ad win10:
ja je nainstalil minulou sobotu na svuj primarni stroj (tj zadnej vmware), protoze windows "susan boyle" 8.1 uz mam plny zuby. musim rict, ze za me jako desktopoveho uzivatele maj win10 zelenou.
instalace: oka, az na ten kokotskej ucet. volba 'tahni s accountem' je celkem schovana. to delaj urcite schvalne, pac presne takle uz to bylo v tom jejich nesmyslu games live ci jak se to jmenovalo.
vzhled: ten stihlej vzhled mi strasne sedi, barvy slusive a decentni (technical preview theme). porad mi chybi glass efekt, takovej peknej bejval. a na druhou stranu bych uvital moznost vypnout dwm jako za starych casu, ale to uz se asi nestane.
start menu: start bohuzel vypada metrovite, tj. ocni stiny odkvetly slapky pred sichtou, ale aspon uz je v menu. nicmene tendle kousek je porad trosku nestasnej. jak rikam je to hnusny a hlavne celkem nepohodlny na nalezeni cehokoliv. nove se vyhledavani presunulo vedle startu a snazi se hledat na bingu (...chci to vubec?). kdyz chci napsat cestu lokalniho programu, tak to nedoplnuje a clovek to fakt musi napsat cely. kdyz uz widle konecne zjistej, ze je to aplikace, zmeni ikonu, ale bohuzel na tu ikonu nejde rightclick a dat 'pin to start/bar', takze clovek musi otevrit exploder, najit a udelat to s tama. a taky kdyz uz ten samej program pisu po treti, mohlo by si to fakt zapamatovat.
ten novej search preferuje bing az moc, takze moje lokalni programy bejvaj az druhy nebo treti a to me trosku stve. jestli se da ten bing vymenit za gugl netusim, ale stejne bych radsi kdyby to hledalo nejdriv lokalne a pak teprv na netu.
celkovej curbes v tomdle metro subsystemku proste zustava.
task switcher: asi ok, ale blby je ze ty thumbnaily programu nejsou v realnych proporcich, takze treba malej notepad vypada vetsi nez firefox. lehce az stredne matouci featura.
explorer: pribyl quick access, coz se mi asi spis libi, akorat mam pocit ze je to uz aspon treti misto tohodle druhu :) no hlavne ze je navrchu kdyz je quick :)
utility: cmd mi prijde vyznamne vylepsenej, ale nevim jestli to nebylo uz v susan boylove. prominte mi vykrik "ty vole, vono snad funguje ctrlc ctrlv!" neb jsem u vytrzeni. netusil jsem ze se todo doziju!
stabilita: jak rikam mam to na normalni masine a zatim to sedi jak prislovecny hrnec na hyzdich. jedina nekompatibilita na kterou jsem narazil je mintty od cygwinu, ktera otevira debug consoli a nezavre ji. problem vyresilo zapnuti kompatibility s win8.