• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SRNECEK: souzním s názorem terapeutky
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, začal jsem chodit na psychoterapii, ale mám od začátku obavy, které se nyní stále více prohlubují, že "vyléčením" ztratím mou kreativitu... mízu, z které čerpám, a které mě odlišuje... má někdo nějaké zkušenosti, jaký vliv mé terapie v této oblasti... terapeutka mě ujišťuje, že to je nesmysl, ale upřímně tomu vůbec nevěřím, hlavně když nyní cítím vlivy, jež pociťuji spíše jako záporné... Děkuji za odpověď.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Jakou máte barvu očí v tomdle fóru? http://www.youtube.com/watch?v=8bWlTZZN3DY&feature=related
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda fakt už vidím Praška v povinné idnividuální supervizi. A nebo tu Bašteckou.

    Individuální supervize je nástroj rozvoje, ne kontroly. Má smysl když se učím a nebo když zjistím, že mám téma, které potřebuju zpracovat - ne abych si to šla jednou za čtvrt roku odsedět, abych měla čárku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak legáně čisté řešení je to členství v komoře s interními pravidly. Ale teda zjevně čeští mozkošrkabová prostě nejsou schopni mít jednu komoru se závaznými pravidly, když neustále zakládají nové a nové ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: a jak to chceš podmínit supervizí? ŽL funguje tak, že přijdeš na živnosťák, předložíš dokumenty a dostaneš papír. Takže můžeš předložit doklad o vzdělání a výcivku a jako účty za supervizi, nebo doprodzdání registrovaného supervizora? A finančák jako bude chodit kontrolovat, jestli jsi stále v supervizi?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: ok, mas pravdu, neexistuje... takze tedy psychoterapie a jeji vykon neni zivnostenskym zakonem regulovan a melo by byt nyni zcela legalni provozovat ji pod tim poradenstvim? Nebo je to teda spise tak, ze legalne vykonavana nemuze byt vubec (mimo zdravotnictvi)?

    Proc bych nemohl provozovani (vazane) zivnosti podminovat supervizi, kdyz se podminuje napr. praxi a vzdelanim? bavim se o zivnosti psychoterapie, ktera tedy zatim neexistuje.
    Imho je supervize vhodna i pro starsi/zkusenejsi terapeuty (a znam takove co si ji dopravaji) a nevidim problem v tom aby je supervidoval klidne i nekdo mladsi. Ono to casto neni o zkusenejsim/lepsim pohledu na vec ale proste o jinem/dalsim. Parkrat jsem supervidoval zkusenejsi kolegy a uzitek tam (i dle nich) byl.
    Myslim ze psychoterapeuticke styly by to neomezovalo. Mela bys v danem smeru vycvik, nasla by sis supervizora, mela bys najeke humanitni vzdelani... tim bys naplnila podminky a mohla to provozovat. Nikdo by o tom nikde nehlasoval. Ale je to jenom muj nastrel, jsem otevreny diskuzi a stejne o tom nakonec ja nijak rozhodovat nebudu (nemam zajem o ruzne asociace, clenstvi ci funkce v nich, i kdyz chapu ze nekdo tu potrebu sdruzovat z ruznych duvodu se ma)

    ZUZKAOU: jj bavim se o volnem trhu, ne verejnych sluzbach (kde je to imho spise otazka financovani a regulace je tedy zalezitost toho, kdo to financuje) V ramci trhu bych si predstavoval mnohem mensi regulaci nez je a v konecnem dusledku bych se ani nebranil uplne anarchii- kdyz je nekdo ochoten nekomu dalsimu zaplatit za neco, tak muzou. Konkurence (kartarky, nadsamci, něhošířiči...) regulovana asi nebude a prijde mi blbe branit vstup na trh serioznejsim pristupum a zaroven tohle umoznovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A Dragomirecký přebral princip výcvik- supervize. Protože to jaksi nese další prachy, než jen výcvik...

    Je poměrně jasné, že ve službách hrazených veřejnými penězi jsou standarty potřebné. Ale jak moc to regulovat v rámci trhu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: ne v současnosti žl na psychoterapii neexistuje. Vázaná je diagnostika - tam to chce Mgr. a pár let praxe u někoho, kdo už ten ŽL má. (netuším, jak se to dělalo na začátku ;-) )

    Všichni ostatní používají ŽL na volnou živnost poradenství.

    Vydání ŽL vážně nemůžeš podmínit supervizí. Můžeš to ledat tak podmínit členstvím v nějaké nově vzniklé profesní komoře, která bude mít nějaké interní pravidla pro členství.

    Ale teda ona moc individuální supervize u lidí, co nejsou těsně po výcviku moc nefrčí. Třeba ve standartech pro soc. péči je jasně stanovená povinnost týmové supervize, ale individuálka je fakt individuální záležitost.

    Nehledě na to, že u těch zkušenějších, výraznějších osobností - kdo by si je do té supervize vzal, že ;-)

    Óm nadsamec psychoterapii nenabízí. Když už, tak třeba Dragomirecký a jeho hlubinná abreaktivní psychoterapie. Ale třeba ten Něhoterapeut má normální výcvik a supervizí bude mít za sebou taky pár hodin.

    A chceš teda omezovat jaké psychoterapeutické styly se smí v rámci té živnosti nabízet? Takže třeba sattiterapie nemá nárok? (a jestli o tom budou hlasovat nějací ne-brňáci, tak satti smetou a přitom to vůbec není špatná. )
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    A to, ze se pak mohou za psychoterapeuty vydávat i treba nadsamci teda měl být argument pro větší/nějakou regulaci toho co označovat a moci vykonávat jako psychoterapii?
    Chapu to tak, že v současnosti je to živnost vázaná na Mgr. v jednooborové psychologii a vykonává se šedě jako poradenství. Líbí se mi ta Růžičkova definice. (Taky proto že bych se tam vlezl, žeano). Mgr. v humanitním oboru (i to je napováženou, trochu vysoká laťka když někdo může začít i ve 40 a být skvělý) + výcvik (ten je imho klíčový) + supervize (Asi nejlepší podmínka, dostupná každému, nejlepší vliv na kvalitu, když by nebyla jen formální.. a kdo bude hlídat hlídače) Kdyby se tohle reflektovalo v živ. zákoně mi by to znělo dobře... Guru Jára asi výcvik ani supervizi nemá .) ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: aneb snadná transformace vtipu o muzikantech. Potkají se dva psychologové a nepomlouvaj žádného dalšího.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: guru Járy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Guru Járovi hrozilo 12 let. Teď je vše jinak. - Zlínský deník
    http://zlinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/guru-jarovi-hrozilo-let-ted-je-vse-jinak20120104.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETJULE: tak především se nezdržuje v ČR. Ale co si naposled pamatuju, tak to z nějakého nepříliš jasného důvodu přehodily z ostravského zastupitelství na zlínské a nejsem si jistá, jestli už vůbec padlo obvinění.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    PETJULE: v tom starém Reflexu je spověď ženy, která prošla jeho odháčkováváním....celem dobře vysvětluje ten proces toho zblbnutí... ještě ty jeho naháněčky k tomu asi dost pomáhaj...jedna je dokonce vyfocená v tom reflexu.....
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ZUZKAOU: jó vlastně to je tahle kauza - už jsem si to spojila, bylo to docela propírané v médiích, že... jsou už k těm trestním oznámením nějaká rozhodnutí soudu? asi bude mít guru Jára vymyšlené i tohle, co, aby ho jen tak nečapli...

    NARVAH: teoreticky rozumím,ale v praxi to imho je jiné :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    PETJULE: třeba je dobrej.. chápeš: nadsamec
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETJULE: Ten systém měl dobře vymyšlenej. Nabízel kurzy typu astrologie, tarot, nějaké ezo-výtvarno, feng-šuej, pseud-jóga a tak. Kromě kurzovného taky prodával učební materiály. Ty kurzy byly volně přístupné a učili to lektorky z vnitřních kruhů. Na těchhle kurzech pak byly nabírány nadějné žákyně - tedy mladé a přístupné těmto kydům, aby se začali školit na lektorky - za to platily, měli pocit výjimečnosti a představu jak budou mít v budoucnu poslání a uživí se tím, že budou učit to, co sami mají rády. Dokonce tomu říkal univerzita, a holky odevzdávaly ročníkové práce, a dostávaly kredity a měly ročníky a studijní kruhy a tak.
    To celé dělaly už zaběhané lektorky a Óm nadsamec firuroval jako tajemé postava, co se zjeví jen občas a vyvoleným. Podle všeho byl většinu času v teplých krajích.

    No a z těchhle studentek pak bylo některým nabízeno přidat se k těm skutečně zasvěceným, což znamenalo jezdit za Járou do ciziny a platit mu tam za duchovní vedení a taky možnost odháčkování - tedy sexu s Járou, který vyléčí všechna zranění z předchozích kurzů.

    Když na něj předloni některé žačky podaly trestní oznámení, začal na svých webech zveřejňovat jejich jména a popisoval sexuální scény, co s nimi měl.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ZUZKAOU: dík, to mě uklidnilo :)

    NARVAH: možná jo:) ale je to hnus, udivuje mě, že k nim ty ženy chodí....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETJULE: jako že je nudná a nefunguje? Nadsamec nemá nic společného s výcvikem a Dragomirecký je proti němu ukázka serioznosti ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam