• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: mně nejde o jeho příspěvek nutně, ale spíš o to, že na něj kydáš hnůj, ale neřekneš nic moc konkrétního, to je takový internetový přizdisráčství. Takže názor beru a zajímá mě to dál, když už jsi to naťuknul... navíc evidentně působí v Olomouci, což je Tvůj revír... takže co, komisaři Rexi?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: tak třeba se tu vyjádří někdo, kdo na tý konferenci byl a jeho příspěvek viděl/slyšel..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: to už je trochu konkrétnější (konečně aspoň něco), ale pořad mi to příjde hrozně abstraktní, jsi schopný a ochotný to ještě konkretizovat (ideálně na nějaké kazuistice). To co jsi napsal v minulém příspěvku považuji za velmi vážné "obvinění" a silné tvrzení, pokud na tom opravdu trváš, tak by bylo dobré to podložit něčím víc.
    NARVAH: já toho pána vůbec neznám, nikdy jsem jej neviděl a nic o něm nečetl, možná i proto ty otázky po konkrétnu, takhle si moc obrázek neudělám...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: no, jeslti to spíš není vaše demence kluci, když to nevidíte ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    no dyk říkám, nabízí ve svým pojetí krátké terapie zastírací techniky, odklon od problémů klienta, jejich zastírání (viděl jsem to mimochodem v praxi), jen pouhou podporu toho kreativního, co řekne (to už jsme u koučinku).. ta jeho přednáška byla plná slov, ale za nimi nic.. nechápu, jak se člověk bez psychologického vzdělání dostal na tuhletu konferenci..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: přesně jak píšeš Morphler, kdybys aspoň podal věcnou kritiku, tohle je z Tvé strany naprostá demence...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Přednáška Jakko Seikkuly hned v úvodu se nesla ve znamení velké naděje, že pschotická onemocnění je možné podchytit a léčit bez nutnosti medikace, stejně jako nošení chronické nálepky celoživotního onemocnění. Velmi působivé výsledky finského gentlemana a jeho důraz na rytmicitu tělesnosti, apel na sonické aspekty terapeutického hovoru odráží zajímavý obrat v psychoterapii. Počítá se JAK, ne CO....

    Vystoupení Margherity Lobbové zase započalo krásným uvolněním atmosféry. Margherita se doslova naladil na celý sál, nechala nás všechny povstat a společně jsme mohli využít krátký moment pro uspokojení potřeb tělesnosti jinak upoutaných na záhořovské židle. Pažemi si máchnul i profesor Vybíral... Margherita hovořil o jejím pojetí Gestalt terapie a její slova v mnohem rezonovala s příspěvkem Seikkuly. Tělesnost, flow, naladění se na klienta, terapie jako umění. Pro sicilskou dámu je důležité překračovat hranice běžné konvenčnosti neboť jen tak můžeme vystoupit z rolí a stát se lidmi v dialogu.

    Peter Rober, belgický rodinný terapeut nám zase nabídnul jiný pohled, rodinná terapie se řídí jinými pravidly než individuální sesse. Rober tedy hovořil o tom, jak být stejně blízko všem členům rodiny, i když každý z nich má jinou afinitu k terapii a terapeutovi a také hovořil o tom, jak pracuje s napětím mezi hovorem a tichem neboť obé má svou významnou funkci v terapeutickém hovoru. Jeho komentář k promítanému rozhvooru s Derridou jen dokládal, že spontánnost je zásadní vlastnosti nejen v terapeutickém settingu.

    Díky narativcům i zastřešující organizaci za obohacující zážitek a možnost shlédnout zahraniční hěvzdy současné psychoterapie.
    (konference pokračuje dnešními wokrshopy a končí až v sobotu kolem obědového času)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: ty na nej mas ale strasnou osobni pifku teda :) uz jsem se jednou ptal proc a neodpovedels, takze to opakovat nebudu. ale takhle ho porad verejne osocovat mi prijde dost hnusne.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    sem si vyjel na psychoterapeutickou konferenci narativu do brna.. zaujal mě fin, belgičan i italka, jen jsem nepochopil, jak se na mezinárodní psychoterapeutickou konferenci dostal šarlatánský leoš zatloukal z daletu.. pro mě tohleto propojení narativu a veskrze kritického vybírala s tímto člověkem a jeho způsobem "zastírací" terapie překvapivý, zklamáním (sebevraždu zatím páchat nebudu).
    BROZ1K
    BROZ1K --- ---
    Nemáte někdo v PC elektronickou podobu zahraničních knih o krizové intervenci? Crisis Intervention Handbook či jakékoliv jiné v tomto tématu?? Diiky moc
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VALOR: Fritz Perls, zakladatel směru, kalifornský okresní boddhidharma ,)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALOR: um, gestalt terapie nemá zas tak moc společného s kognitivními výzkumy co dělali důstojní vědci v předválečné Evropě. Přeci jen hlavní rozkvět jí umožnila 60. léta a Kalifornie.

    Hodně orientované na jedince a prožívání, hodně se používají nejrůznější techniky. Existenciálně/humanistický základ.
    ZVATLAL
    ZVATLAL --- ---
    Tak když už takhle.... :)

    Potkají se dva a jeden povídá:
    -Proč jsi tak nešťastný?
    -Ále, v noci se pomočuju.
    -A byl jsi s tím u doktora?
    -Byl, ale nic nepomáhá.
    -Tak zkus k psychologovi.
    Za týden se potkali znovu a přítel má očividně lepší náladu.
    -Tak co, pomohla ti psychoterapie?
    -Jo, pomohla.
    -Takže už se nepočůráváš?
    -To sice pořád jo, ale teď už jsem na to hrdý

    [ SUPEREGO @ Textove ftipy - taky ste na modemu a vecne se opakujici obrazky vam kazi pozitek? /pouze cj, pripadne slovencina/ ]
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ad KBT ;)

    "Nazdar, Pepo, tak co, jak se máš?" - "A-ale j-jo, do-dobrý." -
    "No a co ten tvůj logopedický kurz?" -
    "A-ale j-jo, do-dobry, po-poslouchej: Třistatřiatřicet stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřiatřicet stříbrných střech." -
    "No to je úplně skvělé, ne?" - "J-jo, a-ale k-když o-ono na t-to z-zas tak ča-často ne-nepřijde řeč..."
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    VALOR: Doporučuju článek Juraje Rektora, ten na vše odpovídá - od str. 5 v prvním a jediném Gestalt on-line: http://www.gestalt-dialog.cz/images/stories/files/gestalt_cislo_1_2.pdf
    VALOR
    VALOR --- ---
    Prosim dokaze mi nekdo vysvetlit v cem spociva Gestalt psychoterapie? To ze je to tvarova psychoterapie a ze celek je vic nez sum casti vim ale jak to v praxi funguje? Jake metody poziva? Na jake typy diagnoz se hodi? Ma vlastni teorii vzniku psychopatologie?
    LITROP
    LITROP --- ---
    Dík vsem v podstate jste potvrdili to co si sam myslim.
    VALOR
    VALOR --- ---
    U autismu je postižen intelekt a hlubinná analýza vyžaduje intelekt na úrovni aspoň 14ti letého dítěte. U aspergera si to představit dokážu. Záleží na tom co od PT očekávat za přínos. Jestli zlepšení kvaity života např. v rovině vztahů tak ano, ale myslím že jiné formy PT by byly vhodnější. Např. dynamická nebo KBT
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: poctivý autista volné asociace prostě produkovat nebude, natož aby vedly k náhledu. Vysoce funkční asperger by se mohl naučit jak to zhruba funguje a pak nějaké říkat, ale pořád tam bude velmi silná složka toho, že si je prostě musí vymyslet.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    u aspergera bych taky nedelala analýzu, ne že by to třebas nešlo, ale je spíš otázka proč? k čemu by to mělo vést? Ty lidi potřebují něco jiného než rozebírat a skládat...:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam