• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ja se zeptam take. Jaky jednoduchy SW na kontrolu treba programu po spusteni atp., nebo treba trvalou blokaci nekterych programu po spusteni (Adobe ma treba tendenci to tam introdukovat zas a znovu). Nebo na hromadne prirazeni asociaci (tj. vyresit asociace pred 1. spustenim kompletne = nikdy neprijde dotaz cim otevrit dany soubor).

    Kdyz zacinal WIN10 tak jsem si lecos nasil i pres powershell, ale vsechny ty veci se tolikrat menili ze ted uz bych to nedal dohromady.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PRAASHEK: zbytecnosti v cache, tempu a registrech ...
    OVERWATCH: no jak rikam, to se mi ještě nestalo ... a to to pouzivam imho od sedmicek
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ja to delam taky rucne - s CCcleanerem mam podobny zkusenosti jako Overwatch - smazal neco co nemel.
    Zalezi taky, co chci vycistit - jestli jde o misto, tak jsou uplne bozi programy jako windirstat - tam vidis hned kde je problem a odhalis takovy ty veci jako, ze tam je X giga v nejakym tempu nebo logach.
    Jestli jde o SW a "zpomalenej" pocitac, tak sledovat procesy nebo hihackthis nebo tak neco co vypise, co se nahrava pri startu.
    Registry imo mema smysl cistit vubec - to, ze je tam navic pet zbytecnych klicu z milionu to nevytrhne.
    To ze se uz je nakoplej system to stejne nevyresi. Na to jsou SFC nebo DISM (u kterych doted marne cekam na tu chvili, az to na neco zabere), ale aspon je to k tomu urceny.
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    JIMX: Ja nepouzivam nic a system mam uz 5 let stale stabilni - W10 Pro 64 bit. Mam zkusenost, ze Ccleaner vymazal systemovy soubory a pak sel laptop pravidelne do BSOD a neslo to opravit. Ale to se stalo znamymu, kterej tomu nerozumi a nejak to tam naklikal, jak to netusim.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    JIMX: a co tím čistíš?
    JIMX
    JIMX --- ---
    OVERWATCH: proc neni ccleaner dobrej sw a co pouzit na cisteni tedy misto toho? ... pouzivam ho uz hromadu let a nikdy jsem s nim nemel problem ...
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    LOPIK: Ja jsem i prestal radit kamaradum ohledne jejich laptopu a PC. Vzdycky jim rikam, ze nejsem vseved, a ani servisak a ze home verze neznam. Protoze pokazdy nekomu odinstalovavat CCleaner, a vysvetlovat mu ze to neni dobrej software, kdyz mu pak zas nekdo vyhodne poradi ze je, me fakt nebavi. ;o)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OVERWATCH: Presne - navic uzivatele jednoduse ani nevi co potrebuji a bohuzel cim vic si mysli, ze tomu rozumeji, o to je horsi. Verte mi, ze neni pro spravce horsi uzivatel nez pouceny lajk - ten to totiz narozdil od zensky co se boji tuknout na "ok" fakt dokaze rozjebat a nikdy se neprizna, protoze vi, ze v tom ma prsty.
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    RUTHAN: Ja myslim, ze to se svobodou nesouvisi. Spis se spravou. Delam IT ve firme, kde mame na starosti cca 130 laptopu. Predstava BYOD je desiva. Lide by si instalovali co chteji a ja bych pak nedelal nic jinyho, nez jejich system opravoval. Takhle mame jednotnej system pro vsechny a ten je otestovan, takze drzi. A pripadne problemy se systemem se opakuji, takze neni problem je resit rychle a efektivne. V pripade BYOD, kde ma kazdy svuj/jiny system a jinak nastaveny, si to nedovedu predstavit.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    RUTHAN: hmmm... ty jsi asi nikdy zadne IT vetsi firmy nevidel ze ano?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    RUTHAN: Dat na vyber firewall nebo antivir, tak to ti uplne nevim jak bys pak vysvetloval, proc jsou treba v celym podniku zasifrovany disky, kdyz si to nekdo jen svobodne nastavoval, ze uz prece nezijem v komunismu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LOPIK: Papir, aby tohle fungovalo se da udelat vzdycky, on se stejne dela kvuli tem externistum..
    Logistika - Tvoje odpoved, logisticky to mozny je, ale kdyz lidi nemaj vyber.. to neni reseni, cili to logisticky mozny neni, musel byt ve firme otevrit vlastni eBay, Alzu a Amazon.

