NARVAH: tobě přijde ten model prima a nemáš s ním vlastní zkušenost? A přijde Ti prima i Růžička ač ho osobně neznáš? Mě přijde prima spousta věcí třeba sex ve třech - nikdy jsem ho neměl.
Proti Dr. Růžičkovi jsem neřekl ani popel. Je to člověk, kterého si Vážím a to ho znám osobně velmi dobře. Hodně lidem vadí jeho sebevědomí a to že se rád poslouchá. Já to mám na něm rád. Taky ho rád poslouchám. Souhlasím, že pro psychoterapii v ČR toho dělá a udělal dost.
Dr. Růžička si zakládá na tom, že studenti mohou svobodně kdykoli projevit svůj názor. Dává jim prostor i na školních radách - kde můžou lidsky projevit co se jim nelíbí. Nevím proč bych se nemohl svobodně projevovat a kritizovat co mi nepřišlo tak prima tady na nyxu. Právě díky tomu, že je školní rada tomuto otevřená, tak se mouchy a nedokonalosti postupně vychytávají a v současných ročnících už je např. mnohem více výuky psychohygieny protože ten tlak na studenty je obrovskej.
Rozhodně mi nepřijde sprostý vůči Dr. Růžičkovi psát o růžovém slizu jako pojmenování toho, že se lidi vyhýbali konfliktům a byli na sebe často přelaskavý až to zavánělo neupřímností. Je to něco o čem on určitě ví a řekl bych, že si uvědomuje že je to součást procesu i "nutné zlo" které je součástí tohoto modelu, který utváří i mnoho společenských a individuálních žádoucích změn.
Podle mě je náhled studentů na to jak by se měla psychoterapie provádět ovlivněný existenciální a humanistickou filosofií. Nastavení studentů a přeterapeutizování ze školy ovlivňuje přístup k individuální terapii a terapeutovi. Viz to, že mě osobně pan Jakubů nesedl. Ale že někdo jiný by z něj mohl být třeba nadšený. Zvlášť někdo, kdo má pozitivní vztah k psychodynamicky orientované psychoterapii švihnuté psychoaanalýzou. Nebo někdo kdo je prostě jinej než Já. Mohl to být jen personality conflict. A jiný terapeut pracující ve stejném směru by mi tehdy mohl vyhovovat. Každý ať si udělá názor sám.