• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    HOWKING: No on spoustě lidí stačí i dobře nastavený Linux + prohlížeč(e) Mozilla/Chrome + LibreOffice + rozumné GUI k nějakému přehrávači médií a kupodivu zjistí, že ty Win až tak (vůbec) nepotřebují.
    Zvláště pokud nemají hi-tech nejnovější výkřiky HW, takže i na tom Linuxu k tomu pak jsou funkční ovladače (to je asi největší problém, že výrobci nahroutí ovladače obvykle jen k Win a případně Mac, ale na Linux se dost z vysoka + BLOBy FW a drv v tom)...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    IMOLOL: Neminuskuj. Windows je předpotopní průser. Slepenec nesmyslů. Uživatelský nepřívětivý armagedon. Jen Chudáci uživatelé, co "nemají prachy na předražené Apple železo" nemají potuchy, jak může moderní OS vypadat a tak si naivně myslí, že je to to nejlepší, co je.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kdyby nebyl Linux tak roztříštěný v distribucích, tak už dávno Windows neexistuje (jako na chcípl mobilech). Naneštěstí kokoty od Linuxu nezajímá BFU, ale klany jedinečných dister a tak tu Windows furt kazí vzduch. (proto píšu že Hackintosh je cesta - jednotné UNIXové distro pro všechny. Kdyby Apple uvolnil MacOS pro PC legálně, tak je to to, co se prosadí, ale to by nesměl být majoritním akcionářem (snad to tak stále je) Microsoft...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hackintosh is the way :D
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: Tak ona to není "logika", ale prakticky zkušenost, že nejvíce rozdrbou UX... To, že "pod kapotou" také mění kusy motoru (a stále více to připravují na překlopení do povinně-cloudového režimu a následně natvrdo SaaS výpané za používání OS měsíční/roční apod. podobně jako u Office s tím, že on-premise/standalone následně těžce (monopolně) znevýhodní a nakonec úplně zabijí) je věc jiná. Nicméně prakticky nic z posledních pár let nebyl pro uživatele moc velký přínos...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: tahle logika, že pokud MS updatne UI tak pracovali jen na tom a na ničem jiným mě baví. Btw. na to abys zablokoval auto restart po updatu si to stačí naklikat v nastavení updatů a v advanced system settings se dá vypnout i auto restart po system failure. Do registru chodi nemusíš. V registru se dá pak komplet vypnout auto restart pokud je nalogovaný user. Je to o to víc úsměvný, že při práci s linuxem človek musí v jednom kuse editovat nějaký configy a tweakovat nastavní aby vůbec rozběhal co potřebuje a ty se tu rozčiluješ jak jsou Windows ošklivý, když se samy nenastaví tak jak ty by sis zrovna představoval.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: No jo, ve výchozím stavu se restartují (dokonce i ty Pro se umí restartovat už "bez milosti" = bez uživatelské interakce)... chce to hodně "lobotomie" (v registrech apod.), aby se to co nejvíce potlačilo...

    ...zkus si představit, že na tom někdo jede delší úlohy (render, zpracování videa, obří/dlouhé výpočty popř. někde v průmyslu, i když se to samo dávno dělat nemá, snad naposled Win7 se ještě daly, kde prostě nekontrolovaný restart je nežádoucí) a najednou systém zavře krám a všechno jde do kopru (jistě, na to se tu také naráželo, kdyby Windows a aplikace měly mechanismus, jak "zabalit" stav aplikací a po restartu to zase automaticky obnovit - no ale to by museli v M$ na pár let přestat vymýšlet jak ještě více zprznit UX a přemalovávat barvičky ikon, ale zaměřit se opět na to dělat z toho "pracovní OS")
    JIMX
    JIMX --- ---
    PRAASHEK: aha, tak proto furt nechápu ty nářky desktopářů, že se jim wokna samovolně restartují :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    JIMX: když máš stroj uspaný, tak se samozřejmě samovolně nezapne aby se restartoval :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    MAWERICK: napamatuju si, ze by se mi to kdy stalo ... pres noc mam NB uspanej teda ... ale ze bych ho rano otevrel a byl po restartu, se mi fakt nikdy nestalo.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    JIMX: Uprostřed práce ne. Ale přes noc se ti rebootujou. A narozdil od "nehome" edici to nemůžeš zrušit. Jen posunout případně nastavit "idle hours". Pokud reboot neuděláš ty tak ho udělá systém sám.
    JIMX
    JIMX --- ---
    MAWERICK: home mám a ze by mi delaly reboot samy od sebe uprostred prace se mi teda za těch x let, co je mam, nestalo nikdy ...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KLEINZACH: A nebylo by lepší tu práci třeba já nevím... Ukládat? Navíc teda widle tě po "update" rebootu umí vrátit celkem slušně tam kde jsi byl. Často záleží spíš na tom jak se s tím popere ta dana aplikace. Obecně browsery nebo Office produkty to zvládají dobře.

    A vynucenej reboot dělají jen home. "vyšší" verze ho mají admin řízenej.

    Ale po pravdě... Nechávat widle běžet dlouhodobě bez sanity rebootu je imho přinejmenším nerozum...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    KLEINZACH: eh? Prostě ti v taskbaru vyskočí ikonka, že je update ready a power menu ti dá na výběr update/restart , update/shutdown. Žádnej samovolnej reboot se nekoná.
    PES
    PES --- ---
    LOPIK: Jo, za měsíc to už musí mít tolik mem-leaků a ztracených handlerů, že je zázrak, že to ještě nějak jede (mně stačí občas potřeba udržet to bez restartů týden)...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LOPIK: hele neni to tak hrozny (uz od win 7), ten mesic/dva to vydrzi v pohode, ale pak uz se, pravda, zacinaji dit divny veci (ve start menu se neda vyhledavat nebo prestane reagovat na kliky). vetsinou nic fatalniho, ale takovydle maly otravnosti se vyskytujou.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KLEINZACH: Tak to je slušný harakiri. Restartovat to jednou za měsíc nebo snad za půl roku, tak to se divím, že ti to vůbec vydrží běžet..
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KOC256: muj problem je, ze to dela restart bez povoleni a widle nemaj zadnej session management, kterej by te vratil _presne_ tam kde jsi byl

    odlozeni na noc mi nepomuze, kdyz mam rozdelany veci v radu tejdnu az mesicu.. a protoze se projekty nekdy prekrejvaj, nebo jich delam vic najednou, mam toho otevrenyho hafo a kazda interupce proste boli. jednou za mesic je otrava, jednou za dva jakztakz prijatelny, jednou za pul roku idealni.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KLEINZACH:
    A proto muzes odlozit zavazani na noc, kde se to stane nenasilne. Ale nezavazanim se vystavujes nebezpeci...

    ...proste akorat to ukazuje, jaka jsi IT lama (no offence).
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KOC256: lol tak to me neznas :D windows update je snad ta nejotravnejsi vec na widlich. me se nelibi, ze se jedna o samozavazovaci boty s vlastnim rozumem, co te uprostred pracovni doby odvlecou domu, tam se samy zavazou a nechaj te nahyho tam. boty sou spokojeny ale me to sere, protoze se musim zpatky oblict a jit zpet do prace.

    odstavit update na pul roku je pro me celkem prijatelny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam