• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: i me je blizky systemicky pristup - hodne me ted ovlivnuje petr parma, ke kteremu chodim na seminare - a vidim to dost podobne.

    asi by slo rozlisit na jedny strane v sirsim smyslu vyuzivani psychoterapeutickych principu v beznych mezilidskych situacich pro "zvyseni hladkosti a prijemnosti jejich prubehu"

    a na strane druhy psychoterapii v uzkem slova smyslu vymezenou terapeutickym kontraktem - tam to moje "lze pouzit vsude" je vlastne taky hodne ovlivneny systemikou - prakticky je jedno s jakou prijde klient zakazkou, pokud citim, ze na to jako terapeut mam, je jedno jestli je to komunikacni problem s manzelkou, zavislost, zdravotni nebo duchovni trable nebo cokoliv jinyho

    americky model psychoterapeuta jako nahrady osobniho pritele mi taky moc nevoni. pripada mi to jako neeticky vytvareni zavislosti klienta na sobe. na druhy strane si myslim, ze psychoterapie by mhla byt sireji vyuzivana ku prospechu vsech;) ... ovsem kdyz o tom tak uvazuju, taky se mi trochu stira rozdil mezi psychiterapii a poradenstvi, v tuhle chvili to vidim tak, ze je to hodne blizko a lisi se hlavne mirou v jake se do hlouky ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUKE: teď to bude trošku jazykování slovíčkaření. (um, proti výcviku u Gjuričové vlastně nemám ani slovo, jen mi nesedí a změnivši práci, vlastně ho nepotřebuju. Systemické myšlení je mi stejně nejblíž)

    Ale psychoterapie je to, co dělá vycvičený psychoterapeut, když za ním přijde někdo, kdo mu vysvětlí že potřebuje pomoct. A ve své podstatě to je cvičný- umělý vztah, ne? Proto tady obhajuju pozici, že bych se bála tendencí používat psychoterapii an block všude.

    Spíš bych se klonila k tomu, že plošně by nebylo marné používat principy komunikace a vnímání světa, které psychoterapie umožňuje objevit a natrénovat.

    Tím že s někým uzavřu pt. kontrakt, tak mu dávám ohromnou moc. A bohužel gaussova křivka praví, že těch dobrých psychoterapeutů je málo, že většina je prostě průměrná...


    Rozhodně souhlasím, že v případě psychosomatické medicíny, či obsesivním nutkání po hledání osvícení je spolupráce s psychoterapeutem časo dost žádoucí. U toho osobního rozvoje ....

    Nějak se mi cpe do hlavy představa velkých měst ve spojených státech v druhé půlce minulého století, kdy psychoanalytik je nezbytným módním doplňkem.

    Což je představa co mě děsí.

    Je to jistě opět moje téma - nemám ráda situace, kdy mám příliš mnoho moci. Kdo ví, kdy podlehnu tomu vyzkoušet co to všechno vlatně může dělat. Proto mi tak vyhovuje systemika, kdy expertem je klient a pomocí vhodného dotazování mu to pomůžu zjistit, ale především se vyhýbám placebo efektu: teď jste přišel ke mně a já vám pomůžu. ( navíc to je o něco pohodlnější, než třeba gestalt, že)

    Navíc u tohohle tématu mě značně ovlivňuje zkušenost ze stopování, kdy v 90% případů po mé odpovědi že teda studuju psychologii jsem slyšela větu:" Jé to si musím dávat pozor na jazyk, abyste mě nerozebrala. "

    A to je image, o které nechci, aby se mnou byla spojovaná. Stejně tak nechci aby se mnou byla spojovaná image mluvících hlav v médií - tedy těch 4-5 chlápků a jedné paní, co novnářům odpoví na cokoliv...
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    integrativni na telo orientovana byl muj puvodne vysneny vycvik ... uplne me nadchla jejich ochutnavka s richardem hofmanem z nemecka ... ale pak sem zjistila, ze budou otevirat az za pro mne hrozne dlouho ... nastesti mi zrova tou dobu padlo do oka oznameni o otevirani biosyntezy a musim rict, ze sem zatim velmi spokojena
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: urcite tu nejde rozebirat nejake konkretni pripady. mela sem na mysli spis zkusenosti nejakeho obecnejsiho druhu, asi v takovem duchu jak to lze sdílet s přáteli nebo tak - napr. vsimla sem si, z lidi v terapii si casto pamatuji hrozne malo nebo nic ze sveho detstvi, ci tak neco ... to mi jako zacatecnikovi prijde jako zajimavy postreh a myslim, ze nikdo tim neni poskozen
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: s tema terapiema vsude sem to myslela spis tak, ze imho je spektrum uziti psychoterapeutickych principu a postupu vskutku siroke - somaticka medicina, osobni rozvoj, spiritualita ... (v podstate je to takova banalni myslenka;) ... pro me je psychoterapie "technika" reseni (siroce definovane) problemove situace ve dvou (a vice) osobach - tedy prostrednictvim vztahu a komunikace. imho lze aplikovat vsude, kde je o to terapeut pozadan a kde zaroven citi, ze na to ma.

    kontrakt a respekt ke klientově autonomii a kompetenci povazuju za mimoradne dulezity (pobavil me zdenek mahler na aplikovane psychoanalyze I - jaky kontrakt, jak byste se chteli na cem domlouvat, kdyz nikdy nevite, co vyleze na povrch;)))

    na druhe strane si taky myslim, ze cekat az prestanou fungovat vsechny vlastni mechanismy je pozde (v duchu systemiky dokud clovek totalne nezkolabuje, porad jeste ma nejake vlastni zdroje), ale taky ze nikdo z nas vlastne nikdy neni zcela a definitivne kompetentni ... vzdy je co tunit;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: hmm, Honza Lorenz... sice to není můj vyvolený směr, vlastně ani nevím, co dělá, viděla jsem ho jen jednou, ale nadchnul mě :)

    ad Gjuričová- dík za info, taky jsem o ní uvažovala, ale pak jsem slyšela nějaký nespokojený ohlasy, v podobném duchu jako tvoje, tak jsem tam ani nešla.

    nemáte nějaký reference na Matušku a SPAS?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo jinak Majka Kriegelova (doktorandka na FF MUNI) s velkou pravděpodobností bude dělat projekt o etice práce a výzkumu na netu ( ve spolupráci s universitou v Exeteru), kdyby to nějakého studenta zajímalo, tak na tom určitě půjde uživit diplomka.

    Bojím se že internetový balint na veřejném internetovovém fóru nemůže nějaké etické normy dodržovat, navíc když neseš nějaký svůj případ i k individuální supervizi, tak bys měla mít souhlas toho klienta. A tam je taky potřeba zachovávat anonymitu...

    Nehledě na sebekontroly diskutujících o názorech a skutcích....
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: jen rypej, to ja rada;)
    musim ted bohuzel utikat z prace, ale cestou si to rozmylim a vecer napisu nejakou bombu;))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUKE: zdar - psychologii jsem dostudovala, mám za sebou rok u Gjuričové a stopla jsem to ( až příliš metodické, málo sebezkušenost a hlavně jsem změnila práci).

    Čekám až Honza Lorenz otevře druhý ročník integrativní pt zaměřené na tělo.

    A rozhodně nechci být v budoucnu psychoterapeutka s ordinací.



    Mám rýpavý dotaz k té aplikaci psychoterapie všude. Úplně moc nerozumím tomu jako to myslíš. Protože pro mě je to velmi jasně ohraničený prostor kontraktem a domluvou mezi terapeutem.
    Vnímám pt jako léčbu, která se nasazuje až když přestanou fungovat všechny vlastní mechanismy a jejím cílem by mělo z mého pohledu být zkompetentnění klienta natolik, aby psychoterapii nepotřeboval.
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    a par temat, od kterych by se dalo odpichnout:

    jak nastavit etiku na sdileni zkusenosti z praxe - je vubec mozne verejne nebo i soukrome mimo profesni obec svou zkusenost nejak sdilet? osobne sem v tomto ohledu az paranoidni, ac mi prijde, ze technicky neni duvod proc se nepodelit, kdyz zustane zachovana ochrana klienta ... ale jak ji zachovat?.))

    co je vlastně psychoterapie? (vecer nahodim par formalnich definic a kdyz budu pri sile tak i vlastni pohled;)

    jaky je jeji vztah k tradicnim metodam osobniho rozovoje? (imho uzky;)

    kde vsude ji lze aplikovat (podle mne prakticky vsude;)

    je nejaky smer lepsi nez jiny? ktery je the best off? lze takhle vubec v psychoterapii uvazovat? maji jednotlive skoly jeste budoucnost nebo se to vsechno slije do jednoho integrovaneho proudu a v odlouceni zustanou jen psychoanalytici? (flamy vitany)

    kdo by mel psychoterapii vykonavat? mela by se nastavit prisnejsi meritka nebo jsou ta stavajici prisna azaz?

    vlastni zkusenosti z pozice z klienta, dobre i spatne (nebala bych se ani referenci na konkretni pracoviste ci pracovniky)
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    na zacatek neco o mne:

    az budu velka, budu psychoterapeutem. ted studuju psychologii, sem ve vycviku v biosynteze a delam iohoory v personalce. zkusenosti s terapii mam jen z vyciku, vlastnho individualu a praxi, ovsem sem chytra jak radio a na vsechno mam nazor;)


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam