• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    KOC256: Tak musíš se zbavit věcí bez "security" prvků, když plánem je svázat to všechno do M$ Accountů a M$ Cloudu...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NECROMAN:
    Mám 8 roků starý počítač, ale tenkrát jsem ho stavěl relativně na kvalitním podvozku. Dneska s ním stíhám vše co potřebuji, ale taky mi hlásí že Win 11 nepůjdou. U mě to bude zřejmě absencí TPM 2.0, který jsem v BIOSu nikde nenašel (aby jo, když to je výdobytek 2015+ jak jsem někde četl).

Toto tvrdé sestřelení starších mašin, které ale ani na dnešní dobu pořád nejsou šrotem mi přijde zajímavé...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NECROMAN: Vítej do nového upgrade cyklu. ... Asi se opakuju... ale ještě pořád je tu solidní Linux Kernel a X WIndows, ale to už je zase jiný příběh.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NECROMAN: Otazka je, kdo se je, krome oddeleni propagace prosil o zaobleny okynka.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: na druhou stranu Pentium® Gold 4425Y co mám v Surface Go 2 tam je, a také mi to hlásí že nepodporovaný.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NECROMAN: Nekde si sosni ten leaknutej winxi a zkus to ve virtualu, jestli to existuje. Osobne si myslim, ze potrebujou updatnout store a udelat kolem toho halo. Je to komercni firma. Nehledej v tom vetsi spokojenost uzivatele, ale marketingovy tah.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Tak na dvou PC, které mají TPM 2.0 i Secure boot zapnutý (Dell XPS 15 9560 a Surface Go 2) mi to ale hlásí, že min požadavky nesplňuji, bez informace co je špatně.
    Jak to máte vy, co vám ten tool hlásí?
    Upgrade to the New Windows 11 OS | Microsoft
    https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NAVARA: Dlužím ti omluvu. Jsem přepracovanej, vyčerpanej a ve stresu.

BTW: WinXI budou umět nativně androidí aplikace, snad na tom půjde spustit XBoxí hry. Aktivace bez Internetu nebude možná. Je toho teď plný Internet, ale čerpám odsud:
    Windows 11 event live updates: Microsoft unveils new operating system
    https://www.cnbc.com/2021/06/24/microsoft-windows-11-event-live-updates.html
    (alespoň to je ohlášeno)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GIOMIKY: Bo za windows, stejně jako spoustu dalších věcí - chleba, oblečení,… - platím a dělám raději to, co mi jde lépe?
    Každopádně místo řešení či politování přecházíš k osobnímu urážení, nemá tedy smysl dál v konverzaci s tebou pokračovat.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NAVARA: A proc uz to nevyvijis pro m$?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    A jestli může být na Macu DS_Store a kopírovat se soubory, tak proč by nemohl být na windows? Ani kvůli tomu nemusíš měnit NTFS, stačí konečně dopracovat Indexer a naučit ho pracovat s něčím podobným. Nové soubory s existujícími fulltexty, náhledy,… by se jen vložily do DB indexeru a při jejich smazání se odstraní.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NAVARA: Nebo jeste muzes investovat do vzdelavani v oblasti IT. Vzdelavani je obecne nejlepsi investice, co muzes mit.
    Muzu ti garantovat, ze pokud se nebudes drbat levym uchem na prave pulce zadni casti tela, tak se ti vyrazne zjednodusi zivot.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GIOMIKY: Já to chci mít ve windows - současný indexer to neumí. Jak si to pořeší - jestli to bude samostatná databáze, do které se to bude ukládat, ze které se to vyzvedne při kopírování souboru nebo jestli to bude spešl typ souboru (stejně jako adresář, což je vesměs jen tabulka se seznamem souborů) co nebude by default vidět a v metadatech souboru - nebo třeba obahu toho adresáře na ně bude reference - je mi vesměs fuk. Chci výsledek co popisuji, až tak moc mne nezajímá, jak to bude technicky řešené.

A v době síťových disků nevidím ani moc problém s tím sdílením přes https :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NAVARA: Tvl ... paneboze na nebi ... dovedes si predstavit, ze by's treba chtel resit problematiku zapisu vice procesu najednou? Nebo treba zamky? Jako fakt si myslis, ze je dobrej napad tohle cpat do souborovy systemu? Co fault-tolerance? Konkurence? Transakcnost? Vim, ze soucasna generace je naprosto mimo realitu, ale delat ze souborovyho systemu matejskou pout to je novinka.
    Tvl ... souborovy system je velice blizko procesoru, rozumej kernelu. Ten umi text a binarnimu soubor. To bohate staci. Kdyz z toho udelas tenhle maglajz, tak ti to rozkurvi a zpomali celej operacni system i se vsim, co na nem bezi.
    Pochop, ze samozrejme, ze ty si chces tagovat fotky... ale co treba kdyby's chtel, aby ti je otagovali tvoji byvali spoluzaci z Jang Cu Tung z Ciny? Tak ho pozves do sve slozky Fotky? Anebo nechas vystavenou databazi a pres https rozhrani je nechas zasahovat do metadat?
    Co kdyby's tech fotek mel 23 TB a potreboval to distribuovat na nekolik pocitacu? Co kdyby's potreboval redundanci? Tohle vsechno chces fakt implementovat do souboroveho systemu, ktery ma byt nejrychlejsi a nejspolehlivejsi co to jde? Optimalne rutiny psane v asembleru? Ze by's tam pridal treba 300 atributu, aby si kazdy zacinajici uzivatel mohl rozkurvit kvalitu souborove systemu podle svych predstav?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GIOMIKY: Tak filesystém je databáze souborů s distribuovaným indexem :)

Umí si to ošahat celý filesystém (resp. určené složky, c:\windows indexovat nepotřebuji) a natáhnout metadata?

Treesize, když uloží seznam souborů na C: se základními atributy (velikost,...) do xml, tak to zabírá 148MB a po zazipování 8MB - tj. nic drastického.
    Připojit k tomu údaje jako tagy, gps,… případně i v lepším případě fulltext a náhledy, už by tu velikost zvedlo, ale pořád "drobné"
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Nechci to zakriknout, ale ted uz se mi 2x probudil... budu to sledovat... ale mozna to bylo bluetooth ovladacem... nejaky navod doporucuje provadet pokusy prave s modrym zubem, tak jsem pro jistotu Bluetooth USB Module zakazal ve spravci zarizeni a mozna je to tim...

NAVARA:
    Me to prijde typicky use-case na databazi. souborovy system uklada soubory... a kdyz tam pustit uzivatele, ktery ti tam budou cpat ruzne podivne obsahy, tak principielne jednak vytvareji nove soubory ... ale za druhy se ti z toho souborove systemu s metadatama stane gulasova polevka...
    Mozna tohle?
    https://www.nocodb.com/features/nc-table.png

NAVARA
    NAVARA --- ---
    GIOMIKY: Ale to není o tomhle jednom ukázkovém use-case - to jsou naskenované účtenky, vyfocené fotky, stažené fotky a tuny dalších různých formátů souborů a důvodů jejich uložení a tagování - co chceme, je jedna universální věc na všechno.

Nechci datlovat někam seznamy objednávek na alze - chci mít v emailu potvrzení, na disku naskenované / stažené pdf, fotky jak s tou řezačkou něco vyrábím - a po indexovacím systému chci, aby mi to všechno uměl spojit dohromady.
    Fotky A vyřezané pomocí B a C, koupeném na D dne E za F - aniž bych se musel vypisovat s čímkoli navíc, nad rámec otagování "řezačka, alza" a automatickém "24. června", "v Praze".
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: Asi tato volba neni dostupna pro low-endy s windows s prepnute do home edice. Diky moc. Zkusim to pres planovac udalosti.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam