• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    FJERTIL: zkontrolovat zda není nabouraný HDD či souborový systém
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    FJERTIL: Skusil by som ako prve vytvorit uplne novy admin ucet, ci to bude pod nim slapat.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Zdravím, třeba někdo bude tušit, kde hledat, jelikož nalézt help na Win10 u MS se mi prostě nedaří.

Co se stalo a jaký je stav:
    - Někdy začátkem týdne se mi po jednom zapnutí Win10 automaticky začaly logovat na (jak jsem zjistil rezervního) Hosta. O mém, adminském účtu věděly, ale ignorovaly ho (přes heslo jsem se ale k souborům dostal).
    - Po návratu do bodu obnovy jsem Win10 přesvědčil, že se chce hlásit i na adminský účet.
    - Pro jistotu jsem to sjel důkladně antivirem (Avast) a ten nic nenašel.
    - V současné době mám nespustitelný MS Office (Libre Office ale funguje), Skype, Discord, GOG.
    - Zajímavé to bylo u Zoomu, kde jsem měl obraz, po instalaci aktualizace systému dokonce i zvuk, ale webkameru to okázale ignorovalo.
    - VMP odmítá přehrávat zvuk, Media Player Classic ale funguje.
    - Ovladače jsou dle všeho v pořádku, neb přes web to všechno šlape.

Jak se to projevuje:
    - Vůbec, prostě se program nespustí.
    - Error 1719: nepřístupná Instalační služba systému Windows. (u MS Office)
    - Updshl10: Microsoft MSXML is not installed (po loginu)

Co tak brouzdám na webu, tak nabírám dojmu, že se během aktualizace poněkud pokazily registry, možná spojeno s ukončením podpory Flash.
    Otázka je, jak z toho ven, jelikož MS dává na podpoře porady jen do Win XP a 8.
    PES
    PES --- ---
    JAMILLOS: To je spíš nouzovka pro případ, že by se řešila nutnost zbavit se špatného příznaku orientace bez překódovávání...
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    PES: Díky, ale musí to jít nějak vyřešit, tohle je dost komplikovaný. Snažím se najít "root cause". Samozřejmě v nejhorším bych tohle zkusil.
    PES
    PES --- ---
    JAMILLOS: Není to sice řešení, ale v nouzi může pomoci...

HOW TO LOSS-LESS ROTATE MP4 VIDEO
    =================================

To get true lossless rotation, I couldn't find a solution, so I grabbed a hex editor (eg HxD) and analyzed the rotated video files.

open mp4 with hex editor and search for vide to find the metadata of the video track
    some rows above (for my files mostly 9, sometimes 12) you should see trak...\tkhd
    in between there should be an @ sign (HEX 40)
    in the two rows before it the rotation matrix is stored

no rotation:

00 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    00 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

180°:

FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

90° cw:

00 00 00 00 00 01 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00
    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

90° ccw:

00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 00 00 01 00 00
    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

Alter the file as you need it, and it should be rotated in players that support the rotation flag (most current players do).

In case your video contains stereo audio, this is obviously not switched, so in case you want the sound to match with video rotation (180°), you need to switch the left and right channels.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Zjistil jsem teď, že mi komp videa z telefonu (nahrávaný samozřejmě horizontálně, na šířku) zničehonic přehrává na vejšku (čili video je úzký a bokem). Nechápu proč. Ve VLC je finta (efekty/geometrie), jak video překlopit, ale to mi udělá u všech (tzn. i u filmů atd., který běžej normálně), čili to není řešení (navíc je to i tak trochu smrštěný).
    Nevíte někdo, co s tím? Netuším, jestli je to updatem Win, nebo kodeků (používám K-lite), ale pěkně mě to sere.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    PES: Ne

SCHUNA: Ano, všechny ovladače taky.
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    SAMMAEL: Firmware je updatovany?
    PES
    PES --- ---
    SAMMAEL: A po povizorním připojení klávesnice nezabere ani zkratka Win+Ctrl+O ???
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    LOPIK: Reinstalace nepomohla. Proběhla čistá instalace LTSC - stejný výsledek. Následně čistá instalace z dodaného DVD zpět na LTSB. Stále stejné. Toho se právě bojim, že to bude "tak nějak samo" :-) V horším případě nekompatibilní hw. 3rd app možná bude řešení.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SAMMAEL: My s tím taky u nějakých All in One dost bojovali, stejně jako se schováváním a vyjížděním Start Menu, ale pak se to srovnalo nějak "samo" - nevím jak máte složitou instalaci, ale možná bych to zkusil celý přeinstalovat - asi to bude rychlejší, než hledat problém.. existujou 3rd party appky s onscreen klávesnicí, jestli to tam můžeš dát.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    LOPIK: To jsem taky zkoušel. Bez výsledku
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SAMMAEL: Prepnul jsi "zobrazovat dotykovou klavesnici, kdyz neni pripojena zadna klavesnice"? Jo to v nastaveni pro tablet - dalsi nastaveni v sekci "kdyz nepouzivam tabletoby rezim"
    OTZ
    OTZ --- ---
    aha, tak to taky nevim..
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    OTZ: Průmyslový AllInOne od Advantech. Jenže Advantech na nějakou podporu zvysoka... a Microsoft zase zvysoka na OEM instalace
    OTZ
    OTZ --- ---
    SAMMAEL: ..a jaky zarizeni?
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Zdravim,
    nesetkal jste se někdo s tím, že se automaticky nezobrazuje klávesnice na obrazovce? Zapnout a vypnout ručně jde, ale aby se zobrazila ve chvíli, kdy ťuknu na displej do nějakého pole, třeba heslo, to ne. Dokonce i chybí ta část ovládacích panelů, kde se to nastavuje, přes registry to zapnout taky nejde.
    Jsou to Win Ent. LTSB, nepomohl ani upgrade na LTSC.
    Předem díky
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ZAK: ok, tak uvidim, snad to klapne. Proč to řve zrovna teď netušim, podle mě to s tim updatem musí souviset. Tohle PC bylo připojený roky jen u mě a u manželky v práci a licence je určitě odjinud a už je v tom PC hodně dlouho.
    ZAK
    ZAK --- ---
    HONZAL: preinstalovavat netreba.
    ted tam mas nejspis nastaveny overovani pres firemni server s MS klicema, ktery je potreba obnovovat kazdyho pul roku, takze jestli ti to zaclo kricet ted, tak je to pul roku zpatky, co to PC videlo nekde pres interni sit (nebo pres vpn) ten interni server.
    pokud by ti nesel vlozit novy klic pres GUI, tak se to dela pak pres prikaz slmgr
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Dotaz k aktivaci Windows home - po posledním updatu mi hlásí, že Windows se nepodařilo aktivovat a ať vyřeším v nastavení. Tam je to v položce Aktivace uvedeno, že je systém aktivován aktivační službou organizace.

Neznam minulost tohoto PC - je manželky a té to kdysi nastavoval nějaký známý a OS asi úplně legální neni, ona moc neví.

Teď ten dotaz - pokud si koupim třeba z Alzy novou el. licenci, bude potřeba reinstalace OS? Nebo půjde změnit Product Key a pojede to? Mam tu teď kvůli Home office zprovozněnou VPNku a nerad bych to pak celý nastavoval znova, tak ať vím, co mě čeká.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Tak to vyřešil novej build - 20H2. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam