No... buďme féroví, pánové.
To, co Tlustec kritizuje jako vlastnost systému, totiž, že prosazuje sobeckost, je ve skutečnosti jen zhruba jednogenerační pomatení smyslů poté, co se uvolnila stavidla. Je potřeba si uvědomit, že kapitalismus do Česka přišel živelně, jako záplava -- jeden rok jsme měli socík s centrálním plánováním, a o tři roky později sem TV Nova začala valit kvanta reklam, transformace byla spuštěna bez právního rámce atd.
Tam, kde se kapitalismus ustanovoval přirozeným způsobem v průběhu několika generací, tam něco takového nezažili, protože lidé, kteří ten přerod zažívali, byli zároveň "stakeholdery".
U nás se po revoluci potřebovali všichni nabažit "té svobody", a trvá zhruba jednu generaci, než lidé prozřou a pochopí, že bezbřehý konzum je hovadina. Už se začíná blýskat na lepší časy, lidé začínají víc času věnovat rodině a dbát víc na duševní složku života, i když samozřejmě i v tomhle se dopouští klasických chyb.
Postupně se dostaneme k něčemu jako je "Compassionate Capitalism" (Soucitný kapitalismus), od původního Klausova "Kapitalismu bez přívlastků".
==============
Kapitalismus může dlouhodobě fungovat v případě, že tvorba zisku v něm je motivována snahou o win-win řešení. "Já ti poskytnu lepší hodnotu, než nabízí konkurence, což je pro tebe win, a ty mi za to zaplatíš, což je win pro mě" Takový kapitalismus má šanci nacházet se v Nashovském equilibriu a udržuje se právě proto, protože pro kteroukoliv stranu je nevýhodné jej z té rovnováhy vychýlit (zkusit někoho ojebat).