• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Počítače a servery s Windows mají po celém světě problémy, na vině je zřejmě softwarová chyba - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/aktuality/pocitace-a-servery-s-windows-maji-po-celem-svete-problemy-na-vine-je-zrejme-softwarova-chyba/
    nějaká chybička?
    GURBON
    GURBON --- ---
    SUN_VU_KUNG: kdyz zkusis spustit ( WIN+R) a zadas \\NAZEVPC nebo \\IPadresa tak se ti desktop otevre?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tak se mi povedl mírný posun. U obou zařízení jsem zrušil přihlášení PINem a přihlásil jsem je loginem a heslem pro účet Microsoft. Oba počítače tak mají stejný účet, i jsou oba vidět jako zařízení v přehledu MS účtu. Na desktopu vidím v síti notebook, po kliknutí na něj vyskočilo okno s žádostí o zadání jména a hesla, zadal jsem stejné údaje pro přihlášení do MS účtu (tedy i ty, kterými jsem se přihlašoval do obou počítačů) a hurá, vidím sdílené položky v notebooku.

Problém ale zůstává v opačném směru - z notebooku nejsem ani zanic schopen zobrazit v síti desktop. Vidím tam jen "Multimediální zařízení Desktop", ale počítač jako takový ne. Už jsem zkusil kde co, ale pořád se v síti nezobrazuje.
    Síť je jako privátní, desktop má povolené sdílení souborů a tiskáren s heslem v privátních a ostatních sítích.
    Ještě mě napadlo, nemohl by mít vliv na neviditelnost desktopu v síti Firewall?
    PES
    PES --- ---
    SUN_VU_KUNG: odkazuj se jménem počítače

PCNAME\Username
    Password
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Díky za rady, vyzkouším to.
    GURBON
    GURBON --- ---
    SUN_VU_KUNG: ve W10 se k tomu da doklikat z nastaveni, u tech w11 snad ten NET USER jmeno heslo /add
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    net user jméno heslo /add by ti mělo jít, ale asi ti to nevyřeší to sdílení..

Zkoukni karty oprávnění a sdílení - ten, komu to chceš sdílet musí mít povolený obojí najednou, možná je problém i s těma lokálníma účtama a hello, zkus se přihlásit heslem u obou těch strojů.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    GURBON: to jsem právě chtěl udělat, ale oboje Win jsou HOME, takže ve správě počítače nemám tu položku na vytvoření lokálního uživatele.
    GURBON
    GURBON --- ---
    SUN_VU_KUNG: Nepochopil jsi me. Ty novy uzivatele si zaloz lokalne na kazdym kompu ( zadny MS ucty apod.). Prihlasovat se na ne nebudes. Jen je pouzijes pro to sdileni. Jediny co bych videl jako problem pokud mas ty W11 ve verzi home - tam lokalniho uzivatele mozna nezalozis.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    GURBON: Díky, ale to už bude teď asi problém, protože každý uživatel má svoji plochu, nastavení, nainstalované programy. Každopádně potíž je v tom, že na mě vyskočí ta žádost o jméno a heslo pro přístup, já to vyplním a hlásí mi to že to jsou nesprávné údaje (jsou určitě vyplněné dobře). Zadávám login a heslo pro účet Microsoft, protože místní login a heslo nemám, přihlašuji se PINem.
    GURBON
    GURBON --- ---
    SUN_VU_KUNG: Nejednoduzsi budes mit si na obou kompech zalozit novyho uzivatele se stejnym jmenem a heslem a nastavit si to pro nej. Tedy na slozce jak kartu Sdílení tak kartu Zabezpečení. Pri pristupu z jinyho uctu by na tebe mela vyskocit zadost o jmeno/heslo ktery das zapamatovat a priste uz ho to nebude chtit.
    Sitovy disk je jen sdilena slozka, ktere si na protistrane priradis pismenko.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, pokud se ptám na špatném místě, tak mě klidně smažte.
    Jsem už na hranici zoufalství. Potřebuji jednoduchou věc, ale ani po hodinách nastavování, hledání v návodech toho nejsem schopen. Co mám:
    Mám stolní PC pracovní stanici s WIN 10. Přihlašuje se PINem k Windows Hello.
    Mám notebook s WIN 11. Přihlašuje se PINem k Windows Hello.
    Obojí je připojeno k domácímu routeru/internetu. PC síťovým kabelem, notebook přes wifi.
    Mám účet Microsoft s loginem a heslem.
    Co potřebuju:
    Aby notebook viděl některé sdílené složky z PC a mohl z nich číst/zapisovat
    Aby PC vidělo některé sdílené složky z notebooku a mohl do nich zapisovat
    Aby některé disky mohly být jako síťové a tedy přístupné z obou zařízení

Notebook je pro PC viditelný na síti, ale nelze do něj přistupovat, protože je nastavené sdílení s ochranou heslem (abych mohl vůbec něco zkopírovat, musím toto vypnout, pak vidím celou větev USERS). V návodech bylo, že pokud notebook nemá místní login a heslo (používám PIN), tak platí login a heslo k MS účtu. Ale to nefunguje. Stále hlásí neplatné jméno nebo heslo.

PC je pro notebook někdy viditelné, ale pouze veřejné složky, ať dělám co dělám, ty složky, které potřebuji sdílet, nastavím jim sdílení i přidám vlastníka Everyone, stále nejsou vidět.

Pořád nechápu, že v 21. století neexistuje něco, jako QR kód, který vygeneruje jedno zařízení, na druhém se načte a síť se tak sama nastaví. Nebo něco podobně uživatelsky snesitelného. Nastavení jsou rozptýlená napříč správou účtů a sdílením a v těch návodech od MS se ztrácím. Pokud by měl někdo zcela jednoduchý, polopatický návod pro debila, ideálně krok za krokem, budu nesmírně vděčen.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MICKK: no problem byl ten, ze to tak byt nemelo, ale ty autentizace porad probihaly, nebyla to prvni firma, kde sem se s tim coby externista setkal, cokoliv provedes, tak chce reautorizaci. Ale ok, je mozny, ze to meli blbe nastaveny, sralo to strasne..
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    KLEINZACH: tohle řeším s developerama často. Neradši by na svým kompu jeli přes admina a měli všude automaticky přístup. Tak se to prostě ale dělat nedá. U nás mají devs dedikovaný virtuály pro práci, kde mají kompletní přístupy, můžu experimentovat a patching probíhá jen o weekendech. Vypínat defender na produkčním pc je taky dost kovbojka a divím se, že to admini nemaj ošetřený.
    MICKK
    MICKK --- ---
    DRAGON: co má MS společného s tím, že někde chtějí pravidelné ověření? Pokud je SSO chtěné,tak stačí zadat heslo/pin/biometriku při přihlášení do počítače a potom už nikdy. Pokud někdo vyžaduje častěji není to věc MS.
    PS: i ve vývojovém prostředí je nutné se chovat bezpečně, útoky na vývojáře jsou běžné
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KLEINZACH: jak ja ti rozumim, tohle ma MS naprosto debilne poreseny. Ted sem delal na projektu kde sem dostal sluzebni laptop s desitkama. Pri KAZDYM otevreni JAKYHOKOLIV firemniho webu, se mne to zeptalo na credentials, ja zadal heslo, login, pak cislo z sms, pak zaklikl dont show for 14 days a za 10 minut to samy. Byla to jedna z veci, kvuli kterym sme ukoncili spolupraci, bylo to strasny, travil sem logovanim tak 2 hodiny denne, obcas se ani neobtezovala prijit autorizacni sms, no proste luxus. Never more.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ted se mi rozbilo aio (1oo stupnu na cpu), tak sem to chvilku spravoval. po zprovozneni zase sem musel absolvovat vsechny ty loginy znovu :) :( fakt otrava.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    proste me serou ty 'extra steps', ktery s sebou ta vase bezpecnost prinasi. najednou mam misto jednoho klice tri, sem jak kralovskej odemykac dveri, nosim s sebou set asi dvaceti klicu k ruznym vecem. furt nekde neco odemykam, ono se to pod rukama zase zamyka, aby to nebylo jednoduchy. napriklad takove vmware vsphere: typickej scenar prace je, ze udelas neco s virtualkou, pak jdes debugovat nebo neco, pak se k tomu vratim - samozrejme zamceno, protoze "bezpecnost" (je to developerskej server, to neni zadna produkce!).

dalsi s cim me serou sou vynuceny restarty: debugujes nejakou vec, mas pustenych nekolik virtualu, k tomu treba par visual studii s debuggerem a tendle setup da celkem zabrat sestavit (a jeste chytit bugu tam kde chces, to nekdy muze bejt proces na hodiny, kdyz je to vic random). debugujes, debugujes a najednou 'organizace vyzaduje restart'. widle sou tak debilni, takze jedinej naznak session managementu je pusteni jednoho vizualka. ostatni radsi ne, uzivateli musi stacit jedno ;) samozrejme se po restartu jeste v toolchainu zmeni nektery ip, aby to nebylo malo.

defendera a antiviry a podobny sracky vypinam tehdy, kdyz profiluju a nechci aby se mi to pletlo pod nohy, viz napriklad:
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LOPIK: dyk je to vlastnost widli, proc bych nemoh? pri pripojovani na rdp je tam zaklikavatko 'ulozit credentials'. ulozi se to do widliho credentials manager a doted s tim nebyl problem. to neni zadny moje obchazeni. zatim. to nastane az kdyz me s tim budou srat.. k cemuz se limitne blizime ;)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KLEINZACH: Tak to tě asi brzdou pošlou na školení o podnikový bezpečnosti.. Hodně toho ubyde, když to nebudeš pokaždý připojovat přes různý sítě.

Popravdě já vůbec nechápu, kde se v tobě berou ty nutkání obcházet nastavený politiky, u nás máme tisice uživatelů a kromě externistů, kterým se to nějak vysvětlí, snad nikoho nenapadají věci jako tebe.. tvl saved credentials - jak na tohle vůbec přijdeš, že by to byl v podnikovým prostředí dobrej nápad? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam