• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    MICKK
    MICKK --- ---
    PES: ven potřebuju IPv6 na testování webů publikovaných na IPv6, uvnitř je čistá ipv4
    PES
    PES --- ---
    MICKK: jako ven IPv4 only (a-la exUPC "potřebuji veřejnou IPv4 ;-)) a interně dual-stack IPv4 + IPv6?
    Tak snad jedině IPv6 tunel směrem ven..
    MICKK
    MICKK --- ---
    Mám na počítači dvě síťovky, na jedné je IPv4 konektivita a mám tam nastavené DNS, na druhé je IPv6 a IPv4. Potřeboval bych z DNS dostat IPv6 adresu a spojit se tam tou druhou síťovkou. Problém je, že mi to vrací vždycky jen tu IPv4 adresu. V DNS je i IPv6 záznam. Řeším to záznamem v hosts, je lepší cesta?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Při nativním ipv6 se může, když je zapnuto, hodit, upředňostňovat ipv4 traffic.
    How to prioritise IPv4 over IPv6 on Windows 10 and 11
    https://kb.firedaemon.com/support/solutions/articles/4000160803-prioritising-ipv4-over-ipv6-on-windows-10-and-11
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Inside Task Manager with the Original Author
    https://www.youtube.com/watch?v=Ve95Nh690l0
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Hehehe

    https://twitter.com/JymFox/status/1665799627377975300?s=20
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: právě, že z pracovního a přehledného hlediska byly dokonalé vzhledy Win2000 a Win7-Classic (popř. Aero, když moc). Prostě menu strukturované, při instalaci se to (většinou, někteří nenechali změnit ani úroveň/podúroveň) dalo zvolit kam do menu Start se to zařadí (já mívám hlavní skupiny jako Internet / Office / Devel / Grafika / Media / Utility a všechno související dávám pod to). Rozhodně se mi nechce přeskakovat myš-klávesnice popř. tlačítko Start-klávesnice a psát název co hledám za aplikaci, zvláště když se to při vyhledávání ještě přeskládává ve výsledcích pod rukama a tak občas kliknu na něco, ale ono se to těsně předtím posune a spustím nakonec něco podobně nalezeného).

    A čeho se doslova děsím je roubování "AI" do všeho, aby se pak počítač snažil úslužně strkat nejvýše/nejblíže to co si myslí, že uživatel bude chtít. Prostě jak se to začně měnit pod rukama, tak pryč s tím (vypnout, vypálit, zničit, zablokovat - ať si M$ říká co chce). A samo paralelně mám Linux.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    U Vist byl taky problém v tom, že se dávaly na jakoukoliv mrdku (low end notebooky) s nejlevnějším Core 2 Duo, 1GB RAM a 250GB HDD. Pak startovaly 5 minut a furt něco šrotovaly na disku.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PES: prostě člověk je na něco zvyklý. Já už nic moc nepředělávám. Ale tak nějak se vždy sžiji s tím novým. (je mi 61 roků a s větrnými mlýny už nebojuji)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TOMAN: Aha, to jsem netušil, když ve W10 nic takového se mi nedělo a neděje. Díky.
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: jo, v poho. Mne třeba při testech W11Pro strašně naštvalo to, jak zmrvili kontextovou nabídku Exploreru (pro mne to znamenalo o vždy o klik navíc) a samo seskupování na TaskBaru.
    Nabídku Start si předělávám již od W8 na klasickou, takže to mi nevadí.

    Jako mohou se Indové v M$ snažit sebevíc, ale pokud vždy nějak pomrví UX takhle, tak ať jsou do háje (stejně jako Ovládací panely a rozplizlost Modern UI verze Nastavení...)
    TOMAN
    TOMAN --- ---
    ROLAND: https://www.reddit.com/r/24hoursupport/comments/s9mf8o/chime_every_hour_windows_1011/

    In Rainmeter, if you use the remake of the classic sidebar gadgets known as AllCpumeter, AllGpumeter, etc the clock one makes a chime on the hour.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ROLAND: nedělají. Proč by, proboha, měly?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PUSCHPULL: Tobě ty W11 nedělají zvuk každou hodinu? A ještě k tomu podobný jako, když je nějaké upozornění? A mě to různě pípá každou chvíli, což třeba při koukání na film mě docela točí, ale i obecně. A u některých programů jako třeba Discord mi neustále vyskakovalo jestli nechci změnit zvukové zařízení. A to nemám ještě píchnutou HW zvukovku. U W10 tyhle problémy jsem neměl a zatím nemám ani teď.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PES:
    OK, v pohodě. Děkuji za názor.
    ROLAND:
    Problémy se zvuky nemám. W11 mám od prosince, vždy poslední aktualizace a nemám tu žáddný problém, který by mě trápil. Asi jsem nenáročný uživatel.
    OS (nyní W11Pro) je pro mě jen prostředí pro Chrome, Media Player, Foobar2000, Kodi, PHPStorm a WAMP server. A MS Office 2021.
    PC mám na Internet, hudbu, filmy a programování. Nic vívc v něm neřeším.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Já tedy si vybavím jen to, že na Vista domácí uživatelé nadávali primárně kvůli tomu, že jim na tom nefungují hry apod. A z toho mi tak nějak tehdy přišlo, že vznikl ten obrovský hejt. Protože naopak lidé z IT si naopak Visty většinově pochvalovali. A když mi několik lidí z IT to vysvětlilo proč jsou a k čemu jsou dobré a že jsou jedny z uživatelsky nejbezpečnějších OS co M$ udělal, tak jsem Visty přestal hejtit. Jediné na čem jsem se neshodl, byl problém s kompatibilitou a plným domácím využitím právě na hraní her.
    A prý i ten výkon na slabších strojích šel na Vista poladit aby fungovali svižně. Nejspíš to klasicky možné je, jen mimo mé schopnosti. Když se podívám na různé mody a úpravy současných verzí OS.

    Jako docela nechápu ty ostrostřelce co vypínají antivirák i firewall a vesele surfují. V dnešní době kdy při zadání adresy stačí splést i jedno písmenko a virus je doma. Kdysi se mi to povedlo na čisté instalaci tuším W98SE když jsem chtěl stáhnout aktualizace a překlil jsem jedno písmenko v adrese a už jsem se vezl.

    Ono vůbec to internetové propojení je schopná antipiracy věc. Ale na druhou stranu i tak dost k nasrání, když je neustále pro nějaké funkce aby fungovali požadováno internetové připojení i když to potřeba pro funkci není. A hlavně to co mě absolutně sere nejvíc, tak když si něco koupíš tak se ti může stát, že o to bez náhrady můžeš přijít. Třeba jako se to stalo třeba nejen s Unreal Tournamentem. Takže jsem přišel o dvě zaplacené digitální licence, bez nějaké náhrady. Stejně jako mi hrozilo, že bych si musel znovu koupit licenci na Windows, protože M$ má na svých aktivačních serverech bordel.
    PES
    PES --- ---
    PES: u WinVista byla největší chybou, že vývojáři M$ (všichni) měli nabušené mašiny a tahle verze Win tím pádem nereflektovala na aktuální reálný HW uživatelů (neměli ještě vyměněna CPU, mezi lidmi spousta 1-jader, Celeronů a hlavně málo RAM do 2GB... u toho už si dnes nevzpomenu přesně, zda v té době nebyly ceny RAM zrovna v té době z nějakého důvodu šíleně vyšponované) a proto to přijetí tak špatné.

    Do Win7 pak dořešili "přezabezpečení" (dopilovali počet věcí, kde vyskakoval ve Vista UAC, na rozumně nízkou hodnotu) a lidi mezi tím obnovili HW (byť i z hlediska chování na slabších strojích se Win7 chovali o něco lépe), takže 2-core a 4GB na x86 už byl mainstream (a ti s x64 už ze 4GB posléze přidávali na 8GB)...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Já ti nevím, ale k těm Vistám bych nebyl zase tolik kritický. Byly propadák pro domácnost a zábavu. Ale z mnoha míst hlavně firemních-korporací je IT považují za jedny z nejvíce safe. Jen jsou pro práci a ne pro zábavu. Na nich se ale krásně ukazovalo, jak je Home a hry důležité a není dobré to ignorovat. Takže M$ dělá vše pro to aby v tomhle neměl konkurenta, třeba v podobě Linuxu, protože v tu chvíli by dost pravděpodobně skončil. Nebo minimálně by skončil jeho monopol, který si stále drží.

    S W8 a W8.1 to mám také tak.
    W10 je prostě jen z nouze cnost a že nemáme možnost na výběr, když W7 byly uměle zaříznuté aby nepodporovaly nový HW. A stačí se podívat, kolik jim to dalo práce ty lidi z XP a hlavně W7 dotlačit k instalaci W10, které zrovna ani zadarmo mnozí nechtěli.

    Ale i tak ať už W11 kde jsem měl na pozadí celkem asi 170 procesů a u W10 jsem už skoro u 180 a ještě nemám doinstalováno co budu používat, mě děsí.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PUSCHPULL: Jako něco málo se mi na W11 taky líbí víc než na W10.
    Ale to že mě otravují zvukové notifikace kde čeho a ani při pokusech dohledat to se mi je vypnout nepovedlo.
    Jako zvuk při každé celé hodině apod. Navíc mi přišlo, že některá nastavení se tam mění samy a víc než u W10.
    Kupodivu i na tu nabídku start uprostřed bych neměl problém si po čase zvyknout, i když klasika zvyk železná košile a tak jsem klikal doleva. Nechápu že už dávno neudělali aby si člověk jednoduše ten panel mohl upravit podle svých preferencí co jemu vyhovuje.
    A jak to vypadá tak ty W11 mají stále více než dost problémů. Jako třeba že místo vlastnosti složky mě tedy otevíraly vlastnosti disku.
    A jak to vypadá opět utrpěla nějaká kompatibilita a některé věci co na W10 jsem spustil, tak na W11 nikoliv.

    Zajímavé je že na mé nové desce mi instalátor W10 nedetekuje připojení k internetu. Ale jakmile už naběhne systém okamžitě se začnou hlásit o slovo a instalaci -Klávesnice, základní deska atd. A k netu se to připojí.
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: Tak W12 budou v duchu tradice M$ ze začátku syrová pre-alfa verze puštěná do provozu, kde budou tuny drobných věcí chybět. Navíc pravděpodobně s velkým tlakem na to udělat z Win n desktopu jen o něco chytřejší terminál pro cloudové Windows 365 (a samo perpetuální výpalné), kdy možná jednodušší věci pojedou lokálně, ale většina spíš bude tlačena do cloudu.

    Ale buďme oprimisti, snad budou W12 tou lepší verzí, jak se dlouho tradovalo, že liché verze SW různých výrobců bývají dobré a sudé "meziverze" vždy podělané.
    U Windows by se to dalo stopovat třeba od XP (s patřičným SP) jako lichou verzi, Vista sudá propadák, Win7 od SP1 fajn, W8 průser, pak pro zmatení nepřítele lichá verze W8.1 snesitelná, pak W10 totální zmatení ale dá se brát za "sudou" verzi s tím že některý z větších aktualizací maskujících prakticky dost předělanou verzi by se W10 nenápadně změnily na "lichou" verzi.
    Tím pádem se tohle střídání lichá/sudá otočilo, takže W11 dost průser a jelikož tam už nebudou tvrdit nic ve stylu "Win10 je poslední verze", tak W12 možná - doufejme bude jisté vzpamatování se M$, že by mohla verze 12 být zase dobrá.

    Takže proč nevydržet na W10 a nedoufat na přechod pak na W12 (pokud to opět M$ brutálně neomezí na limitovanou podporu HW a CPU)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Chtěl jsem napsat:
    Pomalu se blíží 12-ky. Nevidím důvod do té doby nejet na 11-kách.
    :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam