WANTO: je to tak, podle hledacku se ostrit neda. lepsi vysledky jsem zacal mit po lehcim nastudovani
http://dofmaster.com/doftable.html, tedy pokud je to mozne clonim vic aby dof mela dostatecny rozsah, pricemz se snazim neclonit vic nez 8 kvuli nejaky ty difrakci co se projevuje pri vyssich clonach.
driv jsem mel rad nastavenou clonu co nejmensi, ale kdyz jsem pak v tabulce videl ze pri clone 2 kdyz bych fotil cloveka co je ode mne 2 metry, tak hloubka pole bude (mam 35mm objektiv) jenom 24cm!!! o neco min jak hloubka hlavy (podle toho jakou ma kdo hlavu zejo). no doslo mi ze do toho se ten sizenej AF bude strefovat fakt tezko, takze jsem se podival kolik zaclonit aby dof byla treba 1 metr, no je to clona 8, dale vidim ze na clone 4 uz je to pul metru takze vim ze kdyz pujdu niz ze jdu do loterie ;)
nerikam ze tu tabulku znam nazpamet, ale ziskal jsem prehled jak to zhruba funguje a co si muzu dovolit. taky vic koukam na ten dof cifernik na objektivu.
kdyz mam cas a objekt se nehejba tak ostrim rucne pres liveview na max zvetseni, plus volim dostatecnou clonu aby se to cely vlezlo do dof.