• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY:
    DRAGON: jako teď nastala (po dlouhé době opět) doba, kdy je třeba vydržet, nic nekupovat a maximálně vytěžit existující materiál a případné zásoby...

Zase je to šance dohnat věci nikoliv hrubým výkonem a místem/pamětí, ale lepším využívání toho co už je (fajn, tak prostě nebude na každou jednoúčelovou sračku jeden samostatný kontejner, nějaký Kubernetes apod., nebudou se "aplikace" dělat jako Electron balast a tak).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OCTOPUSS: typicky long-term cold-storage backupy ... protoze ktere jine medium ti da 15 TB za 1500,- (LTO7)?
    ...jsem koukam zaspal, uz vyslo LTO 9 a 10 - 45 TB za 3000,-

https://zaznamova-media.heureka.cz/hp-lto-9-ultrium-45tb-rw-q2079a/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    QWWERTY: njn, taky zatim zustavam na DDR4, vlastne mi to vubec nevadi, ehm :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DRAGON: jeste horsi je tohle:
    Slovenský superčip čelí likvidaci, Lukačovič má další úspěšný byznys, T-Mobile poslal matce miliardové zisky - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/clanky/slovensky-supercip-celi-likvidaci-lukacovic-ma-dalsi-uspesny-byznys-t-mobile-poslal-matce-miliardove-zisky/
    brands downgrade to older generation consumer DRAM, shifting shortages from DDR4 down to DDR2 and boosting prices.
    ESMT Expands DDR2 Wafer Inputs ... Projection on Price Trend of 512Mb DDR2
    Cena DDR2 vyrostla o zhruba 60 procent. Česká se další nárůst až o 40 procent.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    koukám, že disky do NASky, který sem koupil vloni za osmičku, stojí ted skoro 23 litrů, to je mazec :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    QWWERTY: Ok teď už bruslím na fakt tenkým ledu, ale pásky? Jako fakt? :D Jakej to má use case? I když.... long term storage možná, aka "když se to netočí, tak se to nezkurví"? :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OCTOPUSS: to dava asi takovy smysl jako kdyby jsi tvrdila, ze dneska uz prece nikdo nepouziva mechaniky na magneticke pasky :))
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    DRAGON: zasraný AI :(
    Paměti, který jsem před rokem kupovala za tři litry o tři měsíce později stály 15. Tvl!
    SSD šly hned potom. Ještě že jsem ty upgrady stihla včas.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OCTOPUSS: mam tu nasku ve skrini v loznici, v loznici je naprosty ticho :)
    ted sem si pocital, kolik by me vysel upgrade na SSD a vychazi to na 87 litru. Neskutecny rozdil.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    GURBON: Já měla v domácím serveru v rohu obýváku 4xHDD pro NAS virtuál. To se nedalo ani v idlu. Čtyři 2TB SSD sice stály pár tisíc (lol, před pár lety, dneska by to bylo šílený), ale to ticho za to stojí.
    GURBON
    GURBON --- ---
    OCTOPUSS: no tak napr. muj domaci komp, 1x SSD, 5x HDD + dalsi 4 HDD v NASce
    u serveru to dnes byva podle ucelu, ale obecne bych rekl, ze HDD porad prevazujou uz jen kvuli backupum a obecne i kvuli pomeru cena/TB
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OCTOPUSS: tak jasně, ale pořád to jsou peníze, který si někdo musí obhájit. A imho vyměnit SSD za HDD je dnes dost neobhajitelný. SSD bych spíš řešil pro virtuální stroje, metadata či třeba cache..
    PES
    PES --- ---
    OCTOPUSS: v datacentrech máš SSD předsunuté na IOPS intenzivních pozicích (také to jsou Enterprise grade ve stylu SLC) a pak kvanta HDD
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    DRAGON: V datacentrech mají zase úplně jinej budget, ne? Ale jo, to je asi jediný místo, kde si HDD umím představit.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OCTOPUSS: jasně že HDD pořád jedou první ligu, velikost, cena, to jsou faktory. Si nedovedu představit, kolik by mě stálo doma nahradit mou 46TB NASku čipama. U datacenter si to radši nepředstavuju už vůbec..
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MADCAT: Vidím, že už OCTOPUSS má vyřešeno, ale třeba se pozitivní reference bude hodit ostatním...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    OCTOPUSS: Datamedic vedle kongresovýho centra, zachránili dost dat z úplně "rozsypanýho" SSD disku. Ale nebylo to levný ani trochu.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    HDD snad dneska nepoužívají ani v datacentrech, ne?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    GURBON: Ne, SSD.
    GURBON
    GURBON --- ---
    OCTOPUSS: a co to presne bylo? klasickej HDD?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam