• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: biosyntéza taky, mimo-jiné :) dokonce dřív akreditovaná eap než čmps :)

    EAP: European Wide Accrediting Organisations
    http://www.europsyche.org/ewao

    existují evropské zastřešující organizace pro jednotlivé "velké" směry, které zastřešují lokální nebo národní "pobočky".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN:Mno, pokud nejsou další evropské instituce (což nevylučuju), tak za čechy tam je jen pražskej gestalt,

    EAP - European Association for Psychotherapy
    http://www.europsyche.org/
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Tak ten náš snad jo...přecijen daseinanalýza je evrospského formátu :D :D

    Takže co bude s tou peticí přátele?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    většinou to není propojené. Některé výcvikové instituty to mají, jiné ne.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: A ona neplatí? Já vim, že nám v prváku říkali, že si po kopletním terapeutickém vzdělání můžeme zažádat i o euro ceftifikát nebo to jsou dvě různé věci? Ja se v to fakt nevyznám a přecijen je to už 6 let co nám to říkali.

    Ale asi by to pomalu a jistě chtělo sepsat nějakou pořádnou petici.co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: tak ideální by bylo propojit ho s eu systémem, aby české akreditace platily po EU...
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Ne ne to mam na PVŠPS u Ružičky. System je potřeba řádně sjednotit. A to nejen, že i nám to pomůže, ale myslím, že se tím budou chránit i klienti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUKE: no a psychoanalýza to svádí na libido a KBT věří, že stačí měnit chování a řídit emoce racionalitou, a že to jde dělat dlouhodobě.

    Prostě je rozdíl mezi Lorencovým výcvikem a Dragomireckého regresivní "terapií", byť Dragomirecký přeci taky má výcvik...

    Snažím se nějak stručně formulovat v čem je ten rozdíl, a s hrůzou zjišťuju, že se mi to moc nedaří. Ale bude v tom asi hrát roli postoj My jsme majitelé Pravdy vs. máme nějakou metodu, co by vám mohla usnadnit, abyste si pomohli sami.

    Ale pak mi v tom zase hapruje ta psychoanalýza ;)
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: nj, co to vlastně dneska je, tahleta kvalifikace:-) ale já nemám co říkat, protože moje milovaná biosyntéza se s některýma základníma věcma taky nijak nemaže (např. člověka chápe především jako energetický systém, nepochybuje o spirituálních dimenzích naší existence atd atd atd), i když v rámci akreditačního řízení v ČR se jí to dařilo velmi úspěšně maskovat:-)

    je to ovšem taky zajímavá otázka - jaktože třeba tolik psychoterapeutů klasik má dnes problém naplnit kapacitu, zatímco tolik "psychoterapeutů neklasik" má zcela narváno - co děláme blbě, že nám ty lidi dost nevěřej a radši pudou ke kartářce?

    ad terapie na živnosťák - bohužel už si fakt nepamatuju, kde přesně sem to vygooglila a na vlastní oči to ani znovu vidět nechci:-) takže to nechám na tobě:-) ale myslím, že to tak skutečně bude - ostatně ani neexistuje žádný ŽL přímo na psychoterapii
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ZUZKAOU: jj, myslim, že si nijak neodporujeme, možná v mým příspěvku jen zaniklo, že mám na mysli psychologa, který by chtěl zcela "legálně" vykonávat psychoterapii, tak je definovaná. další služby maj samozřejmě jiný pravidla a když na to přijde tak si každej může dělat, co chce, nemluvě o tom, že ani naplnění všech ze zákona daných požadavků nic negarantuje:(

    osobně mám ŽL právě na psychodiagnostiku a psycho poradenství, což mě trochu uklidňuje, ale jen trochu, páč mimo jiné ze zákona je jasnědáno i to, že psychoterapii oficiálně na ŽL vůbec vykonávat nelze - pouze ako státní či nestátní zdravotnické zařízení

    takže nakonec mě asi nejvíc uklidňuje to, co píšeš i ty, že na webovky si to píše kdejaký trotlstein, takže nakonec to v mém případě není tak troufalé, když školu, raxi i vácvik mám:-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    JOSEF_MASOPUST: nabízí něco, na co nemá vzdělání.. nazývá se psychoterapeutem bez toho, aby doložila, jakou školu a výcvik absolvovala.. a účtuje si nehoráznou sumu.. doslova zhovadilost
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUKE: klinický psycholg, vykazující svou práci pojišťovně potřebuje vzdělání, výcvik a atestaci a nebo být v atestační přípravě. Pro práci v akreditované sociální službě ti stačí započatý výcvik, v případě že děláš i psychologickou práci, tak vzdělání. Zároveň ale pouze právě standarty sociálních služeb jsou jedinné, které nařizují pravidelné supervize. (jako by to lidi ve zdravotnictví, školství a poradenství nepořebovali....)

    Tipla bych si, že v poradnách by člověk teoreticky mohl nabízet něco jako terapii i bez výcviku, leč se to neděje. A pokud se pletu, budu ráda, jestli mě opravíte.

    Na živnosťák a přímé platby poskytuješ poradenství, nebo služby osobního rozvoje, nebo jak se to jmenuje a je to volná činnost. Takže to může dělat kdokoliv a na web si můžeš dát cokoliv. Jak se to bohužel většinou děje. Paní s dvojnásobnou taxou, než je průměrná cena za konzultaci nabízející energetickou psychoterapii a ještě přej má plno je toho důkazem.
    Pak ještě můžeš na živnosťák poskytovat psychologickou diagnostiku a na to potřebuješ magistra z psychologie a nějakou dobu práce na pracovišti, kde používáš diangostiku a pod supervizí při vyhodnocování testů. Což je podezřele příčetné a smysluplné v porovnání s chaosem okolo.
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    nevim presne jak to maj doktori, ale psycholog musi mit akreditovany vycvik, klinickou atestaci (viz ZUZKAOU:) a jeste atestaci z funkcni psychoterapie (klinicka opravnuje pouze k psychodiagnostice). takže samotna VŠ a výcvik v žádným případě ze zákona nestačí:(

    zkraje sem s tim měla trochu vnitřní problém. zdrahala sem se slovo psychoterapie vůbec užívat a vymejšlela takový patvary jako individuální psychologické konzultace apod. ale byla sem staršími a zkušenějšími ujištěna, že žádný audity nechodí a že fakticky je to kvalifikace dostačující - tak už to teda používám a pozvolna se smiřuju s tím, že úplně legální to nikdy nebude:-)

    FONTAIN: promin!!!! hluboce se omlouvám, páč teda za kluka tě považuju už dlouho, ale už se polepšim!!!:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: no tak už změnili vyhlášku, že to nemusí být 5 leté jednooborové studium. To máš na FSS ten Vybíralův obor? Ten by měl být schopen zajistit příslušné akreditace, ne?

    Problém je v tom, že systém jak vzdělávání, tak způsobu uzavírání smluv ve zdravotnictví je dlouhodobě neudržitelný, byť se drží už dlouho, takže je otázkou, jestli se to náhodou za dva, nebo za pět let celé nesesype... IPVZ k tomu loni neměla daleko, ostatně Děkujeme odcházíme vzniko mimo jiné kvůli absurdnímu bordelu ve vzdělávání ve zdravotnictví, jenže se to pak uhlo jinam, a zůstalo to jen u platů nemocničních lékařů, takže systém nebyl změněn.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: diky za odkaz prostuduju si to...ale na tvou otazku neumim odpovedet....mam taky psychologicky vzdelani, ale nejsem psycholog (zatím) a to jen kvuli bezva zakonum u nas, ale myslim si, že bych tu smlouvu mela dostat taky...doufam teda :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: http://www.ipvz.cz/nelekarske-profese/vzdelavaci-programy.aspx?skupina=11

    A aplikovaná psychoterapie se podle vyhlášky počítá, jako ta správná kvalifikace?
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Ja mam slouvu tak nejak prislibenou přez známost, ale právě jsem se stala Mgr. socialni prace s aplikovanou psychoterapii vycvik mam supervizi temer hotovou, ale ted jsem se trochu vydesila co všechno chtěji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: medicínu a nebo mgr. z psychologie a hlavně pak absolvovat velmi nedůstojnou atestační přípravu. 5 let ve zdravotnictví na atestačním místě (je jich málo, hlavně ve velkých městech a platí se směšné peníze), najít školitele, k tomu poplatit výcvik a smířit se s tím, že se neustále mění pravidla ze strany IPVZ a maj v tom bordel a skutečně jen některé povinné semináře tě obohatí....

    A teda smířit se s představou, že jeden jen tak nedostane smlouvu na novou praxi - je potřeba ji zdědit a nebo nastoupit do zdravotnického systému.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Jsem v supervizi a nedokážu si představit fungovat bez n ikdyž je tak drahá

    A ještě k těm pojišťovnám...to fakt musíš mít medinu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EVAD: no nechci ti brát iluze, ale supervize jsou v sociálních službách (ze zákona) a pak je využívaj lidi na začátku kariéry. Jinak se bojím, že v supervizi je jen málokdo.
    EVAD
    EVAD --- ---
    je to desive, bez vycviku, pravdepodobne bez supervize a za 1000,- hod

    zial ziadne pravidla neexistuju, ako pise Zuzkaou, na poistovnu dosiahne malokto a ti co robia bez poistovne na ŽP nie su kontrolovani nikym, iba vlastnym svedomim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam