MASTA: myslis treba tohle?
V Příbrami se vykládá vtip: „Policista vyhozený ze služby si přijde ke Starkovi pro práci. Tak moment, opáčí Starka, já jsem tě potřeboval tam, u sebe tě nepotřebuju!“ Pravdivost tohoto rčení zažil na vlastní kůži učitel Milan Matějů. Před několika lety byl svědkem toho, jak Ladislav Erdelyi brutálně zmlátil hosta restaurace, který neudělal nic horšího, než že si zapálil cigaretu příliš blízko auta Starkovy dcery. „Přijeli policajti, ale ti si s Erdelyim jen popovídali a zase odjeli,“ vzpomíná Matějů. Jakmile strážci zákona zmizeli, násilník se pustil i do kantora, který stál opodál. Ten skončil s otřesem mozku a bez kusu ucha v nemocnici.
Samo napadení nebylo v Příbrami nijak výjimečné, jeho pokračování však ano. K učitelovu překvapení na něho podal Erdelyi trestní oznámení. „To byla síla. Obul jsem se do toho, aby se to dořešilo, jak má,“ říká Matějů. Reakce na sebe nedala dlouho čekat: manželku údajně sledovalo auto, později přišla také nabídka úplatku. Kantor přesto u soudu svědčil a díky němu skončil Erdelyi ve vězení. Matějů se z Příbrami raději odstěhoval. „Kam? Daleko, víc neřeknu.“