• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZOEL: Klienti na svého terapeuta většinou často myslí a vytváří si k němu silný a někdy láskyplný či romanticko-erotický vztah. Není to nic nic neobvyklého a ani to většinou není překážka terapie. Velká část těchto pocitů ale patří spíš terapeutově roli, protože terapeut je často vnímaný v nadřazené a i trochu zbožštěné pozici a klient si do této role může promítat všechny svoje zkušenosti a hlavně nenaplněné touhy a očekávání. (Až časem se v tom člověk začne lépe vyznávat a vidět svého terapeuta i víc realisticky :o)
    Není ani nic neobvyklého, když i terapeut má vůči klientovi láskyplné city - ocitají se většinou společně v neobvykle důvěrném lidském vztahu. Potíž nastává tehdy, když si terapeut plete klientovu lásku s láskou ke své osobě a nevidí ji v kontextu své role.

    To, co pro mě dělá terapii terapií, je právě to, že terapeut používá svou osobu, své zkušenosti, schopnosti a terapeutický vztah zásadně v klientově zájmu a pro jeho prospěch - ne pro vlastní uspokojení a pro naplnění vlastních potřeb (sexuálních nebo jiných). Pokud to terapeut nezvládne, terapie se většinou nevyvine v "opravdový vztah", ale v zneužití.

    Sexuální vztah terapeuta a klienta v terapii je zásadní porušení etických pravidel.

    Pro mě osobně bylo v terapii důležité, že jsem mohla věřit tomu, že je tu terapeut pro mě a nezneužiívá moji důvěru, lásku a nerovnou pozici.
    Je to hodně podobné jako vztah rodič - dítě. Jako dítě očekávám, že já mohu milovat a testovat hranice jakýmkoli způsobem a dospělý potřebné bezpečné hranice udrží a bude jednat v mém zájmu - aby mi pomohl rozvinout můj lidský potenciál a pomohl mi "vyrůst".

    Pokud bych měla dojem, že terapeut sám sebe nezvládá a neudrží bezpečný vztah, modlila bych se, abych měla dost rozumu a dost vnitřních sil se z takového vztahu a potenciálně hodně zraňující situace včas dostat pryč.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ZOEL: doporučila bych téma otevřít a probrat přímo s nim. Co tobě může přijít jako flirtování může být jen hledání vhodného nastavení. Někdo je v komunikaci více aktivní, jiný méně.

    Jak píše Litrop, jestliže to pomůže řešenému tématu a tve důvěře k němu, není to na škodu. Z tvého postu není jasné o jaký vztah bys měla vlastně zájem. Etické to být může i nemusí, tohle je vždy hodnoceno subjektivně. Z počátku terapie vždy dochází k formování hranic mezi klientem a terapeutem, neetické je, když po dohodě jeden pravidla porušuje.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    ZOEL: Ukoncit. Z jeho strany to je neprofesionalni, kvalitni terapeut by neco takovyho nemel vubec dopustit. Ty mas resit sebe sama a ne si jeste pridelavat slozitosti necim takovym...
    LITROP
    LITROP --- ---
    ZOEL: Tak zaleží co chces ty co hledaš jestli psych.pomoc(z toho duvodu jsi tam asi sla) nebo hledas nejakeho partnera k sobe.Zakladni vec s kterou musis pocitat ze vas vztah není klasickej je umele vytvorenej.Pokud to ten terapeut zvladne neprekrocit hranice pak to muze byt prinosny v opacnem pripade uz nepujde o terapii ale neco jineho a to bych radil k nemu uz nechodit na sezeni a popripade navazat vztah jiny ovsem jak to bude prinosne to musis posoudit sama,ve vetšině případu to moc uspešný nebejvá ani pro jednu stranu.z profesionalniho hlediska prenos vzdy nejaky je jde o to zda s tim terapeut umí pracovat.
    ZOEL
    ZOEL --- ---
    Ahoj vespolek, absolvuju prvně v životě psychoterapii a již po prvním sezení se mi rozjel přenos v šílený intenzitě, kdy myslím na svýho psychoterapeuta-analytika prakticky non stop. Na posledním sezení jsem si vynutila přijetí z jeho strany, kdy na základě toho se mnou začal flirtovat dlouhýma pohledama z očí do očí. Usoudila jsem z toho, že zjevně jsem i já pro něj atraktivní. Tím jsme se přehoupli do více osobní roviny. Je lepší v takový chvíli terapii raději ukončit? Nebo máte zkušenosti s tím, že by se následně terapeutický vztah mohl rozvinout ve vztah opravdový? Věkem, vzhledem i postavením k sobě totiž docela pasujeme. Je vůbec něco takovýho v souladu s etickými pravidly? Díky za názory a zkušenosti...
    1KA
    1KA --- ---
    Po x letech odcházím od terapeutky, po vzájemné dohodě, jsem ráda, věřím, že to pošlape jako doposud. Chvála psychoterapii :-)
    VOJTASAN
    VOJTASAN --- ---
    Omlouvám se za spam, ale třeba by se to tu mohlo uchytit. Studenti pražského gymnázia GEVO Jižní město ve spolupráci s Národní Ústav Duševního Zdraví odstartovali kampaň na podporu duševního zdraví s názvem Dávám židli do kruhu. Svou účastí v kampani lidé usilují o otevření diskuse o duševním zdraví bez předsudků. Cílem je osvěta v problematice psychiatrických onemocnění a destigmatizace osob, kteří se s něčím takovým potýkají. Do budoucna by se virální kampaň, pokud se chytne, měla proměnit i v něco hmatatelnějšího.
    Více zde
    @davamzidlidokruhu • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/davamzidlidokruhu/
    https://www.facebook.com/D%C3%A1v%C3%A1m-%C5%BEidli-do-kruhu-1842422069377611/
    http://www.davamzidlidokruhu.cz/
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    PAVLINKA: a já dodávám, že existuje především Česká psychoterapeutická společnost při České lékařské komoře, která sdružuje psychoterapeuty ve zdravotnictví, tedy především atestované psychology a psychiatry. Web a seznam psychoterapeutů koukám bohužel dosti neaktualizovaný: http://www.psychoterapeuti.cz/
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    JIGGYBIGGIE: jen bych dodala, ze jsou to psychoterapeuti, kteri se dobrovolne stali cleny, je rada dalsich, kteri svoji praci vykonavaji a kvalitne, jen nejsou cleny
    CONEJITA
    CONEJITA --- ---
    Zdravim a omlouvám se za reklamní sdělení
    přítel a jeho kolegyně zkouší otevřít sebezkušenostní skupinu pro VŠ studenty (hlavně pro ty, co uvažují o výcviku). kdyby to někoho zaujalo, tak na http://poznejte.se/ jsou detaily a kontakty.
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    Ahoj. http://www.czap.cz/pro-verejnost-1 tady je seznam psychoterapeutů, kteří jsou členy České asociace pro psychoterapii. To znamená, že splňují kritéria Evropské asociace pro psychoterapii a jejich kvalifikace je ověřena. V seznamu lze vyhledávat např. podle krajů
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    TOMMY_: pani doktorku neznam, jen si rikam, jestli s titulem MUDr. nejde o psychiatra, ale mozna kombinuje psychoterapii s psychiatrii, coz je skvele. Individualni terapie je samozrejme hlavne o tobe, ale i o vztahu tebe a terapeuta. Zalezi take na tipu terapie, kazda ma urcite odlisnosti, ale v zasade, jak je i v prispevcich nize, jde o to si s terapeutem sednout, doporucovala bych v pripade nejake nepohody, hned s terapeutem tuto otazku probrat nebo i terapeuta zmenit, po 4 setkanich si myslim obrazek udelas. Ta nepohoda muze byt ale i "tvoje" a diky tomu muzete narazit na neco zajimaveho k dalsimu prozkoumani.
    myslim, ze vystizne je moudro - spojeni dvou beletristickych knih - Neslibuji Vám "cestu růžovou zahradou", ale na konci naší spolupráce si budete moci říct: "Tančím tak rychle, jak dokážu".

    a kdyby se ti kolegyne nezamlouvala, muzes kontaktovat mne..)) preju hodne stesti, uz ted jsi o velky krok dal
    TOMMY_
    TOMMY_ --- ---
    tak dneska probehlo sezeni.. vlastne nam vyprsel cas.. protoze jsem se vlastne jenom predstavil a vysypal vsechno co me tizilo a formovalo v zivote.. na dalsi jdu v utery tak jsem zvedavej co z toho vypadne.. ve vysledku z toho mam pocit ten ze jsem se dozvedel neco zajimavyho. ze jsem clovek podlehajici zavislostem, kteryho desne vysava prace. Coz je asi pravdivy zjisteni a v kombinaci s tim co se nam stalo v rodine kdyz jsem byl kluk a tema divnovztahama kterejma jsem si prosel, to vychazi na docela dlouhou praci jeste. uvidime jak s tim nalozime. sorry za vylev.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    TOMMY_: Plně souhlasím s předchozími dvěma příspěvky a tak nějak cítím potřebu dodat ještě tohle: "v dobrých rukách" se ti nestane, že by tě terapeut někam / do něčeho tlačil, zejména do své představy. Jeho roli vnímám (kromě dalšího) jako posvícení na tvou cestu, abys ty sám sebe uviděl "víc a jinak" a mohl se postupně rozhodovat, co a jak s tím vším dělat dál. Objevování sebe samotného a vlastních kompetencí, krok za krokem. Koláče z týhle práce bejvaj sladký, ale nejdřív se zadělává těsto, to pak kyne,.... takže dej tomu čas a věř ve sklizeň.
    STALK
    STALK --- ---
    TOMMY_: Dej tomu čas a prostor.Skus bejt co nejvíc upřímnej a když budeš mít pochyby o tom co tam vlastně děláš, co slyšíš, nebo jeslti je tohle to co potřebuješ, bude tě něco štvát - skus to na rovinu říct. Narozdíl od běžnejch vztahů v terapii se nemusíš moc obávat že by to přineslo nějaký neblahý následky. Dobrej terapeut s tim bude umět pracovat ;) - jen to co do toho investuješ se ti může vrátit. a na pocit úlevy si fakt možná počkáš.Terapie tě může navýst, pomoct, podpořit ale možná si to prostě budeš muset taky trochu odmakat. ;)
    SOFIA
    SOFIA --- ---
    TOMMY_: ja ti rozumim v tom, ze chces byt v dobrych rukou. Tu pani neznam. Ale skupinova terapie se od individualni lisi. Mel bys byt schopny otevrene povidat o sobe. Ze zacatku to nemusi byt prijemne ani se nemusi dostavit pocit, ze nekam smerujes. Dulezity je dle meho nazoru tema co se otevre na terapii nejak pobrat - netahat ho do dalsich dni, kdy se napr. musis soustredit v praci.
    Ja jsem nejak neresila smery psychologie/psychoterapie kterym se terapeuti, ke kterym jsem chodila zabyvali. Ale prave ten lidsky pristup, pochopeni, podpora pro me byla dulezita.
    TOMMY_
    TOMMY_ --- ---
    Ahoj vespolek.
    Ve ctvrtek me ceka prvni sezeni u psychoterapeutky ( MUDr. Platznerova - www.platznerova.cz ). Uz jsem kdysy ambulatne dochazel k jedny pani, ale to bylo vicemene jenom pro antidepresiva ( po cca 3 tydeni hospitalizaci u apolinare ). Zajima me jak moc se to lisi napriklad oproti terapiim ktery jsme meli tam ( takovy kolecko, kazdej rekne co ho trapi a ostatni na to nejak reagujou ). Samozrejme jsem si o tom neco cetl, a vim ze by to melo mit formu jakysi rizeny samomluvy ktera pres nekolik doplnujicich otazek speje k necemu. Ale jde mi spis o to jestli nemate nekdo konkretni tipy na tu pani co k ni mam jit.. A nebo jestli se ta forma muze mezi jednotlivejma psychoterapeutama lisit.. A hlavne, mam nejak sanci poznat jestli ten clovek je dobrej nebo ne ( mimo to jestli mi bude sedet na nejaky lidsky rovine - proto jsem treba chtel aby to byla spis zenska ) .. Protoze mam pocit ze u takovejhle veci by to fakt mel bejt odbornik, aby pak cloveku nenapachal jeste vic skody. Takze, dokazu nejak odhadnout nebo poznat ze jsem v "dobrych rukach" ? je to poznani toho ze ten clovek je dobre to ze se mi ulevi a bude mi lip ? Omlouvam se za mozna trochu podivne znejici prispevek.. ale mele se mi toho v hlave hodne. a jsem docela nervozni. Diky za pripadny odpovedi.
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    SALE: nevis, bude prekladatel?
    SALE
    SALE --- ---
    Workshop Lepší dny, Klinika @ 2016-09-13 16:00:00 | radar.squat.net
    https://radar.squat.net/en/node/80389
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam