• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: jj.. učitelka chemie n.n.t.. pán bude asi pacient spíš: "Považuji se za duchovně zaměřeného introvertního intelektuála s kladným vztahem k ženám. Je mi 58 roků, měřím 188 cm, vážím 90 kg a jsem čistotný :-)." Myslím to bude nějaký perverzní nadržený esoterický pako.. tohle mě třeba děsí dosti..
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: ups....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: ženskou? To je zajímavý, já jsem takhle potkala chlapy, ženské se spíš vrhnou na nějaké ty ezo-ducho směry, protože to je levnější a snáze se shání klientela. Ehm, teda rozvíjí to duši.

    I když pravda Něhoterapeut má v anamnéze nějakou techniku, pak SUR a pak kdoví co.

    Něhoterapeut o sobě
    http://www.terapie-nehou.cz/nehoterapeut.php
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: já znám jenom jednu z výcviku a ta mě dost děsí.. ale věřím tomu, že sou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: znám několik lidí co takhle dělaj a jsou docela dobří.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: myslím třeba matfyz nebo lidi co se věnujou nečemu technickýmu a ve vyšším věku je to žene mezi lidi zpátky a dou do výcviku a tak, to stejně většinou nedaj.. trocha se sami poléčej.. ale to je tak všechno..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: no.. holt dostat se z toho sémaškova model je velkej kumšt.. ale naši kluci chytrý ve vládě to zvládnou určitě.. nasadí tam nějakýho chytrolína dalšího a ten to dotáhne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tyjo - chtěla jsem zkusit argumentovat, že pro zákon o sociálních službách to s tou psychoterapií je už definováno, tak proč vymýšlí něco jiného, ale vono to podle všeho tak není (jestli jen neumím hledat, tak sem s odkazem prosím). Nicméně mi přijde jako velký krok zpět zavřít psychoterapii jen do zdravotnického rámce. Čili - souhlasím s tím, jak to popsal Růžička.

    Ale teda pro ty příčetné chlápky s technickým vzděláním, co ve středním věku změní celé směřování, jdou do výcviku a začnou pak pracovat jako terapeuti mám dost slabost. Přijde mi to jako zajímavější cesta, než pět let na VŠ, pak trápení v předatestační přípravě někde v zapomenuté léčebně a pak teda štempl na to, že umím opravovat lidi, bez nějaké praxe mimo Systém.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: no kdyby systém fungoval nějak normálně, tak ano. Jenže to by nesmělo být české zdravotnictví a VZP...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: to si nejsu jistej jestli s atestací dostaneš to zpátky na klientech přes pojišťovnu.. to leda potom, co si koupíš ambulanci za mega a tu klitentelu si zajištíš.. myslím to je na každým, kterou cestu si vybere.. psychoterapie by neměla bejt vázaná na zdravotnictví jedině.. jen by se to mělo vymezit.. a změnit zákony.. proč neinzerovat psychoterapii, když na to má člověk výcvik, vzdělání, proč poradenství.. o to go.. a taky o to, eliminovat jedince, co inzerují psychoterapii a vzdělání na to nemaj patřičný
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: až na to, že do vzdělání naleje každej velký prachy. A teda ti, co mají atestace to dostanou zpět na klientech přes pojišťovnu, protože jaksi budou mít plnější ordinace, než terapeuti na živnosťák.

    Ostatně jestli se nepletu, tak na příjmové doklady/faktury bývá na cash účtováno poradenství. A lidi se smlouvami s pojišťovnou taky velmu často vykazují kódy tak aby jim to vycházelo, ne tak, co sktuečně dělají.

    Je pravda, že systém je nastaven špatně. Na mnoha rovinách. Ale teda řešení, že kdo nemá atestace podvodník je pokrytecké a nesmyslnější, než současný stav, který pravda umožňuje Dragomireckému prodávat vlastní výcvik v hledání minulých životů a říkat tomu hlubinný abreaktivní psychoterapie.

    Stejně vázaná živnost na to, že to může dělat jen doktory a nebo psycholog s výcvikem. Dyť i léčebnách ledaskdy vedou skupiny třeba sestry s výcvikem - ostatně je to zvyk od prvních komunitních programů pro neurotiky.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    AIM_FREEMAN: myslím si, že je to ta nejlepší kombinace.... díky moc za dohledání rce...až budu mít chvilku tak se tím prolouskám.....

    nechci nějak ten Ružičkův studyjní koncept vyzdvihovat neb teď s ostupem času vidím určité díry....ale to co mi stále přijde na téhle škole perfektní je to, že každý ročník musí studenti absolvovat praxi v rozsahu cca 5 let studia cca 700 hodin praxe....+ semináře k praxi kde se zkušenost koreluje.... takže nakonec z té školy studenti vycházejí celkem připravení na práci....i tu psychoterapeutickou - náslechy v ESETU jsou pro studenty taky možné a cenné
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    jo, růžička to napsal pěkně.. myslim de taky o prachy.. že ti co dělaj ve zdravotnictví nalejou velký love do vzdělání (kolik dal asi koblic za svoji analýzu) a pak to chcou zpátky.. třeba i tak, že ondra s kájou se rozhodnout, že budou prosazovat psychoterapii jen pro zdravotnictví.. docela egocentrické.. což u koblížka odpovídá ;)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    tady se to docela podrobně probírá
    Psychoterapie - Vanilla 2
    http://terapie.jecool.net/discussion/2/psychoterapie

    tady je vyjádření doc. Růžičky, podle mě nic neshodil, je to nanejvýš věcné
    https://docs.google.com/open?id=0B3IlTiAzq10qR0NRM1B6NmFSZmFDTk9BcUU0SFV2QQ

    FONTAIN: jednooborovka sama o sobě určitě ne, pokud dotyčný nenašel dlouhodobou praxi např. v nějaké komunitě, kde to mohl nasát. nesmíme však zapomínat na kominaci jednooborovka + výcvik, i takoví jsou a myslím, že to je kombinace dobrá.:)
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    NARVAH: no tak to bych si přečetla....trochu mám strach, že nás bude schopnej potopit....snad ale ne......
    nicméně nic proti nikomu, ale mě to přijde totálně ujetý..... sice lidi co mají vystudovanou jednooborovku ( a to klobouk dolu) neumějí podle mě psychoterapii vubec dělat. O psychiatrech se ani nevyjadřuju. A tohle newvychází z dojmu, ale dlouhooo jsem o tom edla debaty s kamarádkou z jednooborovky, která sama poukázala na to, že škola ji k výkonu tohoto povolání, ale vůbec nepomohla.
    To co člověka učí dělat PT je hlavně výcvik v PT....a tam bych viděla tu pomyslnou hranici.

    Ale zase je dobře aspon trochu, že se zto děje, protože je to ztřeba konečně může nějak inteligentně ukotvit v zákonech. Teď už jen doufat, ýže se to inteligetně vyřeší....Že si na tom zas nebudou nějací honit triko :(
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    šlo primárně o to si myslim, že dáma inzerovala psychoterapii a ne poradenství.. i když byla erudovaná na psychoterapii.. tak ten živnosťák je na na poradenství.. ale proč by jako měli psychoterapii dělat jen zdravotníci žejo.. mě to přijde ujetý velice
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a prej růžička se k tomu velmi pěkně vyjádřil.. ale nečet sem
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    FONTAIN: they shell not pass!!!
    ;)
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    No já jsem slyšela teď podobné "nesmysli" že ypráví i Remmeš.....to že to říká vlastně i Paloušová mě nepřekvapuje....

    no tak ale teď se trochu obávám o svůj "zadek" neb nemám ani jednooborovku ani psychiatrii jen vystudovanou psychoterapii....:((((
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EVAD: psali o tomdle v poslední psychoterapii v časáku.. dobrej článek.. myslim koblic dostane sodu.. si ho docela váží.. ale mě přijde, že docela vykládá často i podivnosti
    KATIA
    KATIA --- ---
    EVAD: moc zajímavé. na jednu stranu jsem fakt ráda, že se tu řeší etické věci a různé šarlatánství, na druhou tohle trochu zavání spíš snahou zdravotnictví uzurpovat si určitou doménu (ad klinická psychologie)... přijde mi to teda dost vyhrocené
    EVAD
    EVAD --- ---
    zajimava diskuse: http://terapie.jecool.net/discussion/2/psychoterapie

    V Ústí nad Labem na Živnostenském odboru Krajského úřadu údajně vznikl ze zatím neznámých důvodů seznam psychoterapeutů inzerujících na internetu. Požádali o stanovisko ČPS. V zápise ze schůze výboru ČPS v prosinci 2010 bod 17. je, že odpoví Pěč a Koblic. Jejich odpověď přikládám (1). Na základě tohoto vyjádření bylo zahájeno řízení (text také přikládám 2). Byli předvoláni nějací lidé, kteří na internetu inzerují psychoterapii, kterou vykonávají na základě živnostenského oprávnění. Některým zřejmě uložili pokutu za klamavou reklamu. Byla předvolána také kolegyně PhDr. Hana Petráková (mluvil jsem s ní a souhlasila s tím, že zveřejním dokumenty a odkaz na její stránky). Ta odmítla zaplatit a stáhnout stránky z internetu a vyžádala si stanovisko Zbyňka Vybírala. Toto stanovisko také přikládám (3).
    To, že se odvolávala na to, že má živnost na psychologické poradenství jí moc nepomohlo, protože to nesmí podle výkladu mít terapeutické cíle či efekty. Také přikládám (4). Obrací se na právníka, probíhá jednání.
    Na Psychoterapeutické konferenci v Luhačovicích proběhl workshop Karla Koblice „Psychoterapie legální a nelegální“, na kterém Koblic s podporou Aleny Paloušové, Ondřeje Pěče a šéfa slovenské psychoterapeutické společnosti hájili jednoznačné stanovisko, že psychoterapie může být v souladu se zákony prováděna pouze psychologem či psychiatrem s funkční specializaci na registrovaném zdravotnickém pracovišti. Cokoli jiného označují jako psychoterapii nelegální.

    (Jestli tomu správně rozumím do „psychoterapie nelegální“ řadí psychoterapii prováděnou ve školské oblasti – výchovná zařízení, Pedagogicko psychologické poradny, Střediska výchovné péče, …, v sociální oblasti – krizová centra, azylové domy, v Poradnách pro rodinu a mezilidské vztahy, …, ve vězeňství, v oblasti práce s drogově závislými, psychoterapii vykonávanou na základě živnosti, ale i lidmi ve zdravotnických zařízeních (léčebny), kteří nemají funkční specializaci. „Nelegálové“ jsou i ti, co splňují kvalifikační požadavky platné pro zdravotnictví, ale vedle své práce ve zdravotnictví provozují soukromou praxi na základě živnostenského oprávnění a nikoli v rámci nestátního zdravotnického zařízení.)

    Karel Koblic argumentoval platnými zákony ČR, ČPS sice je členem Evropské asociace psychoterapeutů, nicméně podle etického kodexu EAP je především povinna respektovat platné zákony dané země.
    Ondřej Pěč pak argumentoval především nepřehlédnutelnou podobností psychoterapie a chirurgie.

    Je ale třeba říci, že řada kolegů má jiný právní názor, respektive domnívají se, že to co říká Koblic a Pěč se vztahuje pouze na zdravotnictví, tedy na „Systematickou psychoterapii vykonávanou …“, což není v souladu s jinými právními normami a žádný aktuální problém tudíž není. Myslím, že precedentní bude kauza kolegyně Petrákové.

    ČPS se tak dostala do zvláštní situace, kdy na jedné straně je vyjádření předsedy a vědeckého sekretáře ČPS. Na druhé straně je pak zcela protikladné formulování poslání a cílů této organizace (5) kde je uvedena podpora všude tam, kde má aplikace psychoterapie své místo, tedy jak ve zdravotnictví, tak i ve školství a oblasti sociálních služeb, či v jiných resortech. V zápisu ze schůze výboru v listopadu 2010 bod 7. je uvedeno „Výbor ČPS se rozhodl podpořit vznik nové organizace zastřešující psychoterapii mimo zdravotnictví, Kožnar zajistí přípravný výbor pro tuto novou organizaci.“ (O tomto rozhodnutí informoval výbor na Valné hromadě.)
    Zmíněné stanovisko Koblice a Pěče je jistě také v rozporu se závazky vyplývajícími z členství v Evropské asociaci psychoterapeutů a Štrasburskou deklarací o psychoterapii (definuje psychoterapii jako nezávislý vědní obor – text také přikládám 6). Nepochybně je v rozporu s názorem značné části členů ČPS, s ideami se kterými byla tato společnost zakládána a s více než 20letou praxí a tradicí psychoterapie v ČR, nemluvě o dobách dřívějších, kdy byla psychoterapie mimo jakékoli oficiální struktury.
    Bude zajímavé pozorovat jak se ČPS s tímto schizmatem vypořádá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam