• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Jestli si dobře pamatuju tak je to o té schizofreničce ne? A u tohohle by jsi vedla taky jinou diagnózu?


    VAN_DEN: Happy end?
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: povinná kniha i pro terapeuty... nevzpomínám si už na ten závěr, v čem je diskutabilní?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    ZUZKAOU: četl jsem to je to drsná knížka, být pacient někde na začátku své léčby tak mě to hodně vyděsí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ebook - neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem.
    Umělecká díla
    http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/dila-26.html
    Share Send / 85921-10-20300.zip
    http://sharesend.com/u7tll

    Z knih psaných pacienty to patří k povinné četbě, byť tedy závěr a původní diagnoza jsou z dnešního pohledu diskutabilní.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    LIESKOVEC: fáze zamilování se do svého terapeuta či terapeutky je naprosto přirozená. na to se musíme taky připravit!

    A propo koukám, že si to tu s orálními zásadami užíváte :D
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    SHEALA: vždycky na tě dojde :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LIESKOVEC: No, jenže ho nechce mít s tím člověkem co tam skutečně sedí, ale představou co o něm má a ještě jí má nahradit to co nedostávala od ostatních.

    Takovéhle očekávání vedou většinou do ošklivých konců i když to nezačíná tak, že jedna strana páru se svěřuje se vším a ta druhá používá profesionální techniky, aby vypadala důvěryhodná a přitom se moc nevystavovala riziku oteveřnosti a zranitelnosti.

    Konstalace - dáma v nesnázách a hrdinný rytíř zachránce je dost nerovnoměrná, i když se po rytíři nechce, aby byl v realitě stejně tak idylický, jako v ordinaci.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    LIESKOVEC: já vím, že je to tvůj sen, ale nikomu moc bych to popravdě nepřál
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    NARVAH: sen kazde holky, ktera prijde k psychoterapuetovi muzi, je mit s nim pomer..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslím že spousta klientů a klientek těm orálním zásadám terapeutů moc dobře rozumí a pěkně se na ně chytá.. na letošní psychoterapeutické konferenci v luhačovicích jedna psycholožka měla přednášku - byla to taková první sonda jejího výzkumu, kterej spočíval v dotazníku, kterej byl zaslán psychoterapeutům v čr, kde se jich tázali na otázky jako jestli je možný mít s kleintem poměr a pokud ano, tak kdy - rozuměj doba po skončení terapie.. no a někteří odpověděli třeba hned po skončení, někteří dokonce i během, pak se to stupňovalo postupně po letech.. každopádně z toho bylo znát, že nějaký etický principy sou většině docela šumafuk.. no a to se vlastně vracím k těm orálním zásadám no..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FONTAIN: Freude freude :D
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ups ne orální, ale morální :D

    mám rozbitou klavesnici - tak bez poznámek přítelé :D
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    LIESKOVEC: Ono se to samozřejmě takhle velice těžce hodnotí. Vše vždy vychází z několika faktorů. Když mi klient řekne, že ho manželka štve a nejradši by ji zabil, tak samozřejmě nepůjdu nic hlásit. POkud by mi klient začal vyprávět, že se přichytává při tom, že si představuje jak nějakou osobu chce zabít či zabíjí. Už jde o celem jasnou odchylku od normy a tady bych doporučila psychiatrické vyšetření.
    Pokud se i klient svěří, že si koupil kožené rukavice, sekeru a sud , a že zabije svoji manželku. Tak bych to měla jít nahlásit.

    ale nedá se to tak paušalizovta. To musím odborně taky nějak vyhodnotit. A v to jsou pak etické a orální zásady každého z nás. V tu chvíli bych asi okamžitě volala supervizorce a případ s ní či dalšími kolegy řešila.
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    FONTAIN: hmm, to chapu, ze to musi byt tezke. Mne treba trochu strasi ono "planuje zabit" - co to znamena? Vim, ze v nekterych stavech ma clovek ruzne predstavy, ktere ani nemuseji byt jeho vlastni a sam si je vlastne mnoha vecmi velmi nejisty.. a potrebuje se s tim treba zduverit.. a pokud by ho pak zacala honit policie, tak by to nebylo zrovna v prospech.. navic na zaklade podnetu vychazejiciho od psychoterapeuta.


    LOJZA: tato logicka posloupnost neni ovsem vlastni uplne vsem klientum.. Osobne jsem casto na psychoterapii prozivala stav blizsi hypnoze nez jakemusi racionalnimu premysleni o zneni zakonu.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LIESKOVEC: Vykopírováno z toho článku... Není tohle řešení?

    Co když můj klient si oznámení nepřeje, lze se tomu nějak vyhnout?

    Vyhnout se tomu můžete jedině tak, že se o trestném činu nedozvíte. Tedy např. v situaci, kdy klient Vám tuto skutečnost chce sdělit, tak mu vysvětlíte, že se vás oznamovací povinnost vztahuje a odkážete jej na právníka, na kterého se povinnost oznámit spáchání trestného činu ve vztahu k jeho klientovi v souvislosti s obhajobou nevztahuje. Klient pak má na výběr zda a jakým způsobem bude o dané skutečnosti mluvit.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    NARVAH: To mi připomělo moc hezkou příhodu, teda reportáž. v čechách přišla blesková povodeň a zachraňovvali babičku z pole. Se jí ptali:"babi a co jste tam dělala." A babička se studem a šibalským úsměvem říka:"no co myslíte. Kradla jsem." :D Byla to taková kouzelná babička.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    LIESKOVEC: tak to je dost ošklivě podáno..."běžíme na policii"
    v první řadě jde vždy o velmi zásadní etický a profesní problém, protože v psychoterapii má jít hlavně o vztah a důvěru.
    Pokud by mi, ale klient svěřil, že někoho zabil, plánuje zabít - je mou poviností to hlásit.
    Debatovanou otázkou je jak řešit, pokud se klient chce zabít. Ale to by určitě němělo smyl hlásit na policii - to si snad ani nemusíme vysvětlovat.
    Dále pokud jde o ohrožení mravní výchovy dítěte, týrání či zneužívání nezletilých.
    Takže vidíš, že jde o opravdu závažná temata....jde taky o to, že se musímme chránit samy. POkud bychom tento fakt nenahlásili, byli bychom souzeni s dotyčným.
    A popravdě nedokážu si představit, že bych s takovým člověke pracovala.
    Takhle s vrahem jsem pracovala, ale to je zas trochu něco jiného. Ten za to byl dostatečně potrestán. A až pak jsme spolu pracovali - s tím problém nemám.
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    chapu spravne, ze vam neco klient rekne a vy s tim bezite na policii?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    FONTAIN: myslím že v naší vlasti se nějaká vlastizrada už neřeší.. to se tu úplně rozplyne, pohoda jazz.. třeba já bych nakradení melounů vůbec nehlásil, protože sem z telky naučenej, že takový věci se v pohodě daj uhladit, cajti by se ještě divili, že du něco podobnýho hlásit a tak
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    nicméně dekuji tohle jsem přesně potřebovala.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    SHAMANICO: velice děkuju..trochu se , ale bavím....ohlášování vlastizrady???to je v čudu...a tři roky by mi hrozily :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam