• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    NAVARA: to si uprimne myslim, ze v ramci windows neni tak uplne problem windows jako windows, ale spise filesystemu, tedy NTFS. Microsoft s timdle bojuje od doby co zavedli sharepoint.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ASACHI: Typicky - naskenuji pdf s účtenkou, tak k ní hodit tagy uctenka a boardgame - a podle toho pak hledat. Univerzálně, ne každý typ formátu po svém
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    NAVARA: word a excel maji tagy
    fotky je nemaji, pac maji EXIF

vse jde delat pres windows a hledat v tom (krome fotek, ktere jedou pres "photos" app)
    JOPS
    JOPS --- ---
    ASACHI: a v exifu windows hledat umeji?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ASACHI: word, excel, pdf,… exif nemají
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    JOPS: on je nejaky problem tydle veci davat do location v EXIF? Cas porizeni predpokladam nema ambice nikdo rucne zadavat
    JOPS
    JOPS --- ---
    tak jsem kouknul na Win11 prezentaci a za me to vypada hezky :)

vite co bych se Windows pral, praci s metadaty. Neco jako je na Sharepointu. Kde si ke kazdemu souboru dam metadata a podle toho pak vyhledavam.
    Idealni u fotek. Metadata ve stylu - unor, 2021, zamek, melnik
    a pak ve filtru kliknu na Melnik a bum, vyjedou mi fotky, kde je vyfocen melnik.

Jasny, tohle umej specializovany SW, ale ja to chci default ve woknech...
    OTZ
    OTZ --- ---
    GIOMIKY: jo tyhlety problemy s detekci / zmenou / udrzenim toho S3 (nebo kyho certa to tenhle zrovna je) stavu nejsou asi trablem jenom tyhle znacky..

no nic, jsem zvyklej z Dellu ze tam se upgradovat BIOS celkem vyplati :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    OTZ: low end
    Acer Aspire 1 Obsidian Black
    fora jsou tohoto problemu plna
    update biosu pry nezabira, ale muzu zkusit
    divny je, ze se probudi, kdyz je uspanej na 5 minut, nekdy ani to ne
    OTZ
    OTZ --- ---
    GIOMIKY: proč ne? to by totiž přesně to mohlo spravit..co to je za stroj?
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    ROBIN_SNNS: co je to za disk? SSD nebo klasika? Zkontrolovat SMART, zda se ti na něm neobjevili chyby.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SCHUNA: ok, zkusim update biosu, i kdyz se priznam, ze se mi do toho vubec nechce. Diky moc.
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    GIOMIKY: Jo, moze to byt aj vadna RAM. Ten BIOS by som tiez updatol. Aj Intel Management Engine.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Řeči se vedou a počítač se ze spánku stále neprobouzí. :(
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    ROLAND: Bohužel nezabralo. Dism proběhl úspěšně, sfc /scannow už ne. Zítra ještě vyzkouším bootrec v recovery modu, ale vypadá to, že budu muset udělat clean install s formátováním. No třeba tam šoupnu ty jedenáctky, když už se mají představit zítra v 17:00...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GIOMIKY: No tak moje začátky jsou někde 84?85? tehdejší gondole jako Magnavox Odyssey 2. Ale samo i Sinclera ZX spectrum znám a byl to první počítač na který jsem po škole chodil ke spolužákovi občas hrát, než jsem v 85? jsem začínal a dostali jsme C64, který fyzicky vlastním dodnes. (možná i ještě stále funguje a pokud ne tak vím o někom kdo by jej dokázal snad zprovoznit) Amiga to bohužel hodněkrát podělala, nicméně je to asi řekl bych jediná legenda, u které se stále pokouší fanoušci ji nějak oživit.

A ono stačí to pověstné šaškování o multitaskingu. :D

Tak ohledně monopolu to už tu bylo že? Koho že to Gates vytahoval z brindy aby nebyl ten mono? Byl to snad dokonce sám Apple?

Hele za mě nevidím problém ani v monopolu pokud by skutečně sloužil uživatelům a uživatele mohly mít nad ním "plnou kontrolu" a přehled co ten systém dělá ke spokojenosti a bezpečnosti a ne k těm věcem které mě serou. Nemluvě o tom že ten systém je za mě prostě po technické strukturální stránce nahovno udělaný. I když zrovna 3.11 a ani W95, 98 ale i ty ME nevadily. A po prvotní nenávisti jsem si zvykl i na XP a pak nakonec i na ty 7. Ale W10 to prostě už nedávám od začátku co se začaly objevovat první zmínky. Asi už jsem prostě jen moc starej a už i blbej sklerotik.

Na 3.11 jsem za pomocí programu částečně mohl ovládat i hlasem. Věděl si také kde co máš a na co nemáš šahat a co tak nějak můžeš a co nemůžeš. V kompu mám zvukovou kartu za 2 tisíce, kterou mi posraná aktualizace systému W10 znemožnila používat, a já prostě nemám už na to ty nervy zkoušet jestli už je to po dvou letech opravené a můžu tu zvukovku znovu použít. Tak jsem se přizpůsobil.

Za mě pořád ještě vidím možnost že by to zvrátit šlo, ale otázka je zda by to bylo proveditelné a povoleno. A bylo by na to potřeba pár miliard. (Vím jak by to šlo udělat a jsem si tím více než jist, ale tak nějak také jsem si asi i docela hodně jistý že pokud bych se o to pokusil, tak mě sestřelí jako papírového draka.)

To je jak s mobilama, já měl moc rád Windows Mobile 6.5. Líbilo se mi tam že jsem v základu měl vše co jsem to nejdůležitější potřeboval a sestavením uživatelsky mi to i sedělo nejlépe. Nemusel jsem krom nějaké té zábavy nic doinstalovávat, složitě hledat a zkoušet. Na Androidu neřešitelný problém. A tohle bohužel si myslím že čeká budoucí verze Windows.

Stejně jako je dnes pro mě nemožné sehnat použitelný a technicky správně řešený a vybalancovaný mobil s HW klávesnicí. Hlavně že se vymýšlí různé chujoviny a chujovské mega ceny.
    Stejně tak jako je problém sehnat mobil s inteligentním navržením fyzických kláves a full HW klávesnicí a zároveň aby tam nebylo i nějaké to vnitřní ale. Jako třeba u Xperie mk16.
    Byl bych i happy i za to co mám jen když by to mělo dvě fyzické vypínatelné klávesy na zvednutí a položení hovoru a ne abych musel šaškovat na dotykové obrazovce.

Tohle vypadá zajímavě, ale zase je to nedomyšlené jak konstrukčně tak asi i systémově. :/ A určitě to i bude stát klasika raketu. :/ https://planetcom.squarespace.com/device/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: 1.3 miliardy
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Jo, o amize jsem taky premyslel... bohuzel nejlepsi neznamena komercne nejuspesnejsi... ja zacinal na ZX Spectru a programy nahraval z kazety... dlouha cesta az sem...
    Ale je pravda, ze mit 1.3 milionu uzivatelu (pocitacu), kde skoro kazdy a jinou konfiguraci proste neni zvladnutelne pro nekoho, kdo ma omezen zdroje.
    Amiga Forever.
    Windows vyhoda, zkaza je v tom, ze je na nem postavenejch uz spoustu aplikaci, bez kterych by tahle civilizace nefungovala... tech dulezitych a kritickych systeu v Excelu... tuny citlivych dokumentu ve wordu... az vyjde Word na Linux a Windows vzda boj a prepne na Linux kernel, to bude potom problem, protoze bude 1 system, ktery nebude mit konkurenci a bude vladnout vsem.
    Uz ted je Windows v podstate monopol.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SCHUNA: No jo jestli jsem si to nemyslel, ty kokso. :D
    Od min W10 si na to rozmrdání systému stačí systém sám bez nutnosti zásahu uživatele, bohatě stačí jeho aktualizace samotné.
    Ono když zkoumáš, zkušíš, testuješ nebo i vyvíjíš, tak to také jde snadno.

Samozřemě do cloudu, ten se nejlépe somruje, kontroluje a nejlepší perpetuální byznys. Co bylo včera košer dnes uz není, protože měníme přece policy. (Ono vůbec právně je a asi ještě možná bude ironická legrace.)

Ano nejsem na Linuxu právě kvůli hrám ale i pár dalším věcem.
    A první OS se kterým jsem kdy přišel do styku byl Worbench (AmigaOS).

Mě je jinak vcelku jedno kdo co, ale pokud výsledný produkt nedělá to co od něj očekávám tak jak má, tak mě to logicky sere, dvakrát tolik pokud ještě za to musím platit. Windows používám už od 3.11. Takže víc než čtvrt století. A přesedlávat a učit se něco nového komplikovaného je s přibývajícím věkem težší.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SCHUNA:
    Ja vim, ze se snazej. Ale chyby se kumuluji a uspechy mizi. A zatimco drive Win & Off byly hlavni produkty, ted maj rozprskly aktivity do vsech koutu a do toho legacy problemu nad hlavu. Mozna je v tom kus osobni frustrace, protoze od roku 1991 pisu kazdy rok na bill.gates@microsoft.com a zatim zadna odpoved. ;]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam