• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    C_O_P: ne, imolol ví že hejtovat produkt jen podle značky, je pro pitomečky.
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Uz jen to ze je Edge od MS by melo kazdemu racionalne uvazujicimu cloveku stacit k tomu, aby se od toho drzel dal.
    To neni nesmyslny hejt, to je dusledek racionalniho uvazovani zalozeneho na dlouhodobych zkusenostech a taky na povesti jakou MS ma - to k tomu proste patri.
    K tomu fakt, ze ti ho nacpou at ho chces nebo ne, ze se neda ze systemu vykuchat bez ztraty urcite funkcnosti, ze je v defaultnim nastaveni (spolu s defaultnim nastaveni nekterych vecech ve Windows) primo nebezpecny.
    Ten odpor k te zhuverilosti je ZASLOUZENY.
    C_O_P
    C_O_P --- ---
    IMOLOL je XMEDA, který převlékl sovětskou uniformu za tričko I LOVE M$?

    Jestli se někdo nikdy nespálil s OS Windows, buď lže, nebo je to Chuck Norris.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: akorát já ty kamna používám dost dlouho, vařím na nich a nikdy jsem se nespálil. Nesmíš se k tomu chovat jako dítě.
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: No tak se prostě musíš jako to nepoučitelné dítě spálit o ta kamna zase a znovu...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    možná bych měl zmínit, že doma používám 15 let Operu, ale v práci už tak 4 roky Edge.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: sorry ale tohle není žádnej argument. Možná jo, možná ne. Ale hodnotit browser negativně, protože "microsoft to určitě dokurví" je přesně ten backwards přístup k MS produktům, o kterým mluvím.
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: Na to nemusíš mít křišťálovou kouli, stačí se být schopen poučit z historie...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: ok, ale my ostatní co nevlastníme křišťálovou kouli, můžeme hodnotit jen současný stav.

    PETER_PAN: jednak GPO. Druhák, fakt by mě zajímala praktická (a replikovatelná) ukázka na co se Edge zeptal, na co bylo následně kliknuto a co se tím dokurvilo.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    IMOLOL: Ja jsem tomu EDGE chtel dat sanci. Je to nativni vybava WIN. Bohuzel, nejde nakonfigurovat tak, aby se uz nikdy v budoucnu neptal "tety Květy" na neco zasadniho a ona to uklikem nedokurvila.
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: bohužel ten EDGE postupně Microsoft také zmrví (zaplevelí vazbami jen na své věci, reklamou, vnucováním dalších svých produktů) - a to tím spíš, čím dominantnější pozici by EDGE získal :-(
    M$ to takhle v historii udělal mnohokát, vždy s průserem, nikdy se nepoučil - a teď to postupně mrví i přímo v OS.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    myslím, že kdyby se lidi vybodli na "všechno od Microsoftu je šit&slow memes" a dali Edge šanci, tak zjistí že je rychlejší a s větší funkcionalitou out of the box než Chrome. Jenže to se pak jeden vystavuje posměchu okolí.
    PES
    PES --- ---
    LOPIK: jo - také jsem si prošel peklem závislostí a preferencí (často různé pro různé věci) mezi HKCR - HCLM - HKU - HKCU :-(
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PES: To je ta historická bagáž, celý windows jsou tím prošpikovaný a dokud budou držet kompatibilitu, tak to bude trvat.. Zrovna ty asociace jsou celkem blbost, člověk si říká, jak to může nefungovat, ale pak když do toho zabředneš, tak zjistíš, že je fakt X klíčů rozházených různě po registrech a s každým zobrazením ikonky to s desítkama fakt pracuje - snažil jsem se to lovit i v process monitoru, co loguje tyhle přístupy a když nevíš pomalu na sekundu, kdy se to přeplo, tak to nejde chytit..
    PES
    PES --- ---
    LOPIK: jo, ta změna přístupu k asociacím od MS je peklo... kdyby napsali nějaký fakt dobrý "wrapper" odchytávající původní styly změn asociací, ale teď je to peklo (jo a Adobe je také výživnej)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PES: Ona je to taková "chyba" nebo spíš vlastnost, co jim úplně náhodou hraje zrovna do kapsy a není to zas až tak rozšířený, ale jedno třeba z padesáti PC to prostě začne dělat..
    Překvapivě to nemá asi fakt ani nic společnýho se samotným Edgem - ten mechanismus je takovej, že něco (většinou nějaká stará aplikace, ale můžou to být i nějaký pozůstatky z předešlý instalace čehokoliv - klasicky třeba Acrobat co se povýšil z 32-bit verze na 64-bit) se snaží nastavit asociace - tak jak se to dřív dělalo, přímo z toho programu, což je ale něco, co se už ve win snaží vypnout a když se to pokope ( může nastat X věcí - ty asociace jsou jak na usera, tak pro machine ), tak se to hodí do nějakýho jejich defaultu, což je zvláštní smolnou náhodou zrovna ten Edge..
    Blbý je že to může dělat nějakej updater pověšenej na autostart nebo periodicky (kde to jde dělat X způsobama a v podstatě se to nedá zkontrolovat ) a pak ti to asociace háže zpátky každej druhej den..
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PES: aktualizovat ho nechavam, to jo, takze tim to asi nebude, ale kdyz ho obcas zapnu (treba, ze nekdy ve FF zlobi Mega.nz Cloud) tak dusledne shazuji kazdou jeho snahu o nejake prepnuti do toho defaultu prednostniho otevirani Edgem... v tom jse. duslednej, tak mozna to... normalni uzivatel asi ne vzdy ma tu trpelivost... :O))
    PES
    PES --- ---
    FERRYH: to bude tím EDGE, ten každou chvíli podstrkává (loudí) uživatele, jestli se má stát výchozí pro Internet a také pro PDF, že prý "je lepší" (uživatelé snadno odkliknou). A možná to někdy sebere i jen při aktualizaci bez ptaní.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LOPIK: zajimave... tohle se mi s PDF na W10 nikdy nestalo... mozna proto ze nemam Edge jako defaultne hlavni browser (mam firefox) a na pdf pouzivam Adobe Acrobat pro? neco v tehle kombinaci to muselo uzamknout "navzdy"...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PETER_PAN: Tohle je překvapivě daleko složitější problém než se zdá :-) Nastavit se to dá, ale jakmile se to začně chovat po svým, tak je to prakticky neřešitelná situace - fakt roky bojujeme se situací, kdy si Edge někde krade PDFka a v zásadě se s tím nedá nic dělat - na dotčeným PC strávíš tolik času, že to budeš mít třikrát přeinstalovaný. X lidí zkoušelo všechny možný kouzelný scripty a externí utility, já se díky tomu dozvěděl, že existujou nějaký "defaultní" fail safe asociace, jaký jsou priority mezi HKCU a HKLM, že ti to může shodit úplně nesouvisející aplikace atd., ale stejně mi pravidelně volají lidi, že se jim to zase změnilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam