• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL:
    SEBIEN:
    Smékal myslím nikdy terapii nedělal, ale rozhodně je otevřen "duchovnějším" principům a i alternativnějším metodám v psychoterapii:) u něj jsem našla dokonce i porozumění mému tématu diplomky: meditace a kvalita života, myslím, že jinde by to neprošlo...:)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: ja prave taky ne, ale z toho, cos napsal, mi to tak prislo, spatne jsem to pochopila...

    jinak Mirka mi sice ne-sedla, ale nic proti ni nemam, pana profesora jsema zas nemela rada nikoli ve smyslu, ze by mi vadil, ale jeho prednasky me nebavily, neumela jsem ho poslouchat...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: nevím o tom, že by kdy dělal terapii, ale u Frankla se učil...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: vidis, toho sice nejak respektuju, ale ze bych za nim sla nebo nekoho poslala na poradu, to me ani nenapadlo, mela jsem vzdycky pocit, ze existuje ve vlastnim svete...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mimochodem u té brněnské logoterapie asi taky půjde o to, že z Brna je blíž do Vídně než do Prahy, třeba Martina Kosová se prý učila přímo od Frankla...

    A teď jsem si vzpoměl na jednoho moc fajn psychologa s logoterapií, ale ten už bude ve výslužbě bych si tipnul, přece prof. Smékal! :) Na toho mám zase jen a jen dobré vzpomínky :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: noo, tak to už jsou dva nezávislý názory, to nějakou váhu má :o) ale jasně, primárně šlo o logoterapeuty v Brně...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: mne taky nesedla, ale to asi neni podstatny....
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: šmarja, vždyť tadleta paní se ohání Adlerem a jeho pokrokovým přístupem :-) Ale je fakt, že jsem zaujatý, mně jako člověk nesedla...
    A nevím jak to má s praxí, vím že nabízí jakýsi kurzy pro školy a firmy...

    VALOR: a kdo to vedl, jestli můžeš uvést jména? To bylo asi v Praze, že?

    V tomhle se neshodneme, ale to nevadí, Tvůj názor se mi i tak líbí, má hlavu i patu... chápu, že psychodynamické směry mohou být v mnohém omezené (aspoň některé :) a tayloring je důležitý při práci s klientovou zakázkou/situací/dovednostmi... a zase pokud se něčemu věnuješ delší čas, tak nevidím problém to zapojit do své praxe, já myslel spíš divoký eklekticismus ala víkendový kurz, zhltnutá knížka a už to umím :)

    A téma emoce u klientů, to by možná bylo na samostatný auditko :DDD
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    VALOR: hawk :)
    VALOR
    VALOR --- ---
    AIM_FREEMAN: podle mě je velké úskalí v tom, že je tenká hranice mezi snahou pomoct v rámci principů psychoterapie a misionářskou aktivitou ve směru vlastního náboženského fanatismu. Tyhle metody nejde dost dobře očistit od jejich esoterního pozadí a posvětštit na úroveň exaktních metod. Přesto posun od vědeckého vnímání psychiky k uznávání jemnějších neměřitelných rozměrů je znatelný i u v současné době uznávaných psychoterapeutických systémů. Podle mě je to posun správným směrem a osobně v tom vidím psychologii budoucnosti.
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: lektoři, kteří vedli ten kurz práce s emocemi mají oba právě Satiterapeutický výcvik. Já už mindfulness zkouším taky dlouho i když jsem tomu tak nikdy něříkal. Už od doby kdy jsem se vrátil z chrámu na Sri Lance uvažuju nad tím jak tyhle věci zapojit do psychoterapie a sociální rehabilitace.

    To, že to nejde dohromady s výcvikem ve kterém jsem vyškolený Já mi vůbec nevadí. Asi mám trochu jiný názor na eklekticismus. Myslím, že metody práce je nutné přizpůsobovat konkrétnímu klientovi a uzavření se do jedné metody se mi zdá omezující stejně jako přístup k člověku jen skrze diagnosu. Když o něčem vím, že funguje a pomůže zvládnout danou situaci tak to nebudu přehlížet jen proto že můj první výcvik se díval na problémy převážně z pohledu psychodynamiky. Navíc výzkumy jasně ukazují že to podstatné na terapii vnímají všichni klienti stejně bez ohledu na to v jakém směru je vyškolen jejich terapeut.

    Souhlasím, že práce s lidmi na těchto věcech vyžaduje hodně vlastní praxe a co nejlepší vzdělání a kvalifikaci. Navíc je opravdu málo klientů u kterých si umím představit, že bych s nimi mohl pracovat na zvládání emocí skrze mindfulness. U některých si to, ale fakt dokážu představit. V USA jsou mnohem dál a doufám, že tvoje kolegyně je jen jedna z prvních vlaštovek, které nám sem brzy přinesou změnu pohledu veřejnosti i profesionálů na tyhle "alternativní metody" .
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SKATEMURAI: tez mozno hledat Miroslavu Štěpankovou, uci to na FSS, mam pocit, ze ma i vlastni praxi
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SKATEMURAI: jj, chápu, zásadní kniha :-)
    osobně jeho stanoviska nesdílím, myslím, že výzvou je smrt a nikoliv život, ale to by asi bylo na offtopic a delší debatu, anyway logotherapy is alive :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: to nejsme v rozporu myslím, ba naopak ,)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Mě přijde že není od věci lidi upozornit na sebereflexivní schopnost vědomí, resp. na fakt, že existujeme i mimo myšlenky a pocity. Upozornit na ten další rozměr bytosti. Tím nemyslím, že by bylo vhodné bez výcviku v těchto metodách kohokoli vést k pravidelné intenzivnější praxi, ale tu dimenzi bdělosti nějak v nástřelu zprostředkovat a vidět, jak dotyčný reaguje, v tom nevidím problém, ale naopak velké požehnání, jestli se tu taková slova smějí používat;). Imho je to opět na terapeutovi a jeho svědomí a vhledu vědět, kde si může dovolit takovouto intervenci stejně jako v případě interpretací nebo jakéhokoli jiného, byť sebejemnějšího tlaku na změnu, byť by to mělo být jen setrvávání u existenciálních témat, rodinných vztahů atd. atd. - člověk se minimálně k něčemu občas vrátí nebo u toho setrvá, i když cítí, že někde naráží na odpor. A přiznejme si to otevřeně..děláme to všichni. Zasahujeme. Jakkoli ponecháváme rozhodnutí následovat nově otevřené cesty naplňování životních možností na klientovi, jedeme v tom. Protože to, jaké cesty se otevřou, ovlivňuje i náš způsob práce (bytí;)).
    Takže za mě pro rozšiřování možností klienta zelená s tím, že budu ctít zásady terapeutické profese. Prospěch klienta, jeho ochrana etc. Žádná násilná agenda, ale nabídnutí možnosti, jak sebe nahlížet. Imho. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VALOR: jinak zařazení do vlastní praxe, měl bych na to nějaké pohledy:
    1) zvědomování či "rozšiřování vědomí" (ne ve smyslu psychedelickém :) je inherentní součástí psychoterapie od počátku, když si vypůjčím okno Johari, tak zjednodušeně řečeno terapeut pomáhá pacientovi objevit pro něj slepá místa a dostat je do okna otevřenosti... co se týká zvládání emocí, tak v terapeutickém settingu je možné si je prohlédnout s tím, že máš průvodce, který pomáhá amplifikovat nebo naopak zabraňuje floodingu.

    2) mindfulness se zdá být jednoduchá koncepčně i technicky, ale imho je to v podstatě velký samostatný "blok", na který nějaký víkendový kurz nestačí, sám bych si to netroufl takhkle "nadivoko" s pacientama používat, i když jsem dlouholetý praktikant mindfulness metod (vipassana, zhang zhuang,...), časem ale budou nějaké kurzy, kolegyně se jela školit do US na několik měsíců, takže snad doveze slušný potenciál.

    3) metody, ve kterých jsme systematicky cvičeny (aka psychoterapeutický výcvik) jsou koherentní a částečně uzavřené systémy se svoji strukturou léty cizelovanou. Osobně jsem velmi zdrženlivý co se týče integrace a eklekticismu a tohle jsem přebral od svých lektorů a trenéru, kteří ačkoliv se věnují více směrům, tak si potrpí na "čistotu metody". Ale to ber jako můj osobní názor... jinak v čr na mindfulness imho velmi zajímavá satiterapie, ale není akreditovaná MZ, nicméně lidé okolo satiterapie a fokusingu jsou velmi zajímaví (Hájek, Hytych,...) v tomhle je možná Morava zásobena líp jak Praha :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SKATEMURAI: logoterapie furt funguje, ale osobně jí chápu jako účinnou metodu pro určitá témata... výcviky v logoterapii stále běží, ale asi to nebude moc rozšířená metoda třeba oproti gestaltu nebo kbt... v Brně PHDr. Martina Kosová, ale pracuje primárně s dětmi, rodiči,...
    proč se ptáš na logoterapii?
    VALOR
    VALOR --- ---
    SKATEMURAI: V Brne nevim. V Praze urcite Karel Balcar, ktery se zasluhuje i na te propagaci.
    VALOR
    VALOR --- ---
    SKATEMURAI: Ja si rikam proc nekoho hrozne rychle diagnostikovat. Me se nekdy zda ze dianostikovat muze byt na skodu. Kazdy clovek je jedinecny a srovnavat ho s nekdym druhym muze byt nekdy spis omezujici. Chapu ze se asi ptas jako nekdo kdo chce terapii podstoupit nebo v ji zrovna zacina. Muzes mluvit o cem chces. Muzes klidne i mlcet a nerikat nic. Jestli je neco zadouci tak je to byt co nejvice sam sebou.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    SKATEMURAI: Předpokládám, že se ptáš spíše na diagnostiku v rámci psychoterapie, nežli v rámci určení diagnózy... . Myslím, že drtivá většina terapeutů provádí úvodní či průběžnou diagnostiku/posouzení na základě rozhovoru. Tam podle své terapeutické školy sledují buď tzv. konflikty, strukturu, obranné mechanismy, modifikace či narušení kontaktu, negativní myšlenky, bludné kruhy, protipřenos, atd. Terapeut se zpravidla soustředí na to, co je aktuální a doptává se na to, s čím to souvisí, respektive jak a jaké minulé zkušenosti klienta ovlivňují to, jak funguje nyní. V tom se řídí i podle toho, co s klientem zažívá sám při sezení. Z tohoto se zpravidla dokáže zorientovat a identifikovat základní fokus terapie. Pokud se bude jednat o terapii středně/dlouhodobou, pak se další či přidružená témata sama objeví.

    Tedy - nedokážu podat vyčerpávající odpověď na to, jak nejlépe a nejrychleji se to dělá, ale každopádně psychoterapeut (myšleno psycholog/psychiatr s psychoterapeutickým výcvikem s dohledem nebo atestací) to dělá a jde to. A musí se to dělat. Zároveň se může i poté stát, že klient není spokojen, nebo má dojem, že se s terapeutem míjí - poté je třeba tuto nespokojenost/frustraci oslovit v sezení - často může velmi úzce souviset s terapií samotnou, respektive s jejím fokusem.

    Jesti je žádoucí se nejvíce popsat? Terapeut si tě v tomhle nějak vede - člověk nemusí a nemůže přicházet do terapie "připraven" :-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SKATEMURAI: podle toho co chceš diagnostikovat užiješ diagnostickou metodu, přičemž základem je psdg. rozhovor, zbytek viz ps. dg. dospělých svoboda, protál
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: Diky moc za tip. Kouknu na ebay. Uvazuju nad tim jak to zaradit do vlastni praxe s nekterymi klienty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam