• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NARVAH: já to pochopil tak, že se tím myslí strukturované vyprávění životních příběhů. i když samozřejmě třeba hledání paralel v pohádkách a dalších archetypálních příbězích je taky docela zajímavé a přínosné, když se to umí.;) samozřejmě je dobré jasně formulovat myšlenky, o tom žádná, ale nemusíme se nutně chytat za slova.

    ad moderování diskuse: Anouke tady nebyla snad rok, takže by se nějaký správce hodil. i když pro darjeela nehlasuji, je na tento job imho příliš jangový;D
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pokud pojímáš dawe pst jako "strukturované vyprávění příběhů", tak já spíše jako léčebný proces vedoucí k uvědomování sebe, svého prožíváni, pocitů, vztahu k sobě a ostatním lidem..
    v tvém pojetí třeba maminka, uspávající dítě tím, že mu čte pohádku, vykonává pst..

    darjeele, chtěl bych připomenout tobě, že v této dislusi nejsi moderátor.. asi sis svou pozici tady s něčím popletl
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: jojo.. práce s tělem je taky mocnej nástroj.. to je fakt.. a ventilace emocí taky nemusí bejt vždycky zasazovaná do nějakýho příběhu..
    Teď to vidim, že jsem tu větu neformuloval úplně správně ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: bych neřekl, co třeba bodyterapie, nicméně vyprávění příběhů je centrální nit psychoterapie... jinak teda krom roviny řeči a kognice vnímám další úrovně, se kterými je záhodno pracovat, právě třeba ta prožitková/tělesná...

    NARVAH: mhm, mhm já bych Ti chtěl připomenout, že jsi v diskusním auditku, máš teda nějaký příspěvek do diskuse nebo budeš jen pokračovat v tomhle infantilním plyvání jedovatých slin? ,-)

    SHAMANICO: jj, tak máme silnou systemickou sekci... :-) to je jistě taky nějaká kravina, co nemá s psychoterapií nic společného, žádná sebezkušenost, to bude nahovno stejně jako ten naratíf [ne, Narvahu, na tohle prosím nereaguj :]
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: Imho psychoterapie není nic jiného než strukturované vyprávění příběhů.
    A ty jsi mi pořád neodpověděl v čem vidíš ten veliký rozdíl.
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    DARJEEL: hele díky moc za info. Nevěděl jsem, že to u vás takhle jede... Mě osobně krátká teraie taky úplně nesedí, ale má svý místo třeba právě ve zdravotnictví, jak říkáš... Mě přijdou asi důležitý ty principy, který za tím stojí jako je zaměření se na to co funguje, problem talk, vycházení z toho, co ti ten člověk říká apd. Myslím, že to má přesah i do jinejch směrů. To, že se z BF, ale třeba i z relfketujících týmů místy stala taková strukturovaná věc mi přijde škoda. Když vidíš S.deShazera nebo Kim soo, tak to je celkem poezie a jde vidět, že to ty lidi nemaj zmechanizovaný, ale že vycházej z určitý filozofický pozice, jak s lidmi jednat. To mi přijde fajn;)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: já se neptal kdo, ale proč. Ale to je jedno...:/
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pěkná pohádka.. tak příště ty reklamy narativj zkus pastnout jinam.. nebudeš se pak muset ptát, kdo ti dal mínusko
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: hele a tu novinu o tom, že země je kulatá, už jsi slyšel? Když takhle různě lidi cestovali po světě, protože věděli, že nepřepadnou přes okraj, tak našli světadíl, říká se mu Austrálie, kde o pár století později přišel chlapík se jménem Micheal White s psychoterapeutickým přístupem, kterej je na vyprávění příběhů založenej. Vycházel z toho, že příběhy původních obyvatel těhle vzdálenejch zemí jsou potlačovány přistěhovalci, který se tam právě začali stěhovat (nebo byli donuceni). No měl s tím celkem úspěch, ovlinil celou oblast rodinný psychoterapie no a pak přišli další, ale o tom až příště...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    prima, kluci, že se ještě dokážete pěkně rozohnit, tak to má bejt.. jen vám chci připomenout, že todle auditko se menuje PSYCHOTERAPIE..

    kdyby se todle auditko jmenovalo VYPRÁVĚNÍ PŘÍBĚHŮ, tak bych tu reklamu narativu asi chápal.. ale tady ji nechápu..

    nakonec tahle "diskuse" myslím dobře demonstruje aktivity narativu a jeho členů, sdílené představy, že hranice mezi nimi a psychoterapií "je tenká" a že se může jednat o "synonyma".. neuvěřitelný.. nicméně mě těší, že to mohu pozorovat on-line..

    a ty, darjeele, buď v pohodě.. aktivity narativu nebudou zmařeny.. jejich rozvoj a organizace bude probíhat dál, volný čas i neplacený čas aktivních studentů bude oceněn vybíralem na konci školního roku, lidé přestanou pojídat exkrementy, vše bude ok..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SHAMANICO: tak Narvahova smůla je i v tom, že se zvládne ztrapnit sám... chápu, že ne každýmu může sedět reflektující tým a nevím jak jinde, ale u nás to teď docela běží a řekl, bych že s docela zajímavými výsledky... klinické prostředí, atestovaní psychologové i lidé v přípravě, taky občas přísedím a to nejsem systemik ani postmoderní orientovaný -- osobně mi tenhle přístup úplně není vlastní, ale vidím ty výsledky a co to s lidma dělá, tak se na tom rád podílím...
    A brief therapy, opět, u nás není čas a kapacita (asi jako v každým zdravotnickým zařízení), takže třeba rodinná terapie, 3-10 sezení, mohu pro vás ještě něco udělat? Díky nashle... někdy se to obloukem vrátí, protože je to vážnější a pak je čas na hlubinnou archeologii, ale rychlá rota se často u různých rodinných problémů fakt vyplácí... nevím kde Narvah posledních 10 let žil, ale třeba to ještě dožene ,-)
    Nakonec i ten styl komunikace je do nebe volající...

    Mě na tom mrzí vlastně hlavně to, že jsou lidé, kteří věnují rozvoji a organizování spoustu času, často volného a neplaceného času a pak se tu objeví nějaký chytrák co sežral šalamounovo hovno a začne kázat, jak to všechno je...
    NIKAO: předám číslo účtu a můžeme začít, pětikilo za dvě normostrany :-)
    DAW
    DAW --- ---
    SHAMANICO: Díky za zajímavý informace, ani jsem nevěděl, že tahle diskuze probíhá.


    Jinak bych jen doplnil, že by možná bylo dobrý rozlišovat (za A) mezi narativní psychoterapií (viz. australští terapeuté M. White a D. Epston a jejich následovníci), (za B) sociálně-psychiatricko-terapeuticko multidisciplinárním přístupem ve stylu Open dialog (Finsko - Aaltonen, Alanen, Seikkula atd... - btw. mají fakt skvělý výsledky) a (za C) sdružením Narativ, který, mám pocit, zatím nijak neaspiruje na prosazování konkrétního psychoterapeutického přístupu, ale snaží se naopak zprostředkovat platformu pro diskuzi protínající mnoho oborů a přístupů (což bude asi ta zmiňovaná "postmoderna" a imho: díky bohu za ní)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    Narvah: Začínám mít pocit, že se nacházíš ve stavu silné kognitivní disonance a nezbývá ti než vymýšlet nový a nový nesmysly, aby sis zachoval svý správný schémata. Narativ nikde nepropaguje, že dělá psychoterapii. Přijde mě, že sis tenhle konstrukt vytvořil, abys měl co a koho kritizovat. Doteď jsme byli neformální skupina, které šlo spíš o dialog mezi různými oblastmi práce s lidmi, mezi které psychoterapie patří. To, že někteří z nás dělají psychoterapii s Narativem přímo nesouvisí. A je možný, že to, co někteří z nás dělají, by se dalo nazvat i jinak – jako sociální práce, psychologické poradenství apod. Mimochodem hranice mezi těmito disciplínami je tak tenká, že se někdy může jednat o synonyma. Tahle debata už taky proběhla, zatímco jsi spal. Její výsledky si můžeš přečíst třeba v jedné z posledních čísel Psychoterapie a hovořilo se o tom i na poslení konferenci o budoucnosti české psychoterapi. Navíc co se týká léčby závažných duševních nemocí nebo akutních krizí se ani tahle sektorovitost nevyplácí. Naopak se přichází na to, že fungují takové přístupy, kde se upřednostňuje co nejvíce multidisciplinarity a dialogu napříč profesemi. Myslel jsem, že sis z té stáže ve Finsku něco odnesl, ale nevypadá to. Narativ se snaží o tenhle dialog a pozývá lidi ze světa, který jsou v tomhle dál a jestli jsi na některé z našich akcí byl, mohl jsi říct svůj pohled a mohl jsi být kritický, konstruktivní kritiku jenom vítáme. Kritizovat na internetu umí opravdu každej vocas.
    A co se týká solution focused pst nebo brief therapy, mrkni do nějaké aktuální české nebo zahraniční učebnice současné psychoterapie a dostaneš odpověď na svou otázku. Mě už přestává bavit korigovat nesmysly, které tady vypouštíš. howgh
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    hehhe... tak do práce psychoterapeuti... vždyť křičí a to je základní potřeba po pozornosti... máš jí mít:D
    DAW
    DAW --- ---
    No a co podle tebe odlišuje psychoterapii od toho, co podle tebe není psychoterapie? V čem je teda ten rozdíl?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    jsem rád, dawe, že ses tu zas ukázal a hodil nějaký to moudro.. zase si na to káp
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    právě že diskuse na téma psychoterapie, co je a co není, je v čr aktuální.. to nevadí kluci, že si myslíte, že narativ dělá psychoterapii.. to patří k vaší věci.. pro mě je důležitý, aby potenciální klienti věděli, do čeho jdou..
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: jasně, dyť jo :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: já vím, že to myslíš dobře a jsi takový smírčí, ale holt tady pán má nějakej nepříliš banální problém a neustále jej externalizuje. Já jen doufám, že nebude sedět v čele akp nebo se nestane ministrem, jinak je to v klidu. Navíc ohledně jeho argumentace docela nuda, takže netřeba se příliš excitovat ,-)
    DAW
    DAW --- ---
    Teda to jsem myslel, že podobný diskuze má psychoterapie už pár desetiletí za sebou. Vždyť už to snad všichni dávno víme, že člověk je natolik hluboká a rozmanitá bytost, že každý přístup nějakým způsobem reflektuje určitou jeho složku (např. narativní přístup zrovna reflektuje tu nejstarší složku, která má btw. o zhruba několik stovek tisíců let delší tradici než ty ostatní ;). Opravdu ještě potřebujeme tyhle diskuze? Narvahu? Vzpamatuj se člověče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam