UCKO: je to levnej notebook s OEM windows 8.1, což v praxi znamená, že nemám možnost si vytvořit instalační médium ani jej stáhnout z microsoftu. Pro případ nutnosti obnovy vybavili soudruzi z Redmondu můj disk "system restore partition", na které je zakonzervovaná tovární verze W8, se vším crapwarem, co do toho acer nadělal.
ARIAEL:
MOPIK: návod si umím najít, děkuji.
jde mi o to, jestli v situaci, kdy budu upgradovat OEM licenci (svázanou s konkrétním hardwarem, bývá to základní deska), nenastane nějaký licenční fuckup, kde by mi systémová hláška sdělila, že vzhledem k neidentické hardwarové konfiguraci mě považujou za piráta a odstřihnou mě od záplat. Zkrátka jestli W10 nově nesledují i totožnost harddisku.
Už jsem se jednou šeredně spálil, když na starém notesu ještě s Vistama jsem nějakou dobu používal linux, a ať jsem se pak snažil, jak jsem mohl, při pokusu o dual boot už se nepodařilo Visty aktivovat (po týdnu řešení a pěti hodinách telefonního ping pongu mezi podporou Microsoftu a Dellu jsem zjistil, že: M. OEM licence nepodporuje, ať otravuju Dell, a D. mi řekl, že na můj problém vypršela záruka a beztak je to vadnej produck key a ať to řeším s M).
Tak jsem kapituloval, a dalších pět let používal linux. Tuhle situaci ale nechci řešit znovu.