    Cely proc by to nemelo bejt mozny mi prijde jako obhajoba komunismu, diktatury - ze lidi jsou moc blby, nez aby meli svobodu.

    Koncepce bezpecnosti a IT - jsou 2 pohledy:
    1) Hloupy zakazat, uplne vsechno, co neni povoleny a vsechno sesnerovat, nastavit schvalovaci procesy na kazdou blbost a hrat si na dulezity..
    2) Resit bezpecnost internich aplikaci a serveru a tak, tady svobodne. Nic nezakazovat, nabidnout lidem zdarma nejaky antiviry, antispywary, firewally etc.. ale nevynucovat to, kdyz lidi maj problem, tak se jim snazit pomoct, s tim, ze jelikoz nekdo muze mit neco jinak neni nic garantovany (ale zaroven to neni odpoved jak nekoho odpalkovat), ale kdyz to drhne / nepovede se vec vyresit, tak mi pro vsechny predpripravenej firemni virtual image, kde je vsechno vyzkouseny a garantovy, ktery se da pouzit jako failover, aby nekomu nestala prace.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    RUTHAN: K tomu vlastnímu HW a proč se to "nerado vidí" -
    1) bezpečáci - tohle nemá cenu rozebírat, pro ně by bylo nejlepší nemít počítače asi vůbec, ale mají svoje logický důvody
    2) správa - nelze dělat když má každý svoje zařízení, to je představitelný někde, kde je počítačů pár, ale jak jich tam máš třeba sto, tak se ti celý IT úplně zhroutí, pokud to nedáš nějaký totálně restriktivní nesmysly, co ti to unifikujou, abys mohl používat nástroje pro hromadnou správu, kdy pak ztratí význam mít svoje železo.
    3) logisticky nemožný uspokojení zaměstnanců - to je naopak naprosto logisticky možný, ale jen přesně do tý chvíle, kdy jim dáš možnost používat svoje věci, s tím se přímo pojí i ten tvůj poslední odstavec o výmluvách, jak něco nejde - když je daná technika, co funguje, tak jsou tyhle stížnosti bezpředmětný. Ve chvíli, kdy povolíš vlastní věci, musíš tohle začít řešit.

    Účetní, právníci ale třeba i odbory tam, kde se nedělá na ičo, by si k tomu asi taky dosadili svoje.. (např. - proč já dělám ze svýho, kdo mi to teď zaplatí, jak se vyúčtuje a co s datama, když se odjebám odtialto)


    Samozřejmě že to v zásadě funguje - mobily si taky nosí lidi vlastní a pracuje se s tím vlastně jak s počítačem, ale hodit úplně celý IT na uživatele a google asi tak úplně nejde.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NIGHTHUNTER:
    NAVARA:
    Jsem stará škola. Mám v kanclu tři whiteboardy a raději si zaběhám po meetingovkách, než v pyžamu si přepojovat hovory.

    Stejně tak mám rád služebky, i když by bylo efektivnější si na ty 4 hodiny zavolat, než jezdit např. do Prahy a zpátky :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NIGHTHUNTER: Tablet + VirtualTabletServer (pokud můžeš nainstalovat) na PC to řeší :)
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    KOC256: jj, souhlas. Taky jsme měli společné obědy (v restauracích po okolí, mimo naší jídelnu), chodili pokecat na kafe, zmrzlinu, cigáro (včetně nekuřáků, kteří se šli jen projít na čerstvý vzduch) a řešili i soukromé problémy. Teď jsem třeba svého přímého nadřízeného už přes 1.5 roku vůbec neviděl a i když si voláme, posíláme fotky a z minutového pracovního hovoru je půlhodinový soukromý, tak je to jiné. Sice mi část chybí, ale to, co získávám mi to vynahrazuje. Doma tím pádem můžu být jak užitečnější pro firmu, tak zvládnout víc věcí doma. Třeba přepojovat se z jednoho meetingu na druhý jedním kliknutím a neběhat po zasedačkách přes celou budovu... Jinak white-board máš i v Teamsech, ale chápu, že s myší je to na houby ;-). A konec OT.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NIGHTHUNTER: Jo asi zalezi na druhu prace a miry socializace. Ja se tesil jak na kafe s kolegy, tak na to, ze mohu vyuzit jednu z tabuli a kreslit me predstavy onsite kolegum.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    KOC256: u nás lockdown způsobil, že se nikdo nechce vracet do práce, protože třeba v našem oddělení to nemá vlastně žádný přínos (jen trávíš čas cestováním do práce a zpátky, ale 99.9% serverů je stejně virtuálních), takže nám postupně v kanclu sebrali místa k sezení, ale stále jsme se připojovali na svoje kompy v práci přes VPN, až časem jsme i ty kompy nahradili vlastníma VDI, takže se jen přes VMware Horizon Client připojim přímo na svojí virtuální stanici, kterou si spravuju sám a mám tam všechny svoje nainstalované programy (sám si můžu instalovat updaty, restarty...) a nepodléhá to žádným hromadným recomposům.

    Výhody?
    - VMware Horizon klienta mám třeba i na mobilu, na služebním notebooku i na soukromém PC, přihlásím se přes dvoufaktor, nepotřebuju do VPN - tudíž můj domácí počítač nejede přes žádnou VPN, proxy atd., můžu si na něm stále dělat co chci
    - umí to skvěle přehazovat monitory (na soukromém PC doma mám tři - 34" uprostřed, 25" nalevo, 24" napravo) a můžu jedním kliknutím v menu vybrat, jestli chci práci na všechny, na nějaké dva, nebo jen na jednom - třeba jen okem sledovat maily a Teamsy a přitom mít film uprostřed ve fullscreenu;-)
    - umí to skvěle předávat zvuk, takže používám svoje herní sluchátka s mikrofonem zapojené do mého počítače na pracovní meetingy
    - a samozřejmě běží to nonstop, takže jak se večer odpojím, tak to tam ráno najdu
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LOPIK: Me to prijde analogicky k tomu, jestli nekdo chodi do dotovany firemni jedelny, nebo ven do restaurace.
    Co se tyce pripojovani spatnyho HW do site... to jsou plany reci, pokud nejde o nejakou hloupou banku, kterych u nas par je, kde je uplne vsechno zakazany, tak vsude mas nejaky externisty, ktery maj stejne svoje firemni zelezo.. davaj jim nejaky firemni NB, ktery uni budou pouzivat treba mesic v roce je ekonomicky, tak pekna blbost.

    Z pohledu zamestnavatele.. je proste logisticky nemozny, uspokojit kazdyho, takze se to bere s jednou z dvou zdroju.. ale branit nekomu, aby si prines neco s cim se mu pracuje dobre, je blbost a dokud jsem osvicenej zamestnatal, kterymu jde fakt o pohodu zamestnancu a ne jen nejaky kecy, do prezentaci do HR o prijemny pracovnim prostredi, tak pokud maj naklady s default HW, tak muzu stejny prachy dat zamestnanci na to, aby si koupil co chce a pripadne si to doplatil.

    Protoze mi to prijde pak, jako klasicka ceska, univerzalni vymluva v zaloze, neudelali jsme nejakou dulezitou vec, protoze mi blbnul notebook, v blbou chvili, protoze mam malej monitor, malo monitoru, pomalej procak, polochlipnou baterku, malo ram abych si spuspil dalsi virtual, protoze sedim na blbym miste proti slunicku, klimatizace mi fouka na nohy, protoze mi firma nedovoli si nainstalovat poradny grafickej editor, muj preferovanej OS, Apple zelezo etc. Vsechny tyhle veci, jsou vetsinou resitelny, pokud jde fakt o vykon a ne o tom narvat vsechny do nejakejch unverzalnich krabicek jako nejaky normalizovany opicaky..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LOPIK: Nj, jen to je casto stylem: "Aha, tak to je asi mrtvy, my tady jinou nemame, tak ti to objednam, kdyz ti to schvali sef"

    A nebo das ticket a za tri dny ti vola ind s linkem, kam si to mas objednat (pricemz nemas prava cokoliv nakupovat) :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam