• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VESNACHBojova umeni jako sport. Souteze, turnaje, zavody, mistrovstvi | MMA,K1,BOX,BJJ,JUDO,GRW: UFC Who is the best fighter in the world?
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    doufam, ze ho Usyk da a toho jeho fotra, kez by ani do haly nepustili! hrozny kostata!

MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    jinak o víkendu Fury vs Usyk

sjednocující duel po 20 letech
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ROMI: Další pak ještě v 12:00. Možná bude další, nejsem na konci ještě :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ROMI: Hned na začátku, tady v 3:44
    ROMI
    ROMI --- ---
    EVILMIND: v kterym fightu to je?
    AIAX
    AIAX --- ---
    STAROJDA: Někdo v komentářích píše, že to funguje, protože rukama kontroluješ protivníkovy boky, takže se nemůže oddálit zadkem a přepadne dozadu. Ale asi k tomu i musíš být vyšší než protivník a taky nechápu, jakou sílu Jirka musí mít, že ty boky k sobě tak přišpendlí.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EVILMIND: jojo, ten takedown jsem si pustil dokola asi pětkrát. V životě jsem neviděl a divím se, že to nikdo nepoužil. Vypadá to hustě. Klinče jsou pořád a u těžších bojovníků to může lehko zafungovat. Nějaký expert (pár jich tu je :)) potvrdí? ;)
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    STAROJDA: jo tenhle kanal je novej ale dela takovyhle sestrihy, za kterejma je fakt dost prace. Ja teda vetsinu jeho fightu videl uz predtim, ale i tak tu bylo par novejch, a treba ten "no legs takedown" jsem predtim nejak minul, to kdyby predvedl v UFC bude nejspis prvni... :-)
    AIAX
    AIAX --- ---
    STAROJDA: Procházkův match s Gloverem byl první celý MMA zápas, který jsem kdy viděl. Teprve teď po dvou letech, kdy jsem už jako fanda MMA viděl spoustu dalších zápasů, si uvědomuju, že můj první byl zároveň jeden z nejlepších v tom sportu, nebo aspoň v poslední době. Tam je fakt úplně všechno. Někde v komentářích jsem viděl, že to kolikrát vypadá jak film, a je to tak.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Právě sjíždím tohle video...

Nedávno jsem tu zmiňoval, že v UFC appce jsou DVA jeho starší zápasy. No tak tady jsou úplně všechny pohromadě a chronologicky :). Jirka je prostě hustej.

Every Jiří Procházka Fight Explained
    https://www.youtube.com/watch?v=Lc_1eQbRKAY
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    AIAX:

On je hlavně v bezrozdílovce lámal s +- 80 kg, to nebyl zápasník ale přírodní úkaz. Judo je noblesní oldschooláckej sport kterej když se správně trénuje může to vypadat i jako Mr. Kníže což je další přírodní úkaz kterej s nohou kterou nelze skrčit po tý ehm...akci v Jihlavě a XY operacích dával o generaci mladší champy anebo Mrs. Honda co se v gymu rvala se 100 kg frajerama. Méně "čistej" (spíš CS) ale furt Judoka byl i Emalienko.

Co se wrestlingu týká naprostý zvíře byl Dan Severn co pro srandu zápasil profiMMA ještě snad v 60ti letech. No a bývalí scholastic wrestleři byli shledáni natolik nebezpečnými že s nima moc nechtěli chodit ani "neporazitelné " Gracie pyžamo vláčky :) Ovšem nic proti, prachy a franšízový gymy jsou potřeba a kromě Royce i Helio Gracie je další legenda co porážel ve Vale Tudo kdekoho. Taky se podle všeho u tréninku a koumání BJJ víc než otřel o Judo :)

Z bojovejch sportů je každopádně po dvou a půl tisících letech opět "Pankration" a nejenom to - konkurence je už taková že pomalu už přestává stačit komplexnost s +- výkyvy v některý oblasti a je potřeba něco navíc. Takže ke slovu opět přichází už ne "jen" klasický MMA fighteři ale "lidi bojující pro pravidly MMA" .
    No a po XY letech lehčího despektu se opět začínají nosit kimona, otloukat dřevěný panáci a otřískaný (Thai) boxeři v jejich MMA prime ála Mc Gregor případně Procházka začínají používat krajně ne(Thai)boxerský střehy, údery a techniky co byly k vidění odhaduju kdysi dávno kdy se čínská chudina doufající v zaměstnání jako strážce karavany třískala v " gymech " do bezvědomí. Anebo v Japonsku kde se ve vybraných Kyokushin dojech pánové co vypadali jak brankáři NHL v dobách před helmama a dávno před ofiko Shinken Shobu vypínali po desítkách vteřin max .

Tedy časy před McDonaldizací bojových umění která na desítky a v případě Číny na stovky let vpodstatě téměř (!) úplně přejela původní dřinu, inkasování nesčetně úderů a zocelování ála Thajsko nebo Myanmar kde byl vývoj přesně opačnej. No a co se wrestlerů týká je IMO jen otázka času kdy se kromě zmíněnejch Magomedovů apod. i v Heavyweight objeví někdo ála novej Severn co bude nekompromisně a i pro širokou diváckou obec atraktivně prosazovat wrestling.

TIGRE:

No tak to jsme dva, na prvních Greco-Roman & Freestyle (záměrně protože na slovo "Řecák" jsem už alergickej) závodech ever mi jeden šmejd v parteru nasolil nabitý koleno do držky když se rozhodčí nedíval. Taky první ever :) Každopádně IMO je diametrální rozdíl v nudnym válení a nekompromisnim prosazovánim "zemařskejch" technik pod pravidly MMA ála třeba zmíněná Honda a wrestlerská divácká UFC obec je možná menší zato stabilnější a musí se s ní počítat.

Stejně jako se stand-up publikem a bohužel i casualama co chtějí vidět stříkat krev po naskočenejch loktech od pokornejch champů apod., ještě před pár lety nevěděli co je Vale Tudo , zasírají internety svejma "expertníma analýzama" level po worku šestipívo a monitor a za rok dva je to přestane bavit. Nicméně platí PPV :)

Nezaplacenej je tam kromě špičky v NFL i fotbal což je totální hegemon. Třeba stípkaři na dietnim držhubnym do roku 2021 nemohli ani dělat reklamy a spolupráce než nejvyšší soud sundal stropy kompenzací a atraktivita z hlediska showbusinessu je tam bezesporu, akorát je někdo nenažranej. Ale zrovna tohle Mr. White a další z UFC apod. kde bulk pod špičkou žije ze soukromek, dveří , spoluprácí a sponzorů znají taky moc dobře :)
    ASOCIOLOG
    ASOCIOLOG --- ---
    STAROJDA: Omlouvám se, pokud to sem nepatří.

Jak mluvil David Dvořák v rozhovoru pro Reflex o veteránech... Viděl jsem ho v pondělí naživo právě na CZ FIGHTERS FOR VETERANS.
    Výrazně přispěl k tomu, že se vybralo přes 600 000 Kč pro válečné veterány a jejich rodiny. Ten borec je nejen skvělý bojovník, ale
    má to i srovnané v hlavě. Obrovský respekt.

Pro 3x3 minuty v kleci s velitelem pluku chrudimských výsadkářů (kam chce být mimochodem přiřazen jako člen aktivních záloh) si získal povolení od UFC...

Záznam galavečera zde:
    CZ FIGHTERS FOR VETERANS - iVysílání | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/16331576041-cz-fighters-for-veterans/
    ROMI
    ROMI --- ---
    ja tuhle narazil na Paula Craiga a ten byl na ty zemi zabavnej :) vetsinu jich dostal zespoda, coz me vzdy pobavilo :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TALPENNY: Já vím, jakou má amateur wrestling v USA tradici a ja proti němu nic nemám, jako dítě jsem zápas dělal, to samý můj syn (byť teda oba ř-ř), ale z pohledu divácké atraktivity je naprostá většina zápasníků, ktéří mají styl postavený na zápasnické kontrole a tom, že tam pod sebou někoho drtivou většinu času ždímou, prostě nezajímavá. To neznamená, že ten sport nemá spoustu plusů a jde si z něj mnoho brát: fýzou a explozivitou počínaje, přes takedowny nebo obranu před nimi, až po scrambling nebo právě tu kontrolu. Ale je rozdíl si z něj brát prvky a nebo to tam jenom válet. Když si zagooglíš "žebříčky" nejnudnějších zápasníků UFC dominují jim z většiny právě tenhle typ wrestlerů. Jinak teda klasický zápas je taky v americe totálně nezaplacený sport, což taky vypovídá něco o tom, jak moc velkou má atraktivitu z pohledu showbizu.
    AIAX
    AIAX --- ---
    TALPENNY: Perfektní, dává smysl. Dík.

Mimochodem mně ty klinče a plazení po zemi nevadí, kdysi jsem dělal judo, dodnes občas pustím judo nebo zápas, když je olympiáda. Není to samozřejmě tak atraktivní jako bušení do makovic, ale já to mám docela rád. Třeba se těším na další zápas Chamzata v červnu, to zas bude skok po nohách v prvních pěti sekundách a pak rajtování na zádech protivníka až do konce kola.

Beru to tak, že pravidla jsou pro všechny stejná a pokud se ostatní nedokážou přizpůsobit a vymyslet nějaké kontry, tak si nemají co stěžovat. Teď sjíždím historii UFC, v devadesátkách taky všechny ty bušiče lámal v kole Royce Gracie a ostatní se holt museli přizpůsobit.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    AIAX:

:) Kavkaz je jedna z líhní protože tam je první rodina/teip/klan což znamená všechno, pak náboženství a nakonec něco jako stát. Silně patriarchální společnost s dodneška poměrně běžnou kolektivní výchovou kde se od muže očekává že bude schopen už v mládí ovládat ozbrojený i neozbrojený boj protože se nikdy neví kdy bude muset smýt nějakou tu urážku krví anebo to nějakej vedlejší warlord (zase) zkusí,... V zemi kde zítra znamená včera se napůl posměšně řiká že Čečenec se rodí s AK.

No a jeden ze základních předpokladů (nejen) sportovního úspěchu v budoucnu je získání solidního sportovního základu hned jak je to možný, nejlíp tedy když jsou svišti ještě pomalu gumoví :) Tedy hodiny a hodiny venku, běhání při kolektivních i nekolektivních hrách (kde už jsou ovšem "nenápadně" pozorováni) a pak samozřejmě mj. žíněnka, zápas, ring, a tamtéž státem mocně promovaný Combat Sambo. Proč to tady byl zrovna zápas je otázka ála proč to byl na Kubě zrovna box, osobně odhaduju kulturní specifikum ála něco ála smrtelná urážka ve formě úderu do tváře ovšem soutěžit a tužit mládež je třeba takže ...

No a k tomu hlad po prachách, ženskejch a "být někdo". Tedy jedny z nejlepších základů pro moderní MMA kde navíc vymezení klecí anebo ringem tak trošku nahrává otlučenym zápasníkum a Grapplerum protože ten takedown anebo brutál nalepení se prostě a jednoduše s velkou pravděpodobností prosadí.

Jako třešničku na dortu lze uvézt tu US & Japan demenci datující se patrně už od dob Ivana Draga tedy strašlivý když už ne Kavkazan tak tedy Rus (!!!) s příběhem co se už jako malý pral s medvědy a v dřevěné chatě ho v závějích sněhu trénoval otec ze samotného Specnazu (prý jsou ještě lepší než samotní Marines !!!). Hodnej tradiční rodinně založenej Khabib co trpí na maminku, byl chudý etc. etc. vs dolarovej záporák Mc Gregor s urážkami které může smýt pouze souboj v UFC kleci, you know the drill . Tohle se (nejen) tam prostě prodá :)

Realita ? Nejsou nijak zásadní nebezpečí pro přeučený školní wrestlery (zápasníky) kterejch je v USA furt ještě mraky a nebojujou styly ale lidi takže dobrej striker nezřídka méně kvalitního zápasníka taky udělá a naopak . Potom tu máme třeba otřískaný Judoky, dál neméně "hladový" (někdy doslova) Brazilce s jejich oldschool Vale Tudo & Luta Livre & BJJ a XY prestižních gymů kde se už dlouhý roky piluje i Muay Thai ,... jistě si rozumíme :)

TIGRE:

V USA s jejich statisícema žáků ve scholastic wrestlingu že jsou přeučený zápasníci v UFC divácky nepopulární ? To možná tak někde v ČR kde Vémola "stanovil standarty" :D

https://www.flowrestling.org/articles/11223805-high-school-wrestling-participation-tops-300k-for-first-time-in-45-years
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    AIAX: tak ta dominance je diskutabilni. Realne dobrej z tech aktivnich je imho jen Islam. Jinak recordy vetsinou nabrnkany v nejaky podrany organizaci, kde muzou dominovat, jakmile se dostanou ke kvalitni konkurenci tak si zacnou brutalne vybirat soupere, frekvence jejich zapasu poklesne, plus casto nemuzou bojovat skoro nikde na svete, protoze s jejich pasem je nikam nepustej. O te dominanci pak vetsinou jen mluvi jejich soukmenovci na sockach, kdyz se pro ne (marne) dozaduji titulovych zapasu. Dana si navic hodne hlida, jake narodnostni slozeni zapasniku ma s ohledem na trhy, kde chce UFC prodavat, takze fakt nehrozi, ze by se mu tam stepni rusaci nejak premnozili.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    AIAX: účinný a divácky nepopulární styl, ktery vychází z tradičního zapasu (volný styl, ne řecko-římský)... co k tomu říct, takový funkční a neatraktivní catenaccio v MMA. Upřímně cenu, kterou za to platí je skoro nulová podpora těch fighterů ze strany UFC, kdekoliv jinde než na turnajích v emirátech. Kdyby došlo na nejhorší upraví se systém bodování, nebo se prostě nebudou dávat smlouvy :) nemyslím, že by si s tim Dana a spol. neporadili, ten zábavní aspekt toho sportu vždycky zvítězí nad tím přísně sportovním, protože show must go on.
    AIAX
    AIAX --- ---
    Sportu zdar.

MMA jsem tak trochu propadl, když vyhrál Procházka. Předtím zcela nezájem, ale kolem Jirky bylo takové halo, že jsem si pustil ten zápas s Gloverem a bylo to tam. Tak teď různě sjíždím minulé zápasy, koukám a čtu rozhovory, dovzdělávám se.

Pro místní znalce mám takový dotaz - nemohl jsem si nevšimnout, jak dominantní jsou v poslední době borci z Kavkazu. Chabíb neporažený, jeho brácha Umar neporažený, bratranec Usmán neporažený, Chamzat neporažený, Islám jedna prohra kdysi dávno, Ankalájev to samé.

Moc jsem zatím neviděl nějaké kvalitní analýzy, čím to je a jak na tyhle lidi vyzrát. Co na to říkají lidi, co tomu sportu rozumí? Z mého laického pohledu mi totiž přijde, že jestli to tak půjde dál, tak za deset let budou pound-for-pound tabulky UFC obsazené samými "ovy" a "ájevy".
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    EVILMIND: tak bylo to trochu takové "zaprděné", Kincl army se zviditelnila a třeba se na ČT prolomili ledy ohledně zápasů v bojových sportech. Třeba po tom fiasku s právama na fotbal budou dávat třeba PML.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam