nebo sepisuje smlouvu - že tam není finanční odměna není rozhodující, ani to, že to většina studentů bude dělat doma na svém pc

    chvíli jsem učil na Karlovce a tam by konstrukce "naši studenti dělají pro firmu X zadarmo a my z toho nic nemáme" neprošla ... ale nejsem právník a nevím o jaké uni mluvíš, možná jsou někde otevřenější
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MIKULAS: tohle je jiný případ. Univerzita ma kurz který se jmenuje "projekt", kde studující dostanou nabídky projektů od různých firem. Pak si jeden vyberou.
    Nikdo nic neplatí. Oni dostanou kredity a zkušenosti. Firma vyhotovený projekt. IPR jsou na straně těch studentů. Firma a studenti se zkrátka musí domluvit komu zůstanou práva po skončení projektu. (coz jsem vcera nevěděl, nebot tam nebylo nikde explicitně napsáno, ze se to dá zmenit)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DJFRACTAL: v tomto případě by mělo být intelektuální vlastnictví na straně univerzity - protoža ta fakticky za vykonanou práci platí ... nebo alespoň takovou mám zkušenost, že když něco podporuje uni, má na tom definovaný podíl
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Věci se daly do pohybu. Našel jsem 5 programátorů, studentů, kteří spolu již tvoří tým nějaký ten čas a znají se dobře navzájem. Budou pro mě zdarma pracovat po dobu 5ti měsíců. Spolupráci mi nabídla univerzita a programátoři si můj projekt vybrali sami. Programátoři budou odměněni kredity za vykonaný projekt na bázi mých myšlenek, návrhů, modelů a požadavků.

    Pokud se projekt opravdu rozjede, tedy začne nabírat partnery a zákazníky, rád bych s týmem, nebo z některými z týmu, spolupracoval i po skončení jejich kurzu s čimž oni souhlasí. Firma je zatím 100% moje.

    Se psaním NDA zkušenosti mám. Jenže NDA je na bázi smlouvy intelektuálních a industriálních práv (IPR), no a se smlouvou kdy se jedna o program zkušenost nemám. IPR contract tedy.

    Z debaty s univerzitou jsem pochopil, že intelektuální vlastnictví, tedy ten program, je majetkem těch programátorů. Jak to tedy napsat tak, aby tam bylo i to moje plánovaní a navrhován, architekturaí? Nechci se dočkat toho, že když se něco náhodou posere (a to už je jedno na jaké úrovni), že se potom k datům nedostanu.

    Má někdo zkušenosti přímo s tímhle? Na co si dát pozor atp. Do pošty když ne tady. Děkuju
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MIKULAS: je pravda, že jádro mé myšlenky se musí ověřit, testovat a není zas až tak těžké tu esenci navrhnout a nakódovat, vlastně jsem to zvládl sám za pomocí různých polotovarů a to nejsem ani náhodou programátorem. Je docela možné, že spolupráce se studenty, alespoň tedy v případě reprezentativního prototypu, bude mít smysl
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DJFRACTAL: ještě bych doplnil protinázor - startup je skutečně o tom, jak ověřit co nejrychleji a nejlevněji business model - stejně se to po roce bude (nejspíše) muset celé přepsat (a nebo raději zavřít) a tak to škálování na počátku nemusí být tak kritické - zejména, pokud máš něco unikátního s malou konkurencí

    za rok už můžeš mít funding, případně jasnější vizi a možnost najmout experty
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MIKULAS: dík moc za input, sám jsem stejného názoru, studenti mi byli doporučeni, protože projekt vznikl v rámci univerzitního podnikatelského inkubátoru. Potřebujeme fakt stellar architekturu, tak mě zajímalo, zda je to myslitelné se začátečníky. Tak nějak předpokládám katastrofu pokud se vydáme tímto směrem.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DJFRACTAL: Proč chceš využít studenty uni? Střílím od boku: Protože tam pracuješ nebo to máš blízko? To není vůbec relevantní. Protože jsou levní? Zde bych si dovolil klasickou poučku "Pay peanuts = get monkey...".

    Jestli to má být kolos, pak potřebuješ především kvalitně navrženou architekturu.

    Na studenty bych v tomto ohledu příliš nespoléhal - mohou umět psát kód, ale s kompatibilitou, efektivitou a bezpečností můžeš brzy narazit. Studenti obecně nemají nadhled, používají většinou jen to, co je ve škole někdo naučil (= kámen úrazu), mají tendenci nasazovat nejmodernější (a tím pádem ne-příliš ověřené) technologie, nemají zkušenost se škálováním (kolos!)...

    No zkrátka, potřebuješ někoho schopného, kdo tu věc vymyslí a myšlenku dokáže nadále uřídit. Musí být schopen odpovědně naverbovat další kolegy - zhodnotit jejich odbornost, řídit je. Hiring je pro většinu startupů klíčová záležitost - sebelepší myšlenka na tom může havarovat.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Sorry za stupidní dotazy ale každý nějak musí začít :)

    Poznámka: fungující prototyp jsem zbastlil za pomocí různých free tools, kde nebyla potřeba být koderem. Prototyp je experiment pro testování, zda vůbec myšlenka funguje, bohužel nemůže být součástí produktu, protože to vyžaduje jisté funkce, které nelze do prototypu zakomponovat.

    Produkt bude velice komplexní, bude automatizovatelný, kolos, žádná jen tak "appka", nebo "webstránka".

    Mám možnost jako kodery využít studenty místní uni. Projekt zatím, krom vlastního kapitálu nemá žádné financování.

    Otázka je, má cenu vůbec začínat se studenty od píky, nebo radši počkat na funding a pak to zadat etablované firmě?

    Jak postupují startupy, kdy v zakládajícím týmu není koder a 80% produktu je o kódu?

    Děkuji za jakýkoli cenný input.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam